Ο Υπουργός Περιβάλλοντος μιλά στο GOCAR για την ηλεκτροκίνηση

Ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρεται στα κίνητρα που θα δοθούν ώστε να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους της επόμενης δεκαετίας

  • -
  • -

Διευκρινίσεις για το πώς η ηλεκτροκίνηση θα αποτελέσει μέρος της ελληνικής καθημερινότητας τα επόμενα χρόνια, έδωσε μιλώντας αποκλειστικά στο GOCAR ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο περιθώριο του 2ου συνεδρίου Eco Mobility που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Γιώργος Σταθάκης απάντησε στις ερωτήσεις του GOCAR για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: το μερίδιο των ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων το 2030 να φθάσει το 10,2% και από το 2025 1 στα 2 νέα αυτοκίνητα που πωλούνται να είναι ηλεκτρικό!

GOCAR: Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και για το Κλίμα έχετε θέσει έναν μεγαλεπήβολο στόχο: Το μερίδιο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων να φτάσει το 10% το 2030. Βέβαια, σήμερα δεν ξεπερνά το 0,1%. Δεν κρίνεται, λοιπόν, ο στόχος λίγο φιλόδοξος;

Γιώργος Σταθάκης: Θα πάμε βήμα-βήμα. Ο στόχος που έχει μπει είναι, όντως, φιλόδοξος. Λέμε το 2030 το 10% του στόλου να είναι ηλεκτρικά οχήματα και από το 2025, το 50% όσων πωλούνται να είναι ηλεκτρικά. Αυτό αναφέρει ο Εθνικός Σχεδιασμός της χώρας. Για να φτάσουμε εκεί, βέβαια, πρέπει να πραγματοποιήσουμε πολλά βήματα ακόμα: Στις υποδομές, καθώς και στον τρόπο που θα οργανωθεί η ίδια η αγορά στήριξης της μετάβασης στο ηλεκτρικό όχημα.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε νόμο για την ηλεκτροκίνηση που θα προσδιορίζει το θεσμικό πλαίσιο γι’ αυτή τη μετάβαση. Φιλοδοξούμε, όμως, τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μια μεγάλη επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής, ώστε το 2025 και μετά να υλοποιήσουμε τον στόχο του 50% στα ηλεκτρικά οχήματα.

GOCAR: Έχετε αναφέρει σε προγενέστερο χρόνο πως θα διενεργηθούν συζητήσεις με την ΕΕ για παροχή κινήτρων και επιδοτήσεις για τη διευκόλυνση του κόσμου ν’ ακολουθήσει τη μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή του αυτοκινήτου.

Γιώργος Σταθάκης: Πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά το παρελθόν χρησιμοποίησαν φορολογικά κίνητρα. Για εμάς είναι λίγο δύσκολο, αφενός λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας και αφετέρου και οι ίδιες οι ευρωπαϊκές χώρες σιγά- σιγά τα εγκαταλείπουν (σ.σ. τα φορολογικά κίνητρα). Εντούτοις, υπάρχουν άλλοι χρηματοδοτικοί πόροι τους οποίους εξετάζουμε, προκειμένου να δώσουμε ώθηση. Γίνεται μια προσπάθεια να επικεντρωθούμε στα χρηματοδοτικά κίνητρα και φυσικά σε οποιαδήποτε φορολογική διευκόλυνση είναι εφικτή, στις συμπιεσμένες συνθήκες που βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

GOCAR: Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Γιώργος Σταθάκης: Τα Μ.Μ.Μ. αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, μαζί και με τα νησιά, στα οποία, όπως ξέρετε, δίνουμε μεγάλο βάρος. Θεωρούμε πως η ηλεκτροκίνηση στα νησιά μπορεί να μπει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα μέσω των ηλεκτρικών Μ.Μ.Μ. και αυτοκινήτων. Ήδη θα προκηρύξουμε 5-6 νησιά που θα πάρουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό ΑΠΕ και θα μετατραπούν σε “καθαρά” νησιά. Έχουμε πραγματοποιήσει επαφές με την Tesla, καθώς και με άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τα νησιά, όπου η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ένα πολύ πιο άμεσο και εφικτό στόχο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...