Ο σύζυγος της Ελισάβετ τράκαρε οδηγώντας στα 97 του χρόνια!

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος προκάλεσε τροχαίο ατύχημα, ευτυχώς χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς

  • -
  • -

Θέμα συζήτησης για το κατά πόσο οι υπερήλικες θα πρέπει να οδηγούν, άνοιξε στη Μεγάλη Βρετανία το τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου. Ο γεννηθείς στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1921 σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, συνεχίζει να οδηγεί παρά το προχωρημένο της ηλικίας του.

Σύμφωνα με τις αναφορές στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρίγκιπας Φίλιππος οδηγούσε ένα Land Rover στο Norfolk της Αγγλίας, όταν έκανε στροφή με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο γυναίκες, οι οποίες τραυματίστηκαν ελαφρά. Ο Δούκας του Εδιμβούργου δεν τραυματίστηκε, υπέστη όμως σοκ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπέβαλε τους δύο οδηγούς σε αλκοτέστ, όμως τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Το ατύχημα άνοιξε τη συζήτηση στη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με το αν επιτρέπεται η οδήγηση σε τόσο ηλικιωμένα άτομα και σε ποιες εξετάσεις θα πρέπει να υποβάλλονται προκειμένου να ανανεωθεί το δίπλωμα οδήγησης.

Το ισχύον σύστημα προβλέπει απλή δήλωση από τους οδηγούς άνω των 70 ετών ότι είναι σε φυσική κατάσταση προκειμένου να κάθονται πίσω από το τιμόνι. Η υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να υποβάλλεται κάθε 3 χρόνια.

Ορισμένες ενώσεις για την οδική ασφάλεια, όπως η IAM RoadSmart, τονίζουν ότι το όριο για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης θα πρέπει να ανέβει στα 75 έτη, όμως με ταυτόχρονη υποχρεωτική εξέταση από οφθαλμίατρο. Παράλληλα, η IAM RoadSmart καλεί όλους τους ηλικιωμένους να περνούν εθελοντικά από πρακτική εξέταση οδήγησης.

Αντίθετα, ο οργανισμός RoSPA (πρώην πρόεδρος του οποίου ήταν ο Πρίγκιπας Φίλιππος) υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ότι η ηλικία δεν αποτελεί κριτήριο για το αν κάποιος είναι ικανός να οδηγεί. «Στατιστικά, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί προκαλούν λιγότερα τροχαία ατυχήματα», αναφέρει. «Η οδήγηση επιτρέπει επισκέψεις σε οικογένεια και φίλους, σε τουριστικά αξιοθέατα και διευκολύνει τα καθημερινά ψώνια. Αν τους αφαιρεθεί η δυνατότητα οδήγησης θα επηρεαστεί η ανεξαρτησία τους και θα αυξηθεί η απομόνωσή τους από την κοινωνία».

Εσείς τι λέτε, οι ηλικιωμένοι πρέπει να οδηγούν; Ψηφίστε στο ακόλουθο γκάλοπ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...