Επίσημο: Καμία αύξηση στα διόδια της Εγνατίας Οδού

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

  • -
  • -

Διευκρινιστική εγκύκλιο, με την οποία ενημερώνει τη διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ για το θέμα της αναπροσαρμογής της τιμής των διοδίων, απέστειλε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρει ότι δεν θα αλλάξει από την Πρωτοχρονιά του 2019 η Τιμολογιακή Πολιτική τελών – διοδίων και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2018 είχε εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σύμφωνα με την οποία προβλέπονταν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές διοδίων της Εγνατίας Οδού από 1/1/2019, που έφθαναν έως το 148% στο σταθμό των Μαλγάρων. Οι αυξήσεις πάντως δεν έχουν έως σήμερα εγκριθεί από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην εγκύκλιο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών αναφέρεται επίσης ότι «εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 οι υφιστάμενες σήμερα απαλλαγές από την καταβολή διοδίων – τελών στους Σταθμούς Διοδίων της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων αυτής». Οι απαλλαγές αφορούν Ι.Χ ιδιωτικά ή Ι.Χ επαγγελματικά οχήματα κατοίκων όμορων περιοχών, ανέργων και ΑμεΑ.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται επίσης ότι «οι απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής διοδίων θα παραμείνουν σε ισχύ είτε μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων, είτε έως ότου εγκριθεί από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG- MOVE) η νέα Τιμολογιακή Πολιτική διοδίων της Εγνατίας Οδού».

Επιδίωξη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν το ηλεκτρονικό διαλειτουργικό σύστημα διοδίων ελευθέρας ροής και η Ευρωπαϊκή οδηγία για τα «πράσινα» διόδια, όπως λέγονται τα διόδια που λαμβάνουν υπόψη εκτός από την απόσταση τους ρύπους των οχημάτων. Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω του νέου συστήματος ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων, σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, καθώς θα δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων καταγραφής όλων των οχημάτων τα οποία διέρχονται από το Εθνικό Δίκτυο.

«Ο διεθνής διαγωνισμός για την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος βρίσκεται στο δεύτερο, τελικό, στάδιο και η σχετική  σύμβαση θα έχει υπογραφεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες χώρες που θα εφαρμοστούν τα «πράσινα» διόδια ελευθέρας ροής όπως προβλέπεται σε σχετική Κοινοτική Οδηγία».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...