H γενέτειρα της Opel μετατρέπεται σε Νο1 «Ηλεκτρική Πόλη» στην Ευρώπη

Μέχρι το 2020 θα έχουν εγκατασταθεί 1.300 σταθμοί φόρτισης στο Russelsheim, με την αναλογία να ανέρχεται σε έναν σταθμό για κάθε 72 κατοίκους

  • -
  • -

Στην επέκταση των υποδομής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην πόλη Russelsheim θα συμβάλλει η Opel, αποσκοπώντας στην ανάδειξη της γενέτειράς της σε «Ηλεκτρική Πόλη».

Αυτό θα το επιτύχει μέσω κοινοπραξίας με τη γερμανική πόλη και το πανεπιστήμιο RheinMain University, απότοκο της συνεργασίας των οποίων συνιστά η επικείμενη εγκατάσταση περίπου 1.300 σταθμών φόρτισης σε κάθε γωνιά της πόλης, όπως σε supermarket, εμπορικά κέντρα και εγκαταστάσεις δημοτικών ιατρείων (GPR).

Στόχος της κοινοπραξίας είναι ένας σταθμός φόρτισης για κάθε 72 κατοίκους, αναλογία - ρεκόρ όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σπουδαιότητα, μάλιστα, του εγχειρήματος αναδεικνύεται από το γεγονός πως το Αμβούργο, δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική πόλη (1.8 εκ. πληθυσμός) και πρώτη σε υποδομή φόρτισης, διαθέτει 785 δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης, κάτι που μεταφράζεται σε ένα σημείο φόρτισης για 2.300 περίπου κατοίκους.

Επιπροσθέτως, 400 επιπλέον σημεία φόρτισης θα εγκατασταθούν σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (350) θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Opel. Η συμβολή, μάλιστα, της γερμανικής φίρμας στο project υπογραμμίζεται από τον εξοπλισμό ενός μεγάλου όγκου χώρων στάθμευσης με 600 σημεία φόρτισης και θα είναι προσιτά στο κοινό μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Επιπλέον, θα εγκατασταθούν σταθμοί φόρτισης σε 350 χώρους στάθμευσης για τον εταιρικό στόλο της Opel.

Σημαντική κρίνεται, παράλληλα, και η συμβολή του RheinMain University, το οποίο θ’ αναδειχθεί σε αστικό εργαστήριο για την ηλεκτροκίνηση στη Γερμανία, στους κόλπους του οποίου θα διερευνηθούν τεχνικά θέματα, όπως η σταθερότητα της ηλεκτρικής παροχής και η ενσωμάτωση των φορτιστών στο δίκτυο, αλλά και κοινωνικο-οικονομικά θέματα όπως η συμπεριφορά των οδηγών. Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις συνήθειες φόρτισης θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να προβλέψουν μελλοντικές απαιτήσεις από το ηλεκτρικό δίκτυο και θα τους βοηθήσουν να προσδιοριστούν οι ατομικές ανάγκες των οδηγών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Εκτός από τα 20 σημεία φόρτισης, το RheinMain University θα εγκαταστήσει και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Αυτά είναι σχεδιασμένα για να βελτιώσουν τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας και να ελαχιστοποιήσουν την επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου.

Το μεγαλόπνοο project, για το οποίο οι εταίροι έχουν λάβει χρηματοδότηση ύψους περίπου 12,8 εκ. ευρώ από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών θα υλοποιηθεί σταδιακά μέχρι το 2020.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...