Θα απαγορευθούν τα παλαιά οχήματα diesel από τις ελληνικές πόλεις;

Εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

  • -
  • -

Σταδιακή απομάκρυνση των παλαιών πετρελαιοκίνητων ΙΧ από τα κέντρα των πόλεων φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση. Το μέτρο αποτελεί τμήμα της συνολικής πολιτικής που αναμένεται να δώσει σε διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με την παροχή κινήτρων.

Υπενθυμίζεται ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν παλαιά diesel αυτοκίνητα (Euro 4 και προγενέστερα), όμως η απουσία ουσιαστικής αστυνόμευσης έχει ως αποτέλεσμα αρκετά να εισέρχονται στο κέντρο των δύο μεγαλυτέρων ελληνικών πόλεων.

«Η αστυνόμευση των απαγορεύσεων που ισχύουν σήμερα για τα παλαιά (προ του 2010) diesel έχει καταστεί απολύτως επιτακτική, αλλά και η επέκταση του μέτρου στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας, πχ. στην Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο κλπ. Υπενθυμίζεται ότι τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα εκπέμπουν το 1/20 των σωματιδιακών ρύπων ως προς τα παλαιά και πλέον οι μετρήσεις τους γίνονται σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, καθιστώντας τα εντελώς καθαρά. Απεναντίας, οι στόλοι επαγγελματικών οχημάτων, όπως πχ. τα ταξί επιτρέπεται να κυκλοφορούν ως τα 21 έτη ηλικίας (!), δηλαδή ακόμη και τεχνολογίας Euro 2 (1996- 2000). Παράλληλα δυστυχώς, τα βαρύτερα φορτηγά και λεωφορεία επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο μεγάλο δακτύλιο, ακόμη και αν είναι 20+ ετών ηλικίας, καθιστώντας επείγουσα την αναμόρφωση των κανόνων του πράσινου δακτυλίου», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΤΟ GOCAR ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ DIESEL

Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Τις δικές της προτάσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης δημοσιοποίησε η Νέα Δημοκρατία. Στα μέτρα που προτείνει περιλαμβάνονται: η παροχή σημαντικών κινήτρων για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, η άμεση και ευρεία ανάπτυξη των υποδομών υποστήριξής τους, η διεύρυνση της χρήσης της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές.

«Μεταξύ των μέτρων που δεσμεύεται να λάβει η ΝΔ είναι η καθολική μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. από το 24% που είναι σήμερα στο 13%, για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα, προκειμένου να δοθεί αμέσως ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του σημερινού στόλου. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες και δωρεάν στάθμευση στο κέντρο της πόλεων. Οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα έχουν σημαντική έκπτωση στα διόδια όλης της χώρας, ενώ εξυπακούεται ότι δεν θα πληρώνουν ούτε τέλη κυκλοφορίας, ούτε φόρο πολυτελείας».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...