ΚΑΜΙΝΗΣ: Τι θα γίνει με τα παλαιά diesel στην Αθήνα

Ο Δήμαρχος Αθηναίων απαντά στις ερωτήσεις του GOCAR

  • -
  • -

Πρόσφατη απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Λειψίας έδινε στους δήμους της Γερμανίας τη δυνατότητα να απαγορεύουν την κυκλοφορία στο κέντρο των πόλεων ρυπογόνων οχημάτων, κυρίως των diesel παλαιάς τεχνολογίας. Το τοπίο είναι ομιχλώδες στην Ελλάδα, καθώς δεν έχουν ληφθεί ακόμη ανάλογες αποφάσεις, είτε από δικαστήρια είτε από την πολιτεία.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε στο GOCAR για το σχετικό θέμα, τονίζοντας ότι για θέματα καθημερινότητας, όπως η κυκλοφορία παλαιών οχημάτων στο κέντρο των πόλεων, θα πρέπει να αποφασίζει η δημοτική αρχή. Σύμφωνα με τον Γιώργο Καμίνη, από τη στιγμή που η σχετική αρμοδιότητα περάσει στους δήμους τότε η απαγόρευση κυκλοφορίας ρυπογόνων diesel είναι κάτι το αναπόφευκτο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Καμίνη στο GOCAR:

Πρόσφατα γερμανικό δικαστήριο έδωσε στους δήμους τη δυνατότητα να αποφασίζουν σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας ρυπογόνων οχημάτων στο κέντρο των πόλεων. Σε ποιο επίπεδο – τοπικό, κεντρικό ή ευρωπαϊκό – πιστεύετε ότι πρέπει να λαμβάνονται ανάλογες αποφάσεις;

Ό,τι αφορά την καθημερινότητα στην πόλη πρέπει να περάσει στους δήμους. Είναι κάτι που λέω εδώ και χρόνια, το έλεγαν και Δήμαρχοι Αθηναίων πριν από εμένα, γιατί αυτό επιβάλλει η λογική. Το κράτος πρέπει να έχει επιτελικό ρόλο, να σχεδιάζει, να διαπραγματεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να έχει τις αρμοδιότητες ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Η καθημερινότητα πρέπει να περάσει στις πόλεις.

Άρα είναι στις σκέψεις σας να απαγορευτούν μελλοντικά τα παλαιά diesel οχήματα;

Δεν έχει σημασία αν θα είναι στη σκέψη μου ή όχι. Από τη στιγμή που αυτή η αρμοδιότητα θα περάσει στους δήμους, φυσικά πρέπει να πάμε πάρα πολύ γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δυστυχώς σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη να δώσουμε τις αρμοδιότητες που πρέπει στους δήμους.

Πρέπει η Αθήνα να γίνει μητροπολιτικός δήμος;

Βέβαια, εδώ και δεκαετίες έπρεπε να έχει γίνει. Φαίνεται όμως ότι είναι κάτι που δεν θέλουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, να υπάρχει δηλαδή αυτόνομη τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι θα βελτιωθεί και η καθημερινότητα των πολιτών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...