Μη επιτρεπτή η κατάθεση πινακίδων για ανασφάλιστα οχήματα

Οι εφορίες ενημερώθηκαν ώστε να μην κάνουν αποδεκτά σχετικά αιτήματα

  • -
  • -

Με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προς τις εφορίες διευκρινίζεται ότι οχήματα για τα οποία έχουν παρακρατηθεί τα στοιχεία του (πινακίδες) δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι βρίσκονται σε αναγκαστική ακινησία και άρα οι ιδιοκτήτες τους να μην πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Προέδρου της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, παρακράτηση στοιχείων από την Τροχαία για ανασφάλιστα οχήματα (ή άλλες παραβάσεις) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αναγκαστική ακινησία, διότι τα στοιχεία κυκλοφορίας δύναται να επιστρέφονται στον κάτοχο ανά πάσα στιγμή, με την καταβολή του προβλεπόμενου προστίμου.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «κατά συνέπεια, από την κοινοποίηση της παρούσας οι ΔΟΥ δεν θα κάνουν πλέον δεκτά αιτήματα φορολογουμένων περί θέσης του οχήματός τους σε αναγκαστική ακινησία, τα οποία υποβάλλονται με το δικαιολογητικό της παρακράτησης των στοιχείων κυκλοφορίας από την Τροχαία, λόγω κυκλοφορίας του οχήματος ως ανασφάλιστου, ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος για το οποίο έχουν – καταρχήν – παρακρατηθεί τα στοιχεία αυτά, καθώς η παρακράτηση αυτή δεν είναι πλέον δεσμευτική και αίρεται άμεσα με την καταβολή του σχετικού προστίμου».

Η κατάσχεση των στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος από δημόσια αρχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να συνιστά λόγο αναγκαστικής ακινησίας μόνο σε περιπτώσεις που οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν ως υποχρεωτική την παρακράτηση των στοιχείων από την δημόσια αρχή για το διάστημα αυτό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...