Η «κρυστάλινη σφαίρα» της Shell

Ποιες τεχνολογίες θα κινούν τα αυτοκίνητά μας στο μέλλον; Όλες, λέει η Shell

  • -
  • -

Στο πλαίσιο του 2010 Green Vehicle Congress, που πραγματοποιήθηκε στις 24 & 25 Μαρτίου 2010 στο Newcastle της Αγγλίας, ο Angus Gillespie, Αντιπρόεδρος Στρατηγικής CO2 της Shell, υπενθύμισε με την εισήγησή του τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα ακόμη για να περάσουμε σε τεχνολογίες που θα μας εξασφαλίζουν χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Gillespie, η Shell κάνει λόγο για τρεις σκληρές αλήθειες:

1. Θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στη χρήση ενέργειας, η οποία θα διπλασιαστεί παγκοσμίως μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες - λόγω της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού, των αναπτυσσόμενων χωρών που θα έχουν μετατραπεί σε αναπτυγμένες χώρες και τις αυξημένες ανάγκες κινητικότητας.

2. Η προσφορά πετρελαίου θα αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση. Τα αποθέματα πετρελαίου εξαντλούνται - είναι πιο βρώμικα και σε μεγαλύτερο βάθος, οπότε είναι πιο δύσκολο και κοστοβόρο για να αντληθούν.

3. Αυξάνονται συνεχώς οι περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Έτσι, είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια πρόκληση – από τη μια πρέπει να διπλασιάσουμε την παραγωγή ενέργειας, από την άλλη είναι απαραίτητο να μειώσοουμε κατά το ήμισυ τις εκπομπές CO2. Με άλλα λόγια, πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 από την ενέργεια που χρησιμοποιούμε στο ένα τέταρτο (1/4) από αυτό που είναι σήμερα, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως σε δύο βαθμούς Κελσίου.

Πώς όμως θα γίνει αυτό; Ποιο είναι το μελλοντικό καύσιμο χαμηλών εκπομπών CO2; Σύμφωνα με τη Shell, δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθούν τα υγρά καύσιμα, δηλαδή η βενζίνη και το πετρέλαιο, από την άποψη της ογκομετρικής πυκνότητας, με άλλα λόγια το πόσο καλή πηγή ενέργειας είναι. Έτσι, η εταιρεία θεωρεί ότι μελλοντικά θα υπάρχει χώρος για όλες τις τεχνολογίες - όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα, το υδρογόνο, τα υβριδικά και οι μεθόδοι downsizing των συμβατικών κινητήρων και ελάφρυνσης των οχημάτων.

Η Shell πιστεύει πως τα ηλεκτρικά οχήματα θα αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά, καθώς η τεχνολογία θα βελτιώνεται συνεχώς. Τα βιοκαύσιμα, δεδομένου πως τις πολύ καλές προοπτικές που είχαν αρχικά έχει διαδεχθεί έντονος προβληματισμός, θα παίξουν κάποιο ρόλο, αλλά θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά. Η αιθανόλη που παράγεται από ζαχαροκάλαμο στη Βραζιλία αποτελεί, σύμφωνα με τη Shell, μια από τις λύσεις του μέλλοντος .

Τι γίνεται όμως με το υδρογόνο; Εδώ και χρόνια, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το υδρογόνο θα είναι το μέλλον των καυσίμων, αλλά μέχρι στιγμής έχει παραμείνει ακριβώς αυτό: ένα καύσιμο που λέγεται συνεχώς ότι θα το χρησιμοποιούμε στο μέλλον. Η Shell έχει επενδύσει τεράστια ποσά σε υποδομές υδρογόνου στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, αλλά με εξαίρεση μερικών μοντέλων που βρίσκονται ακόμη υπό δοκιμή, εξακολουθούν να μην υπάρχουν αυτοκίνητα υδρογόνου στους δρόμους. Εξάλλου, το υδρογόνο απαιτεί αρκετή ενέργεια για να παραχθεί και θα πρέπει στο μέλλον να  γίνει περισσότερο βιώσιμο.

Δεδομένων όλων των παραπάνω λοιπόν, η Shell θεωρεί ότι το πετρέλαιο και κάποιες από τις τεχνολογίες που εξελίσσονται σήμερα θα κινούν τα αυτοκίνητα μέχρι το 2025, ενώ μέχρι το 2050 θα χρησιμοποιούνται όλες οι διαθέσιμες τεχνολογίες.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...