Τι αλλάζει από την 1η Σεπτεμβρίου το πρωτόκολλο μετρήσεων WLTP;

Τα υπέρ και τα κατά για τους οδηγούς του νέου τρόπου υπολογισμού κατανάλωσης και εκπομπών CO2

  • -
  • -

Το πρωτόκολλο WLTP εισέρχεται στη ζωή μας από το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου. Από αυτή την ημέρα όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση – άρα και στην Ελλάδα – θα πρέπει να πληρούν τις νέες και πιο αυστηρές προδιαγραφές.

Το WLTP (τα αρχικά παραπέμπουν στο Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure", στην εναρμονισμένη διεθνώς διαδικασία δοκιμών για ελαφρά οχήματα) αντικαθιστά στην Ευρώπη τον κύκλο NEDC (New European Driving Cycle), ο οποίος είχε δεχτεί επικρίσεις καθώς δεν απεικόνιζε την οδήγηση υπό πραγματικές συνθήκες.

Η διαδικασία πιστοποίησης όλων των μοντέλων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες έχει κόστος τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα. Ένα κόστος που εν μέρει είναι αναμενόμενο να περάσει στους καταναλωτές. Εκτός από αύξηση στην τιμή των αυτοκινήτων, υψηλότερο CO2 σημαίνει και υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας, καθώς θεωρείται δύσκολο οι κυβερνήσεις των χωρών να αλλάξουν τις κλίμακες υπολογισμού τους.

Επίσης αναμένονται καθυστερήσεις στις παραδόσεις ορισμένων μοντέλων, προκειμένου αυτά να πάρουν έγκριση τύπου με βάση το πρωτόκολλο WLTP. Για παράδειγμα, η Volkswagen ανακοίνωσε ότι η έγκριση για το Golf αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Οι καθυστερήσεις θα διαφέρουν ανάλογα τη μάρκα, το μοντέλο και το συνδυασμό κινητήρα-κιβωτίου.

ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ WLTP; ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Θα υπάρχουν όμως και οφέλη για τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων. Οι ανακοινώσεις των εταιρειών για τις τιμές κατανάλωσης και CO2 με βάση το πρωτόκολλο WLTP θα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Έτσι πριν οι καταναλωτές αγοράσουν το νέο τους αυτοκίνητο, θα γνωρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια πόση θα είναι η μέση κατανάλωση καυσίμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε δείχνει προς το παρόν διάθεση να αλλάξει τους αυστηρούς στόχους που έχει θέσει για το μέλλον και προβλέπουν μείωση των εκπομπών CO2 στο 40% το 2030 σε σχέση με το 1990. Πρόσφατα η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) εξέφρασε την ανησυχία της για τη σκοπιμότητα των προτεινόμενων στόχων όσον αφορά τις εκπομπές CO2, καθώς δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις επιπτώσεις στους καταναλωτές και στους εργαζόμενους στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...