Θα μειωθεί η τιμή των ιαπωνικών αυτοκινήτων; Και αν ναι πόσο;

Τι φέρνει η κατάργηση των δασμών 10% στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ιαπωνία στην Ευρώπη

  • -
  • -

Η πρόσφατη συμφωνία της Ιαπωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για κατάργηση δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από την μία πλευρά στην άλλη, περιλαμβάνει και τα αυτοκίνητα Made in Japan που έρχονται στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα επιβαρύνονται με δασμούς 10%, ενώ δασμοί 6-8% υπάρχουν στις μοτοσικλέτες και 3% στα ιαπωνικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Στο άκουσμα της είδησης, το καταναλωτικό κοινό στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θέλει να μάθει πότε θα υποχωρήσουν οι τιμές των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία.

Ας σταθούμε σε ορισμένα καθοριστικά σημεία:

1) Η αφαίρεση των δασμών 10% δεν θα γίνει άμεσα, αλλά σταδιακά σε βάθος πενταετίας. Άρα η πτώση των τιμών των ιαπωνικών αυτοκινήτων δεν είναι τόσο εμφανής.

2) Ποια θα είναι μέσα στα επόμενα χρόνια η ισοτιμία ευρώ-γιεν; Ένα ισχυρό γιεν θα επηρεάσει σημαντικά τις εξαγωγές.

3) Τι τεχνολογίες (τόσο στην εξέλιξη των κινητήρων όσο και στον τομέα της ασφάλειας) θα είναι υποχρεωμένοι οι κατασκευαστές να ενσωματώσουν μέσα στα επόμενα χρόνια στα αυτοκίνητά τους; Π.χ. από το κόστος εξέλιξης «πράσινων» κινητήρων θα εξαρτηθεί η τελική τιμή του αυτοκινήτου.

4) Ποια θα είναι η εμπορική πολιτική κάθε μάρκας αλλά και κάθε εισαγωγικής εταιρείας;

Από τους παραπάνω και αρκετούς ακόμη παράγοντες θα εξαρτηθεί τα επόμενα χρόνια η τιμή των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία και εισάγονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεση και εμφανή πτώση στην τιμή αγοράς τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...