75 ΝΑΙ στην Κοπεγχάγη

75 χώρες δεσμεύτηκαν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης να περιορίσουν μέχρι το 2020 τις εκπομπές αερίων

  • -
  • -

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την 31η Μαρτίου πως 75 ήταν οι χώρες που δεσμεύτηκαν να μειώσουν ή να περιορίσουν την αύξηση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2020, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κοπεγχάγης. Οι χώρες αυτές είναι υπεύθυνες για το 80% των εκπομπών ρύπων που εκλύονται παγκοσμίως κάθε χρόνο από την παραγωγή και χρήση ενέργειας, ανακοίνωσε η Γραμματεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC).

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικά 111 χώρες στηρίζουν τη συμφωνία. Σύμφωνα με την λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα, μεταξύ των χωρών αυτών συγκαταλέγονται η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, καθώς και η Ιαπωνία, η Ινδία και η Ρωσία. Από τη λίστα απουσιάζουν πολλές από τις χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, οι οποίες φοβούνται απώλεια κερδών από την πώληση πετρελαίου ως συνέπεια της μεταστροφής του κόσμου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο της Κοπεγχάγης θέτει ως στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, χωρίς ωστόσο να καθορίζει τα μέσα επίτευξης του στόχου αυτού. Περιλαμβάνει επίσης ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 10 δισ. δολαρίων το χρόνο στα φτωχότερα έθνη, μεταξύ 2010-2012, για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων και την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων του UNFCCC είναι προγραμματισμένος γα τις 9-11 Απριλίου στη Βόνη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...