Μπορούν τα έξυπνα αυτοκίνητα να σώσουν από μόνα τους ζωές;

Τα προηγμένα συστήματα χρειάζονται και ανάλογο περιβάλλον για να δουλέψουν αποτελεσματικά

  • -
  • -

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα την τρίτη φάση του προγράμματος «Europe on the Move». Σε αυτό περιλαμβάνεται μία σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή ζητά από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να «εκδημοκρατίσουν» την τεχνολογία τους, τοποθετώντας συστήματα όπως το αυτόνομο φρενάρισμα ή την ειδοποίηση για ακούσια αλλαγή λωρίδας στο στάνταρ εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων και όλων των εκδόσεων.

Απαντώντας, η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) τόνισε ότι δεν μπορούν από μόνα τους τα καλά εξοπλισμένα οχήματα με συστήματα ενεργητικής ασφάλειας να περιορίσουν ραγδαία τα τροχαία δυστυχήματα. «Η τεχνολογία των οχημάτων είναι απλά το ένα κομμάτι ενός πολύπλοκου παζλ», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ACEA, Erik Jonnaert. «Θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε μία συνολική στρατηγική που περιλαμβάνει και βελτίωση των υποδομών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ο ACEA επισημαίνει ότι η οδική σήμανση δεν είναι κοινή σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δηλαδή δεν υπάρχουν οι ίδιες πινακίδες για τις ίδιες οδικές συνθήκες. Επίσης δεν είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες για τα όρια ταχύτητας, ενώ τα ψηφιακά δεδομένα στους χάρτες δεν είναι πάντα ενημερωμένα. Τονίζεται ότι οι κάμερες των οχημάτων δεν μπορούν να προλάβουν όλα τα πιθανά σενάρια, π.χ. όταν οι πινακίδες είναι φθαρμένες ή καλυμμένες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...