Αυτόνομο φρενάρισμα σε όλα τα αυτοκίνητα!

Ένα από τα μέτρα που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αυτοκινητοβιομηχανίες

  • -
  • -

Πιο ασφαλή και λιγότερο επιβλαβή προς το περιβάλλον οχήματα ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι διαθέσιμα για όλους τους κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου. Στην τρίτη φάση του προγράμματος «Europe on the Move» περιλαμβάνεται μία σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια.

Από το 2001 έως σήμερα έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% οι θάνατοι από τροχαία στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός όμως των θυμάτων παραμένει εξαιρετικά υψηλός: 25.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2017 και άλλοι 135.000 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Τι ισχύει σήμερα

Κάθε νέο αυτοκίνητα που λαμβάνει άδεια κυκλοφορίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρα από το μίνιμουμ παθητικής ασφάλειας που προσφέρει περιλαμβάνει στο βασικό του εξοπλισμό σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών στο φρενάρισμα (ABS), σύστημα ελέγχου της ευστάθειας (ESP) και σύστημα παρατήρησης πίεσης των ελαστικών.

Τι προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το άμεσο μέλλον

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε νέο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στην Ευρώπη θα πρέπει να περιλαμβάνει στο στάνταρ εξοπλισμό του εξελιγμένα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, όπως η αυτόνομη πέδηση (AEB) διατήρηση στη λωρίδα κυκλοφορίας, ανίχνευση κόπωσης ή απόσπασης της προσοχής του οδηγού. Επιπλέον, στα βαρέα οχήματα (λεωφορεία, φορτηγά) θα πρέπει να είναι στάνταρ η ανίχνευση πεζών και ποδηλατών.

Σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υποδομών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι την περίοδο 2020-2030 μπορεί να σωθούν έως 10.500 ζωές και να αποφευχθούν 60.000 σοβαροί τραυματισμοί. Μακροπρόθεσμός στόχος (με ορίζοντα το 2050) είναι σχεδόν να μηδενιστούν οι θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Τι απαντά η αυτοκινητοβιομηχανία

Η ένωση ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων ACEA καλωσορίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ACEA προτείνει το off-board μοντέλο για την κοινή χρήση των δεδομένων των οχημάτων. Δηλαδή η πρόσβαση σε αυτά από τους παρόχους υπηρεσιών να γίνεται από τους server των εταιρειών και όχι απευθείας από τα οχήματα. Έτσι θα προφυλαχθούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και θα περιοριστεί ο κίνδυνος να χακαριστούν τα οχήματα ενώ είναι σε κίνηση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...