Συνελήφθησαν 6 άτομα που έκλεβαν αυτοκίνητα

Στη συνέχεια τα πωλούσαν στη θέση τρακαρισμένων ίδιας μάρκας και μοντέλου

  • -
  • -

Στα δίχτυα της αστυνομίας έπεσαν 6 μέλη εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία είχαν κλέψει δεκάδες αυτοκίνητα τον τελευταίο χρόνο στην Αττική. Η σύλληψή τους έγινε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 7 Μαΐου 2018, σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και του κέντρου των Αθηνών. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε και αναζητείται 30χρονος ημεδαπός, που σχετίζεται με την συγκεκριμένη οργάνωση.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες κατά το τελευταίο έτος είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, η οποία προέβαινε σε κατ’ επάγγελμα κλοπές ΙΧ αυτοκινήτων, με προτίμηση σε συγκεκριμένα δημοφιλή μοντέλα που παρουσιάζουν μεγάλη αγοραστική ζήτηση. Μέχρι και σήμερα, έχουν διαπράξει τουλάχιστον 12 κλοπές οχημάτων, έχοντας κατά αυτόν τον τρόπο αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 200.000€. Παράλληλα εξετάζεται η συμμετοχή τους σε πλήθος άλλων παράνομων πράξεων που έχουν διαπραχτεί με την ίδια μεθοδολογία, ενώ ερευνάται και η προέλευση των κατασχεμένων πειστηρίων (δίκυκλων μοτοσυκλετών, κινητήρων, πινακίδων, εγγράφων και λοιπών αντικειμένων) καθώς και η ταυτοποίηση των κλοπών και των οχημάτων από τα οποία προέρχονται.

Πώς δρούσαν

Τα μέλη της οργάνωσης, υπό την καθοδήγηση του αρχηγού, αναζητούσαν είτε σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, είτε από συνεργεία αυτοκινήτων, οχήματα τρακαρισμένα τα οποία είχαν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές και η επισκευή τους ήταν ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα εισήγαγαν τρακαρισμένα οχήματα (έστω το «σκελετό» αυτών) από το εξωτερικό.

Επέλεγαν τα οχήματα με βασικό κριτήριο τη ζήτησή τους από το αγοραστικό κοινό και συνήθως φρόντιζαν πρώτα να έχουν στην κατοχή τους το τρακαρισμένο όχημα και στην συνέχεια αναζητούσαν όχημα να αφαιρέσουν, ίδιας μάρκας, μοντέλου, αν είναι δυνατόν και χρώματος. Ακολούθως, αφού αφαιρούσαν τα οχήματα, είτε τοποθετούσαν τα ανταλλακτικά από τα κλεμμένα οχήματα στη θέση αυτών που έλειπαν, είτε έβαζαν στους αριθμούς πλαισίου των κλεμμένων αυτοκινήτων  τους αριθμούς πλαισίου που είχαν τα τρακαρισμένα και στη συνέχεια τα έβγαζαν στην αγορά ως «νόμιμα».

Με αυτό τον τρόπο, καθίστατο δυσχερής έως και ανέφικτη, η ταυτοποίηση και ο προσδιορισμός της προέλευσης των εξαρτημάτων που τοποθετούνταν στα «τρακαρισμένα» αυτοκίνητα, επιτυγχάνοντας έτσι, την «νομότυπη» κυκλοφορία τους.

Στους χώρους των κλοπών, μετέβαιναν συνήθως τρία έως τέσσερα άτομα και συνήθως ένας ή δύο εξ αυτών αφαιρούσαν το όχημα, ενώ οι υπόλοιποι κινούνταν περιφερειακά λειτουργώντας ως «τσιλιαδόροι», προκειμένου να ενημερώσουν τον φυσικό αυτουργό, τόσο σε περίπτωση που κάποιος διερχόμενος πολίτης προσέγγιζε το σημείο, όσο και στην περίπτωση που κατέφθαναν περιπολικά της Αστυνομίας.

Πού τα άφηναν για 1-2 μέρες

Κάθε όχημα που αφαιρούσαν, το μετέφεραν αρχικά στην Καλλιθέα και το στάθμευαν προσωρινά σε οδούς πλησίον του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καλύπτοντάς το με κουκούλα αυτοκινήτου. Το όχημα παρέμενε συνήθως στο σημείο για μία ή δύο ημέρες, μέχρι οι δράστες να βεβαιωθούν ότι δεν διαθέτει σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού θέσης (GPS). Ακολούθως, χρησιμοποιώντας μονωτική ταινία διπλής όψης, τοποθετούσαν στο όχημα άλλες πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε οχήματα που δεν απασχολούσαν τις Αρχές και το φόρτωσαν σε ειδικό γερανοφόρο όχημα για να το μεταφέρουν στον χώρο αποσυναρμολόγησής του, στην περιοχή των Άνω Λιοσίων.

Μετά την αποσυναρμολόγηση των οχημάτων, τα μέρη τα οποία μπορούσαν να οδηγήσουν τις Αρχές στην ταυτοποίηση των κλεμμένων αυτοκινήτων, είτε τα πετούσαν σε κάδους απορριμμάτων στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, είτε τα μετέφεραν στην περιοχή του Ασπροπύργου σε διαλυτήρια μετάλλων (σκραπατζίδικα) για καταστροφή.

Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες και για να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους, είχαν προμηθευτεί τηλεφωνικές συνδέσεις ταυτοποιημένες σε άσχετους αλλοδαπούς. Μιλούσαν κωδικοποιημένα και χρησιμοποιούσαν εκφράσεις όπως «Να πάμε για καφέ», όταν κανόνιζαν να συναντηθούν για να διαπράξουν κλοπές, «Θα έρθεις για νυχτερινό ψάρεμα;» όταν ήθελαν να αποσυναρμολογήσουν κάποιο όχημα νυχτερινές ώρες.

Στην κατοχή τους, καθώς και σε πλήθος ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, αποθήκες, καταστήματα και χώρους στάθμευσης σε Καλλιθέα, άνω Λιόσια, Ταύρο, Μενίδι και Π. Φάληρο μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

Τριάντα οχήματα εκ των οποίων, 4 δίκυκλες μοτοσικλέτες, ένα γερανοφόρο όχημα, 2 ΙΧ φορτηγά και 23 ΙΧ αυτοκίνητα,

δύο συσκευές «jammer»,

μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων - ανταλλακτικών αυτοκίνητων,

πλήθος εγκεφάλων, κλειδαριών και κλειδιών,

εργαλεία αποσυναρμολόγησης οχημάτων και

50 φυσίγγια.

Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...