Πρατηριούχος που νόθευε έδειρε ελεγκτή

Διέθετε νοθευμένο πετρέλαιο και οι δεξαμενές βενζίνης δεν χωρούσαν τις ποσότητες που παραλάμβανε

  • -
  • -

Στην Εισαγγελία διαβίβασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτης, την υπηρεσιακή έκθεση συμβάντων που συνέταξε Κλιμάκιο Ελέγχου της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμου (ΔΕΔΑΚ). Πιο συγκεκριμένα ύστερα από έλεγχο που διενήργησε το αρμόδιο κλιμάκιο στις 24 Μαρτίου σε πρατήριο υγρών καυσίμων επί της λεωφόρου Μεσογείων και από επιτόπιο έλεγχο δείγματος πετρελαίου κίνησης, διαπιστώθηκε περιεκτικότητα σε θείο ύψους 661 ppm, με επιτρεπόμενο ανώτατο όριο τα 10 ppm.

Από την έναρξη του ελέγχου οι υπάλληλοι του πρατηρίου έδειξαν τις προθέσεις του αφού αρχικά έκλεισαν την είσοδο και εν συνεχεία ισχυρίστηκαν ότι οι δεξαμενές καυσίμων ήταν άδειες και δεν υπήρχε σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής καυσίμων. Κατόπιν ο πρατηριούχος προσπάθησε να εμποδίσει τους ελεγκτές στην άσκηση των καθηκόντων τους, τους έβρισε και χειροδίκησε εις βάρος ελεγκτή. Μάλιστα, επέτρεψε σε βυτιοφόρο να παραδώσει πετρέλαιο κίνησης στις δεξαμενές του, σε μια προσπάθεια να αραιώσει το νοθευμένο πετρέλαιο από κανονικό.

Έπειτα από παρέμβαση της Αστυνομίας, το Κλιμάκιο της ΔΕΔΑΚ έκανε νέα ανάλυση του καυσίμου, όπως είχε διαμορφωθεί μετά την ανάμειξή του με το παραληφθέν νέο φορτίο και διαπιστώθηκε εκ νέου μη κανονικό δείγμα. Τα ληφθέντα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προς έκδοση τελικών αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται ότι, το βυτιοφόρο που τροφοδότησε με 3.000 λίτρα πετρέλαιο κίνησης το πρατήριο, παρέδωσε και 20.000 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, ποσότητα που δεν δικαιολογείται αφού το πρατήριο -σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του- διαθέτει μία μόνο δεξαμενή χωρητικότητας 7.000 λίτρων.

Συνήθως τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους νοθεύουν καύσιμα είναι μηδαμινά σε σχέση με τα κέρδη από τη νοθεία που αποκομίζουν οι παραβάτες, Ειδικά δε τώρα που η τιμή της βενζίνης έχει πιάσει τα 1,5 ευρώ η νοθεία θα αποφέρει εκατομμύρια στους επιτήδειους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...