Τέλος η νοθεία στα καύσιμα – Λουκέτα σε πρατήρια και όλα στη φόρα!

Λουκέτα σε πρατήρια για δύο χρόνια, πρόστιμα έως 30.000 ευρώ και δημοσιοποίηση της ταυτότητας των παραβατών για όσους πιαστούν στη φάκα για λαθραία και νοθευμένα καύσιμα.

  • -
  • -

Είναι πλέον θέμα ημερών να ανακοινωθούν και επίσημα, οι νέες ποινές για εταιρείες και πρατήρια υγρών καυσίμων που «συλλαμβάνονται» με λαθραία και νοθευμένα καύσιμα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ορίζει ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των εταιρειών εμπορίας καυσίμων αλλά και τις ακριβείς ποινές για τα πρατήρια, που μεταξύ άλλων, θα είναι το λουκέτο για 2 έτη (περιπτώσεις νοθείας ή λαθρεμπορίας ενεργειακών προϊόντων), πρόστιμο ύψους έως 30.000 ευρώ και δημοσιοποίηση της ταυτότητας των παραβατών.

Οι υποχρεώσεις των εταιρειών εμπορίας καυσίμων

  • Να ελέγχουν την άδεια λειτουργία των πρατηρίων στα οποία διαθέτουν καύσιμα
  • Να εγκαταστήσουν πλήρως λειτουργικό συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια
  • Να ελέγχουν την ποιότητα των καυσίμων στα πρατήρια.
  • Ταυτόχρονα, οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν την ΑΑΔΕ για:
  • Ενδεχόμενες παραβάσεις λαθρεμπορίας, νοθείας κ.λπ., που έχουν τελεστεί ή επίκειται να τελεστούν

Οι εταιρείες, οφείλουν να διακόπτουν τη συνεργασία τους με τα παραβατικά πρατήρια, να αφαιρούν άμεσα τα σήματα και τον εξοπλισμό που έχουν προσφέρει στα  πρατήρια, ενώ εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός, ότι η διακοπή της συνεργασίας εταιρείας-πρατηρίου θα αφορά όλα τα πρατήρια που ανήκουν στα ίδια πρόσωπα σε περίπτωση που υποπέσουν σε λαθρεμπορία ή νοθεία καυσίμων.

Επιπλέον, οι εταιρίες θα καταβάλουν πρόστιμα από 5.000  έως 30.000 ευρώ ανάλογα με το είδος των μέτρων που δεν τηρούν, ενώ προβλέπεται και το λουκέτο του πρατηρίου καυσίμων για 2 χρόνια και για παραποίηση φορολογικών μηχανισμών, ανεξάρτητα από το εάν κατά το χρόνο επιβολής της σφράγισης, αυτή χρησιμοποιείται από την παραβατική επιχείρηση ή από άλλη που άνοιξε στη θέση της.

Το ψηφιακό όπλο της ΑΑΔΕ

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ ρίχνει στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου και νοθείας καυσίμων, ένα νέο ψηφιακό όπλο, μια νέα ουσιαστικά ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα συγκεντρώνονται τα στοιχεία από την αγορά και με την εφαρμογή ενός ειδικού αλγορίθμου θα εντοπίζονται ύποπτες για λαθρεμπόριο και νοθεία περιπτώσεις πρατηρίων καυσίμων.

Δείτε ακόμα: Έρχονται 26 πρατήρια υδρογόνου στην Ελλάδα

Στόχος είναι να περιοριστούν οι απώλειες από την έσοδα των κρατικών ταμείων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η νέα πλατφόρμα μάλιστα λειτουργεί ήδη πιλοτικά και έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των στοιχείων, ελέγχοντας τα συστήματα εισροών-εκροών των πρατηρίων καυσίμων!

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...