10 ξεχωριστά τιμόνια αυτοκινήτων

Ξεχωρίσαμε κάποια τιμόνια, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα

  • -
  • -

Οι εταιρείες αυτοκινήτων κατασκευάζουν τιμόνια με σκοπό να είναι όσο πιο πρακτικά γίνεται για τον χρήστη. Μάλιστα, υπάρχουν τα καλοσχεδιασμένα τιμόνια, καθώς και τα πολύ ιδιαίτερα. Παρακάτω υπάρχουν αρκετά τιμόνια που μας κίνησαν το ενδιαφέρον, ενώ μπορείτε και εσείς να δημοσιεύσετε το τιμόνι που πιστεύετε ότι αξίζει να είναι στην λίστα:

1. Citroen DS

Φυσικά δεν λείπει το ιδιαίτερο τιμόνι σε ένα ξεχωριστό μοντέλο. Η στεφάνη με το «μονόμπρατσο» στήριγμα, προκάλεσε έκπληξη για το κοινό που είδε πρώτη φορά το μοντέλο του 1955.

 

2. Lancia Stratos

Το τιμόνι της Stratos δείχνει άμεσα τον αγωνιστικό της χαρακτήρα. Απλά, μεταλλικό με 6 βίδες και το κουμπί της κόρνας στο κέντρο.

 

3. Subaru XT

Ένα ιδιαίτερο τιμόνι σε σχήμα Γ, όπου στη δεξιά πλευρά συναντάς κάποια μπουτόν, ενώ στην αριστερή υπάρχει ένα «εξόγκωμα» με σκοπό να ξεκουράζει το αριστερό χέρι.

 

4. Ferrari 250 GT Lusso

Στη δεκαετία του ’50 και του ’60, οι ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες τοποθέτησαν και ξύλινες επενδύσεις στο εσωτερικό των αυτοκινήτων τους. Παράλληλα, τοποθέτησαν και ξύλινη στεφάνη.

 

5. Italdesign Maserati Boomerang

Αυτό είναι το τιμόνι της πρωτότυπης Maserati. Προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα μέχρι σήμερα θεωρείται μια πολύ προχωρημένη ιδέα.

 

6. Lotus Elan

O Colin Chapman είχε τοποθετήσει στα μοντέλα του ένα τιμόνι από ξύλο, ωστόσο υπήρχαν τρεις μεταλλικές πλάκες.

 

7. Lancia Beta Trevi

Ένα διαφορετικό τιμόνι από την ιταλική εταιρεία, που διαφέρει λόγο του καμπυλωτού παραλληλόγραμμου σχήματος που διατρέχει τη (σχεδόν) διάμετρο.

 

8. Bertone Lamborghini Athon

Αν και το τιμόνι φαίνεται σαν να αιωρείται, ωστόσο είναι μια ψευδαίσθηση, λόγω της συγκεκριμένης οπτικής γωνίας που το βλέπουμε. Το πρωτότυπο του 1980 είναι ακόμα μια προχωρημένη σχεδιαστική προσπάθεια για την τότε εποχή.

 

9. Alfa Romeo Montreal

Η εποχή που το ξύλο ήταν το σημαντικότερο υλικό για να «ντυθεί» το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, η Alfa Romeo δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Η Montreal έχει ξύλινη στεφάνη, ενώ το λογότυπο της φίρμας βρισκόταν περίπου 10 cm πιο βαθιά.

 

10. SEAT Ronda

Το Ronda βασίζεται στο Fiat Ritmo/Strada. To ισπανικό μοντέλο σχεδιάστηκε από τον Giorgetto Giugiaro και το τιμόνι δείχνει να είναι αρκετά πρακτικό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...