Ένα βήμα πιο κοντά στην αναλογική χρέωση διοδίων

Την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών

  • -
  • -
Ένα βήμα πιο κοντά στην αναλογική χρέωση διοδίων
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πριν τα τέλη του 2018 αναμένεται να αρχίσει από την Εγνατία Οδό η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος χρέωσης των διοδίων τελών στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Όπως είχαμε γράψει στο GOCAR από τις αρχές Νοεμβρίου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξη διεθνή διαγωνισμό για την «Εγκατάσταση Πλήρους Ηλεκτρονικού Συστήματος Αναλογικής Χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση».

Ο οδηγός θα πληρώνει ανάλογα με τα χιλιόμετρα που θα διανύει στον αυτοκινητόδρομο, δηλαδή από τον κόμβο εισόδου έως τον κόμβο εξόδου. Η εφαρμογή του νέου συστήματος αναμένεται να μειώσει το κόστος ταξιδιού για τους οδηγούς, καθώς σήμερα στην τιμή υπολογίζεται όλη η απόσταση από τον έναν σταθμό διοδίων έως τον επόμενο.

Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading - ANPR).

Για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα θα καταγράφεται μόνο η διανυθείσα απόσταση στον αυτοκινητόδρομο (είσοδος – έξοδος) ενώ μετά την είσπραξη του διόδιου τέλους, τα στοιχεία θα διαγράφονται από το σύστημα για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Τι θα ισχύει για τα επαγγελματικά οχήματα:

Τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια "Εποχούμενη Συσκευή" (On Board Unit - OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS). Ειδικότερα η καταγραφή της διαδρομής των επαγγελματικής χρήσεως οχημάτων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες εφαρμογές ηλεκτρονικής διαχείρισης μεταφορών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου «η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος για την αναλογική χρέωση διοδίων τελών σε κάθε αυτοκινητόδρομο της ελληνικής επικράτειας πλεονεκτεί σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σύστημα χρέωσης καθόσον εξασφαλίζει τη χρέωση του χρήστη αποκλειστικά με βάση τη διανυόμενη χιλιομετρική απόσταση, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο αφενός την προσαρμογή προς την ισχύουσα σχετική κοινοτική νομοθεσία και αφετέρου την μέγιστη δυνατή κοινωνική αποδοχή της».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς διοδίων, με μετωπικούς σταθμούς, με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω των συχνών στάσεων ανά 30-40 χλμ περίπου και με δίκαιες διαμαρτυρίες από τους χρήστες λόγω της μη αναλογικής χρέωσης, θα αντικατασταθεί από πλήρες Σύστημα Ηλεκτρονικών Διοδίων αδιάλειπτης ροής (free – flow), με το οποίο θα γίνεται ηλεκτρονικά και αναλογικά η χρέωση της διανυθείσας απόστασης. Μόνες εξαιρέσεις θα είναι η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και η Ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου, στις οποίες θα είναι στάνταρ το αντίτιμο (και εδώ θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση).

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2018, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μετά τη δημοσίευση της περίληψης της Διακήρυξης στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...