Το μοιραίο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Kennedy

Σήμερα συμπληρώνονται 54 χρόνια από τη δολοφονία του στο Ντάλας

  • -
  • -

Η θητεία του John Fitzgerald Kennedy ως 35ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έληξε με τραγικό τρόπο στις 12.30 μμ της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 1963. Ο JFK πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Ντάλας του Τέξας, όταν δέχτηκε δύο σφαίρες στην πλάτη και το κεφάλι. Ο θάνατος του, σε ηλικία 46 ετών, ανακοινώθηκε μισή ώρα αργότερα στο νοσοκομείο Parkland Memorial.

Ο Kennedy επέβαινε μαζί με τη σύζυγό του, Jacqueline, τον κυβερνήτη του Τέξας John Connally και τη γυναίκα του στην ανοικτή προεδρική λιμουζίνα μήκους 6,5 μέτρων, με κωδική ονομασία SS-100-X. Το αυτοκίνητο ζύγιζε 3.500 κιλά, έφερε 7λιτρο κινητήρα 350 ίππων και βασιζόταν στην τετράθυρη convertible Lincoln Continental, την οποία κατασκεύαζε η Ford στο εργοστάσιο του Μίσιγκαν. Δεν έφερε όμως κανενός είδος προστασία από επιθέσεις. Η τιμή του αυτοκινήτου παραγωγής ήταν τότε 7.300 δολάρια (περίπου 60.000 δολάρια σε σημερινή αξία).

Μετά τη δολοφονία του Αμερικανού Προέδρου, η SS-100-X δέχθηκε σημαντικές μετατροπές, με τοποθέτηση θωράκισης στο πίσω μέρος και αλεξίσφαιρης σκληρής οροφής. Παρέμεινε σε υπηρεσία έως το 1967 για τον επόμενο Πρόεδρο, Lyndon B. Johnson, και για άλλους σκοπούς μέχρι το 1978, έτος κατά το οποίο έλαβε θέση στο μουσείο Henry Ford.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...