Έρχονται μεγάλες αλλαγές στον ΚΟΚ

Αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για αντικοινωνική συμπεριφορά, πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα

  • -
  • -

Σχεδόν έτοιμο είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση πριν φθάσει προς ψήφιση στη Βουλή. Τις αλλαγές ανέφερε ο Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Μία από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις του ΚΟΚ είναι η θέσπιση ποινών για αντικοινωνική συμπεριφορά, όπως η στάθμευση πάνω σε ράμπα ΑμεΑ. Για αυτές τις παραβάσεις δεν θα υπάρχει χρηματικό πρόστιμο αλλά θα αφαιρούνται η άδεια οδήγησης και οι πινακίδες για δύο μήνες. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, θα επιβάλλεται αφαίρεση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης θα καλείται να δώσει και πάλι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης.

«Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μαζί με τους πολίτες έναν νέο κοινωνικό κώδικα αξιών και έναν νέο κώδικα κοινωνικής συμπεριφοράς. Υπάρχουν παραβάσεις που δεν θα έχουν πρόστιμο, αλλά έχουν να κάνουν με την παιδεία και την κοινωνική συμπεριφορά μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Σπίρτζης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει νέα κατηγοριοποίηση των παραβάσεων: Πέρα από αυτές της αντικοινωνικής συμπεριφοράς θα υπάρχουν παραβάσεις συχνής πρόκλησης ατυχημάτων (π.χ. χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση) και άλλες τρεις (μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας) με ανάλογα πρόστιμα και διοικητικές ποινές.

Ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει ότι το ύψος του προστίμου θα είναι ανάλογο με το εισόδημα του οδηγού, κάτι για το οποίο είχαμε γράψει στο GOCAR  από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο τροχονόμος δεν θα αναφέρει στην κλήση το ύψος του προστίμου, αλλά αυτό θα καθορίζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω taxis. Θα αποστέλλεται στην εφορία και θα ενημερώνεται ο παραβάτης οδηγός. «Πρέπει να χτυπήσουμε την λογική “έχω λεφτά, άρα πληρώνω και παρανομώ” που υπάρχει σήμερα», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης αύξηση των ορίων ταχύτητας σε ορισμένα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, κώδικα οδικής κυκλοφορίας (με σήμανση) για τα ποδήλατα, ηλεκτρονικά συστήματα για την έκδοση πινακίδων, έκδοση πιστοποιητικού από τον κατασκευαστή για τα μεταχειρισμένα οχήματα κ.α.

[Πηγή: ΕΡΤ]

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...