Τα φορτηγά θα γίνονται τρόλεϊ (vid)

Η Siemens παρουσιάζει την τεχνολογία eHighway που θα περιορίζει την εκπομπή ρύπων από τα βαρέα οχήματα

  • -
  • -

Έναν ακόμη έξυπνο τρόπο για τον περιορισμό των ρύπων από τις μεταφορές σκέφτηκαν οι εταιρείες τεχνολογίας. Το eHighway είναι καινοτομία της γερμανικής Siemens και βρίσκει εφαρμογή στα βαρέα οχήματα που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον.

Πρόκειται ουσιαστικά για εναέρια καλώδια ηλεκτροδότησης, όπως αυτά που χρησιμοποιούν τα τρόλεϊ σε αστικό περιβάλλον αλλά και τα τρένα. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με φορτηγά που κινούνται φορτωμένα και με υψηλές ταχύτητες στους αυτοκινητόδρομους, εκπέμποντας υψηλούς ρύπους όπως το CO2.

Η υποδομή που δοκιμάζεται πιλοτικά στη Σουηδία και τις ΗΠΑ, τοποθετείται στη δεξιά λωρίδα, επιτρέποντας στα φορτηγά που φέρουν τον ειδικό εξοπλισμό να συνδεθούν με τα καλώδια και να κινούνται καθαρά με ηλεκτρισμό. Όταν πρόκειται να εξέλθουν του αυτοκινητοδρόμου τότε θα τίθεται και πάλι σε λειτουργία ο κινητήρας εσωτερικής καύσης.

Ο παντογράφος – όπως ονομάζεται το σημείο που ενώνεται με τα καλώδια – θα μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται με κουμπί ή αυτόματα σε ταχύτητες έως 90 km/h. Σε περίπτωση απότομης αλλαγής πορείας ή ενεργοποίησης των φλας ο παντογράφος αποσυνδέεται αυτόματα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...