5 αυτοκίνητα που άλλαξαν το όνομά τους

Όταν, συνήθως για λόγους μάρκετινγκ, ο απόγονος δεν θέλει να έχει σχέση με τις ρίζες του

  • -
  • -

Τι είναι πιο δύσκολο, να κατασκευάσεις ένα αυτοκίνητο ή να βρεις το ιδανικό όνομα για αυτό; Οι μηχανολόγοι θα σου πουν το πρώτο, οι υπεύθυνοι του μάρκετινγκ το δεύτερο. Αρκετές φορές δεν αρκεί ένα προϊόν να είναι ποιοτικό, εύχρηστο ή εμφανίσιμο. Χρειάζεται να έχει και ένα όνομα που θα το χαρακτηρίζαμε «πιασάρικο».

Στην αυτοκινητοβιομηχανία το όνομα ενός μοντέλου είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς θα πρέπει να προφέρεται εύκολα, να αντικατοπτρίζει τις αξίες της μάρκας και να μην σημαίνει κάτι άσχημο ή αστείο σε κάποια από τις γλώσσες. Ας θυμηθούμε πέντε από τα πολλά αυτοκίνητα που άλλαξαν το όνομά τους τα τελευταία χρόνια.

Hyundai ix35 – Tucson


Για να είμαστε ακριβείς, η πορεία είναι «Tucson – ix35 – Tucson». Το όνομα Tucson προέρχεται από την πόλη της Αριζόνα στις ΗΠΑ και έτσι βαφτίστηκε η πρώτη γενιά του μικρομεσαίου SUV το 2004. Για τη δεύτερη γενιά, η Hyundai επέλεξε στις περισσότερες αγορές εκτός Κορέας και Αμερικής να επιλέξει το ix35, ώστε το μοντέλο να ενσωματωθεί στη νέα ονομασία της γκάμας (π.χ. i10, i20, i30 κλπ). Τελικά το πείραμα δεν πέτυχε και έτσι η τρίτη γενιά χρησιμοποιεί και πάλι το όνομα Tucson σε όλες τις αγορές.

Mercedes-Benz ML – GLE


Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με αλλαγή ονόματος ενός μοντέλου, αλλά όλης της γκάμας των SUV της γερμανικής μάρκας. Στη Στουτγάρδη αποφάσισαν να διαφοροποιήσουν τα οχήματα ελεύθερου χρόνου από τα συμβατικά μοντέλα, τα οποία διατηρούν τη φιλοσοφία A-Class, B-Class, C-Class κλπ. Έτσι η ML (νωρίτερα M-Class) έγινε GLE, όπως η μεγαλύτερη GL-Class μετονομάστηκε σε GLS.

Opel Meriva – Crossland X


Τα πολυμορφικά βλέπουν το μερίδιό τους να συρρικνώνεται προς όφελος των SUV. Φυσιολογικά λοιπόν όλες οι εταιρείες αναπροσαρμόζουν ανάλογα τη στρατηγική τους. Στην Opel αποφάσισαν ο διάδοχος του Meriva να είναι ένα μικρό crossover, το οποίο δεν θα μπορούσε φυσικά να διατηρεί το ίδιο όνομα. Το Crossland σημαίνει ότι μπορεί να κινηθεί σε κάθε έδαφος, ενώ το γράμμα «Χ» χαρακτηρίζει όλη τη γκάμα off road της γερμανικής μάρκας (Mokka X, Grandland X).

Skoda Yeti – Karoq


To Yeti σηματοδότησε πίσω στο 2009 την είσοδο της Skoda στα μικρομεσαία SUV. Με δυνατά σημεία τους χώρους και τη χρηστικότητα, αποτέλεσε μία δημοφιλή επιλογή στην κατηγορία. Τώρα που είχε προηγηθεί το λανσάρισμα του μεγαλύτερου Kodiaq, στην τσέχικη μάρκα θεώρησαν ότι το όνομα Karoq ταιριάζει περισσότερο στη νέα φιλοσοφία. 

Volkswagen Passat CC – Arteon


Η επιλογή της Volkswagen να αντικαταστήσει την έκδοση CC (Comfort Coupe) του Passat με ένα εντελώς νέο όνομα εξηγείται από την απόφασή της να κινηθεί... upmarket, παρουσιάζοντας ένα αυτοκίνητο πιο ποιοτικό και πιο sport. Έτσι το νέο μοντέλο με fastback αμάξωμα ονομάστηκε Arteon, ένωση του Art και του eon. Το δεύτερο συνθετικό τονίζει τον premium χαρακτήρα (όπως στην περίπτωση του Phideon που κυκλοφορεί στην Κίνα).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...