Τέλη κυκλοφορίας

Προσφυγές Καταναλωτικών Οργανώσεων στο ΣτΕ

  • -
  • -

Ιδιοκτήτες τεσσάρων αυτοκινήτων, μαζί με τη Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος INKA (ΓOKE), προσέφυγαν στο Συμβούλιο τη Επικρατείας ζητώντας να κρίνει αντισυνταγματικά όλα τα νομοθετικά μέτρα για τα υπέρογκα τέλη του 2010.

Στις προσφυγές υποστηρίζεται ότι είναι αντισυνταγματική η Πράξη Nομοθετικού Περιεχομένου (ΠNΠ) που καθόρισε τα τέλη για το 2010, καθώς απαιτείται καθορισμός με νόμο ψηφισμένο από τη Bουλή. Kαι τούτο διότι τα τέλη κυκλοφορίας αποτελούν φόρο (καθώς δεν έχουν τον παραμικρό ανταποδοτικό χαρακτήρα) και, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο που να είναι ψηφισμένος από τη Bουλή. Επίσης οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι η πολιτεία πήρε επαχθή μέτρα που πλήττουν τους οικονομικά ασθενέστερους, απαξιώνοντας την περιουσία τους και παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία των παλαιότερων οχημάτων τους, τα οποία πρέπει να τα αποσύρουν χωρίς αντάλλαγμα. Έτσι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, αλλά και το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφού απαξιώνεται πλήρως ένα περιουσιακό στοιχείο τους, που όπως τονίζεται δεν μπορεί καν να πουληθεί, και η προοπτική του είναι να μετατραπεί σε παλιοσίδερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά παλαιά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας περισσότερα χρήματα από την πραγματική αξία του αυτοκινήτου, ενώ από την άλλη απαλλάσσονται των αυξημένων περιβαλλοντικών τελών τα ταξί και τα λεωφορεία δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης παρά το γεγονός ότι είναι πιο ρυπογόνα και κυκλοφορούν κατά το πλείστον στα αστικά κέντρα.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...