Η ιστορία των μεγάλων αυτοκινήτων της Opel

Στην έκθεση Techno Classica θα παρελάσουν όλα τα κορυφαία μοντέλα της Opel

  • -
  • -

Ιστορία οκτώ δεκαετιών θα παρουσιάσει η Opel στην έκθεση κλασικών αυτοκινήτων Techno Classica που θα γίνει στο Essen από τις 5 έως τις 11 Απριλίου. Από το Admiral του 1937 μέχρι το νέο Insignia θα δώσουν βροντερό παρών στην κυριολεξία, αφού αυτά είναι τα μοντέλα ναυαρχίδες της Opel.

Σε έναν χώρο 400 m2 θα εκτεθούν όλα τα σπουδαία και μεγάλα μοντέλα της εταιρείας με το φετινό σλόγκαν “The Opel Flagships” να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά τη θεματική φιλοσοφία του περιπτέρου.



Το θρυλικό προπολεμικό Admiral που γιόρτασε την πρεμιέρα του το 1937 θεωρείται η αιχμή του δόρατος στο στόλο της Opel. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτό το υπέροχο σασί σε art déco style είναι ήδη 80 ετών, παρατηρώντας το από κοντά. Το ταξίδι στο χρόνο συνεχίζεται με το 1956 Kapitän, το μοντέλο που σηματοδότησε την παραγωγή 2 εκατομμυρίων οχημάτων Opel.

Τυπικοί εκπρόσωποι των μοντέλων KAD και αληθινά street cruisers, τα 1968 Diplomat A και 1970 Opel Admiral δίνουν επίσης το παρών. Το 1978 Senator A εκφράζει την κάπως πιο πεζή εποχή των Seventies, ενώ η νέα ναυαρχίδα της Opel, Insignia Grand Sport, αποτυπώνει την τρέχουσα σχεδιαστική φιλοσοφία της Opel “Η Γλυπτική Τέχνη Συναντά τη Γερμανική Ακρίβεια”.

1937 - 2017: Από το Opel Admiral μέχρι το νέο Opel Insignia Grand Sport

Το Admiral και το Super 6, και τα δύο με σύγχρονη τεχνολογία κινητήρων. 6κύλινδρα σε σειρά σύνολα 3,6 lt και 2,5 lt με ιπποδύναμη 75 PS και 55 PS αντίστοιχα. Το Admiral ήταν το πρώτο μέλος μιας σειράς πολυτελών μοντέλων που συνεχίστηκε για 40 χρόνια. Το Super 6 προετοίμασε το δρόμο για το δημοφιλές 1938 Kapitän.

Δέκα χρόνια αργότερα, το πρώτο μεταπολεμικό Kapitän έφυγε από τη γραμμή συναρμολόγησης και το οικονομικό θαύμα φρόντισε να εκτοξεύσει τις πωλήσεις. Το Kapitän ήταν από τα δημοφιλέστερα 6κύλινδρα μοντέλα στη Γερμανία και έγινε διεθνές bestseller με το 60% του συνολικού αριθμού Kapitän να εξάγεται.



Το Kapitän που κατασκευάστηκε στις 9 Νοεμβρίου, 1956, και εκτίθεται στο Essen παίζει ξεχωριστό ρόλο σε αυτή την επιτυχία. Ως το 2εκατομμυριοστό όχημα παραγωγής Opel, η οροφή του ήταν βαμμένη σε χρυσαφί και διέθετε επιχρυσωμένα διακοσμητικά στοιχεία 24 καρατίων. Η Opel ήταν η πρώτη γερμανική και ευρωπαϊκή κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων που ξεπέρασε την παραγωγή των 2 εκατομμυρίων οχημάτων.

Η ανώτερη κατηγορία της Opel ανανεώθηκε πλήρως το 1964. Τα λεγόμενα “Big Three” ήταν τα Kapitän, Admiral και Diplomat και για πρώτη φορά στην ιστορία της η Opel είχαν κινητήρες V8. Η σειρά κατάταξης στην premium κατηγορία καθορίστηκε από τον εξοπλισμό και τον κυβισμό. Τα Kapitän και Admiral αρχικά εξοπλίζονταν με τον δοκιμασμένο εξακύλινδρο κινητήρα 2,6 lt 100 PS της Opel, ενώ ο κινητήρας του Diplomat προερχόταν από τις ΗΠΑ. Η ναυαρχίδα της σειράς KAD είχε V8 κινητήρα 4,6 lt V8 με 190 PS. Από την άνοιξη του 1965 τόσο το Kapitän όσο και το Admiral παραγγέλνονταν προαιρετικά με τον V8 κινητήρα 4,6 lt και το αυτόματο κιβώτιο του Diplomat. Μέχρι σήμερα, τα Kapitän και Admiral V8 είναι πολύ ειδικά μοντέλα: Κατασκευάστηκαν μόνο 113 Kapitän και 622 Admiral.

Τα μέλη της δεύτερης γενιάς KAD ανανεώθηκαν πλήρως από το 1969 – και με βελτιώσεις σε όλους τους τομείς. Το Kapitän αντιπροσώπευε και πάλι το βασικό μοντέλο KAD. Ο 6κύλινδρος σε σειρά κινητήρας 2,8 lt απέδιδε 132 PS. Πιο πάνω βρισκόταν το άνετο Admiral που απέδιδε 145 PS στην έκδοση 2800 S και 165 PS σαν Admiral 2800 E. Κορυφαίος της γκάμας ήταν ο V8 5,4 lt με 230 PS που συνόδευε στάνταρ το Diplomat.

40 χρόνια μετά το ντεμπούτο του Admiral, η εταιρεία έφερε ένα ακόμα νέο, μεγάλο Opel στην αγορά. Από το 1977, το Senator έγινε η αιχμή του δόρατος της γκάμας. Το Senator και το coupé αδερφάκι του, Monza ήταν τα πρώτα Opel με ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση και κοντά σπειροειδή ελατήρια που καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο.

Τέσσερις δεκαετίας αργότερα, ογδόντα χρόνια μετά το Admiral, ήρθε η στιγμή για ένα ακόμα σημαντικό ντεμπούτο: Το νέο Opel Insignia Grand Sport θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο κόσμο της Techno Classica.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πρώτη οδήγηση του νέου Opel Insignia Grand Sport


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...