Συνάντηση του Trump με τα αφεντικά των Big Three

Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τους επικεφαλής των General Motors, Ford και Fiat-Chrysler

  • -
  • -

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Donald Trump είχε υποδεχθεί στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη τα «αφεντικά» της Silicon Valley, των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Ένοικος του Λευκού Οίκου πλέον, είχε συνάντηση στην αίθουσα Roosevelt, στη δυτική πτέρυγα της προεδρικής κατοικίας, με τους επικεφαλής των μεγάλων αμερικάνικων εταιρειών κατασκευής αυτοκινήτων.

Αντικείμενο της συνάντησης του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ με τα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν βέβαια η εξεύρεση τρόπων ώστε η παραγωγή οχημάτων να παραμείνει στη χώρα και να μην μεταφερθεί σε άλλες με φθηνότερα εργατικά χέρια, όπως το Μεξικό.

Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν ο Sergio Marchionne εκ μέρους της Fiat Chrysler Automobiles (με το κλασσικό πουλοβεράκι του), η Mary Barra της General Motors και ο Mark Fields της Ford. Στη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας, ο Trump ζήτησε τη λειτουργία επιπλέον εργοστασίων στις ΗΠΑ, ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας και ως αντάλλαγμα υποσχέθηκε χαμηλότερους φόρους και λιγότερο πολύπλοκη νομοθεσία για όσους κατασκευάζουν οχήματα «Made in USA».

Από την πλευρά τους, οι CEO των τριών μεγάλων της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας ζήτησαν να υπάρξουν χαμηλότεροι δασμοί αλλά και πιο χαλαρή νομοθεσία όσον αφορά την επίτευξη των στόχων στον περιορισμό των ρύπων. «Εκτιμώ το στόχο του Προέδρου να κάνει τις ΗΠΑ μία εξαιρετικά φιλική χώρα για επενδύσεις», σχολίασε ο Sergio Marchionne μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο. «Όλοι θέλουμε η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία να είναι ανταγωνιστική διεθνώς και να δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας, προσέθεσε από την πλευρά της η Mary Barra της GM. Δεν έγινε πάντως κάποια αναφορά στη νομοθεσία που προτίθεται να τροποποιήσει ο Trump.

Την προηγούμενη ημέρα ο Trump είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Mark Fields της Ford και τον Elon Musk της Tesla.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...