Τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν… καλό στην οδήγηση!

Τελικά τόσα χρόνια Gran Turismo δεν πήγαν χαμένα…

  • -
  • -

Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν κάποιες πρόσφατες μελέτες. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, το New York University Shangai υποστηρίζει ότι αν παίζεις παιχνίδια σε υπολογιστή ή κονσόλα, θα σε κάνουν καλύτερο οδηγό. Η έρευνα έδειξε ότι τα παιχνίδια ταχύτητας ενδυναμώνουν την παρατηρητικότητα στον άνθρωπο και στόχος είναι να ελέγχει ταχύτερα τα ερεθίσματα που έρχονται μέσα από την οθόνη. Το αποτέλεσμα είναι να μπορεί ο «gamerάς» να συμπεριφερθεί πιο άμεσα σε κρίσιμες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της πραγματικής οδήγησης.

Η έρευνα διοργανώθηκε ως εξής: Συγκρίνανε ένα μεγάλο κοινό που τους ανάγκασαν να παίζουν 5 τουλάχιστον ώρες την εβδομάδα ένα παιχνίδι για 6 μήνες σε αντίθεση με ένα άλλο κοινό που δεν έπαιζε καθόλου. Η πρώτη ομάδα έδειξε ότι είχε καλύτερη συμπεριφορά στο δρόμο, καθώς και μεγαλύτερη αίσθηση του περίγυρου. Αν κάποιοι ξεπερνούν τις 5 ώρες/εβδομάδα ή/και παίζουν παιχνίδια FPS (first-person-shooter) έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στον δρόμο και καλύτερη αίσθηση των ερεθισμάτων κατά την οδήγηση.

Τελικά, η έρευνα θέλει να δείξει ότι τα βιντεοπαιχνίδια βελτιώνουν τις οδηγικές ικανότητες, όμως –εμείς θα προσθέσουμε ότι- όταν κάτι ξεπεράσει το όριο είναι βλαβερό για την υγεία. Γι’αυτό καλό είναι να υπάρχει μέτρο στο παιχνίδι…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...