Bugatti Chiron VS Veyron

Ο νέος και ο παλιός

  • -
  • -

Στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης παρουσίασε η Bugatti το νέο της δημιούργημα, τη Chiron, περνώντας στη νέα εποχή. Αναμφίβολα, σχεδιαστικά έγινε πιο ελκυστικό το αποτέλεσμα σε σχέση με τη Veyron, ωστόσο δεν μπορούμε για την... ομορφάδα του «νέου» απλά να διαγράψουμε την ιστορία που έγραψε ο… «παλιός».

Απόδοση
Όπως η Veyron, έτσι και η Chiron είναι ένα κεντρομήχανο, διθέσιο σπορ αυτοκίνητο, που εφοδιάζεται με τον W16 8λιτρο κινητήρα με 4 τούρμπο και σύστημα τετρακίνησης. Πριν ανακοινωθεί κάτι επίσημο, θα περίμενε κανείς να ακολουθήσει η εταιρεία το trend της εποχής και να προστεθεί ένας ηλεκτροκινητήρας, αλλά τελικά κράτησε σταθερά τη κλασική της διάταξη. Μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται το μηχανικό σύνολο ίδιο, ωστόσο τα τούρμπο –σύμφωνα με την εταιρεία- είναι μεγαλύτερα και «εξυπνότερα», με σκοπό τη μείωση του turbo lag. Στο ζουμί της υπόθεσης, ο «νέος παίχτης» αποδίδει 1.500 ίππους και 1.600 Nm ροπής μόλις από τις 2.000 έως και τις 6.700 rpm. Από την άλλη, η βασική έκδοση της Veyron έφτανε τους 1.001 ίππους και 1.250 Nm ροπής από τις 2.200 rpm.

Επιδόσεις
Η πιο αγριεμένη έκδοση της Veyron σημείωσε την τελική ταχύτητα των 431 km/h (βέβαια στα επίσημα έγγραφα αναγράφεται η τιμή των 415 km/h). Ο διάδοχός της όμως μας… κόβει τη χαρά, αφού έχει ηλεκτρονικό περιορισμό στην ταχύτητα των 420 km/h. Πόσο θα μπορούσε να φτάσει τελικά; Ίσως να μην έχει σημασία προς το παρόν, μιας και η Bugatti θα λανσάρει στο άμεσο μέλλον μία γρήγορη έκδοση της Chiron, όπως έκανε και με τη Veyron Super Sport, που σίγουρα δεν θα έχει ηλεκτρονικό κόφτη στο ταχύμετρο. Μιας όμως που αναφέραμε το ταχύμετρο, ο δείκτης φτάνει έως τα 500 km/h (!). Η Bugatti ανακοίνωσε επίσημα το 0-100 km/h το οποίο είναι ίδιο με αυτό της Veyron, δηλαδή 2,5 sec. Αυτή η τιμή δεν μας απογοητεύει, μιας και οι σημαντικότερες αλλαγές θα τις δούμε στο 0-200 km/h και στο 0-300 km/h.

Βάρος
Η νέα Bugatti Chiron είναι βαρύτερη από τον προκάτοχό του, μιας και φτάνει τα 1.995 κιλά σε σχέση με τα 1.888. Σκεφτείτε ότι το νέο hypercar μπήκε και σε πρόγραμμα «αδυνατίσματος» με σκοπό να κρατήσει το βάρος του σε χαμηλά επίπεδα, αλλά δεν μπορεί να μειώσει το βάρος της νέας τεχνολογίας που είναι φορτωμένο σε σχέση με τη Veyron. Παρά τα 100+ κιλά παραπάνω όμως, η Chiron κρατάει την αναλογία κιλά ανά ίππο σε πολύ χαμηλή τιμή και πρακτικά μπορεί να σημειώσει καλύτερα νούμερα από το απερχόμενο μοντέλο.

Παραγωγή
Μέσα στα σχεδόν 10 χρόνια παραγωγής της Veyron, η Bugatti κατασκεύασε συνολικά 450 μοντέλα, από τα οποία 300 είναι coupe και τα 150 roadster. Να θυμίσουμε ότι η τελευταία πήρε την ονομασία Grand Sport Vitesse La Finale. Ποια είναι λοιπόν το πλάνο παραγωγής της φίρμας με τη Chiron; Η πρώτη έκδοση θα κατασκευαστεί σε 500 μονάδες και αξίζει να αναφερθεί ότι τα 170 έχουν ήδη «πουληθεί» πριν ακόμα φτάσει το αυτοκίνητο στην Έκθεση της Γενεύης, όπου έκανε και την πρεμιέρα του.

Τιμή
Ξεκινήσατε ήδη να αποταμιεύεται χρήματα μήπως προλάβετε ένα από τα 330 που απομένουν; Θα χρειαστεί να αποταμιεύσετε για πάααααρα πολλά χρόνια, αφού πρέπει να «ακουμπήσετε» 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2015, η Veyron κόστιζε 1,5 εκατομμύρια ευρώ για όποιον αποφάσιζε να την αγοράσει, αλλά η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι κάθε ένα μοντέλο που… ταξινομούσε σημείωνε ζημιά στα οικονομικά της. Με το νέο μοντέλο θα καταφέρει σε κάθε πώληση να έχει κέρδος. Βλέπεις, 2,4 εκατ. είναι αυτά…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...