Ford: Θα εφεύρουμε ξανά τον εαυτό μας

  • -
  • -

«Η βιομηχανία του αυτοκινήτου τα επόμενα δέκα χρόνια θα αλλάξει πολύ περισσότερο από όσο άλλαξε τα προηγούμενα 100 χρόνια» δήλωσε πρόσφατα ανώτερο στέλεχος της Ford. Οι έντονες αλλαγές που προκαλεί η όλο και μεγαλύτερη ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα αυτοκίνητα δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στον κλάδο, ο οποίος νιώθει έντονη την ανάγκη να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται. «Η Ford ξανα-εφεύρει το εαυτό της» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικάνικης εταιρείας στην ομιλία του στο Mobile World Congress. Διατηρώντας τον πυρήνα της δραστηριότητάς της που δεν είναι άλλος από την κατασκευή αυτοκινήτων, η Ford έχει εντάξει ήδη έναν ακόμα (και θα το κάνει ακόμα εντονότερα στο μέλλον), αυτόν την παροχής υπηρεσιών μετακίνησης. 

Εκτός της τεχνολογίας άλλοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτήν την αλλαγή είναι μεταξύ άλλων το παγκόσμιο φαινόμενο της αστικοποίησης, η προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα η μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία. «Ο τζίρος της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2015 έφθασε τα 2,3 τρισ. δολάρια, από τον οποίο η Ford έχει ένα μερίδιο 6%. Αντίστοιχα, ο τζίρος των υπηρεσιών μετακίνησης άγγιξε τα 5,2 τρισ.από τα οποία τόσο η Ford όσο και οι υπόλοιπες εταιρείες αυτοκινήτου έχουν πάνω-κάτω μηδενικό μερίδιο αγοράς. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια επιχειρηματική πρόκληση για εμάς» τόνισε ο επικεφαλής της Ford.

Ένα πρώτο παράδειγμα αυτής της προσαρμογής της Ford είναι η υπηρεσία Go Drive που έχει λανσάρει ήδη από πέρυσι στο Λονδίνο, μια υπηρεσία που επιτρέπει την ενοικίαση αυτοκινήτου με την ώρα στους ανθρώπους της αγγλικής πρωτεύουσας. Η υπηρεσία έχει επεκταθεί ήδη σε 25 σημεία στο Λονδίνο, όπου ο χρήστης μπορεί να πάρει το Ford αυτοκίνητο και ταυτόχρονα μερικά πρώτα συμπεράσματα για τη χρήση της υπηρεσίας είναι εντυπωσιακά. «Το 49% αυτών που προμηθεύτηκαν αυτοκίνητο από το Go Drive δεν οδηγούν στην καθημερινότητά τους ή δεν έχουν πρόσβαση σε αυτοκίνητο, ενώ το 60% προτίμησαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με την πλειοψηφία αυτών να δηλώνει ότι θα ξαναπροτιμούσε ένα ηλεκτρικό» ανέφερε ο κ. Fields. Η υπηρεσία Go Drive εμπλουτίζεται πλέον στην Αγγλία με μια ακόμα νέα (πιλοτική σε πρώτη φάση) υπηρεσία Go Park, ένα σύστημα πρόβλεψης παρκαρίσματος, το οποίο θα καθοδηγεί τους οδηγούς σε σημεία που υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες να βρούν χώρο να παρκάρουν. Και μάλιστα είναι μια υπηρεσία που δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους οδηγούς αυτοκινήτων της Ford αλλά σε όλους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κεντρικό ρόλο παίζει το smartphone και βεβαίως σιγά, σιγά και το Ford Sync, το σύστημα «ψυχαγωγίας» της Ford στα αυτοκίνητά της. Ήδη, η αμερικάνικη εταιρεία έχει πουλήσει 15 εκατομμύρια αυτοκίνητα με το συγκεκριμένο σύστημα, ενώ μέχρι το 2020 ο αριθμός αυτός θα έχει ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια. Μάλιστα, στο  Mobile World Congress η Ford παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό το ανανεωμένο (με facelift) Ford Cuga, που θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη το ερχόμενο καλοκαίρι και θα είναι εξοπλισμένο με τη νέα έκδοση του Sync, το Sync 3. Ταυτόχρονα, η εταιρεία επεκτείνει το οικοσύστημά της, εντάσσοντας ακόμα 5 νέες εφαρμογές στο Sync 3 (π.χ. μία νέα υπηρεσία πρόβλεψης καιρού ή μια πρωτοποριακή υπηρεσία courier).

Ο Mark Fields στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην επένδυση της εταιρείας στα αυτοκινούμενα οχήματα και μάλιστα υποσχέθηκε ότι όταν η Ford λανσάρει το πρώτο τέτοιο της αυτοκίνητο θα είναι ένα μοντέλο που θα απευθύνεται σε εκατομμύρια καταναλωτών και όχι ένα πολυτελές αυτοκίνητο. Για όσους είναι γνώστες του πρόσφατος παρελθόντος της Ford η υπόσχεση αυτή μάλλον δεν είναι έκπληξη, αφού το ίδιο έκανε και με το σύστημα Sync ή με λειτουργίες, όπως το Park Assist, που μπήκαν από την αρχή στα πιο προσιτά αυτοκίνητά της.

Στο μεταξύ και μέχρι να έρθει η εποχή των πλήρως αυτοκινούμενων μοντέλων, η εταιρεία κινείται βήμα, βήμα στην βελτίωση υπάρχοντων λειτουργιών, όπως η αυτόνομη κίνηση του οχήματος στην κίνηση στις πόλεις ή το αυτόνομο παρκάρισμα. Ο κ. Fields σημείωσε ότι την επόμενη πενταετία η εταιρεία θα τριπλασσιάσει την επένδυσή της στην ανάπτυξη τέτοιων λειτουργιών.

Για το τέλος της ομιλίας του ο Mark Fields άφησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση της Ford: το λανσάρισμα του Ford Pass, μιας πλατφόρμας υπηρεσιών που θα έχει ως στόχο να αυξήσει το χρόνο που ο καταναλωτής έρχεται σε επαφή με το brand της Ford, ενισχύοντας τη σχέση των δύο πλευρών. “Ο μέσος οδηγός δαπανά 900 ώρες στο αυτοκίνητό του το χρόνο, ωστόσο δαπανά μόλις 4,5 για να αλληλεπιδρά με τη μάρκα ή με τους αντιπροσώπους της” ανέφερε ο κ. Fields, σημειώνοντας ότι για το λανσάρισμα της πλατφόρμας η Ford μελέτησε καλά παραδείγματα εταιρειών από άλλους κλάδους, όπως η Nespresso, η Rip Curl, η Nike, ενώ βεβαίως ήρθε σε επαφή με ανθρωπολόγους, κοινωνιολόγους κ.α. για να μελετήσει τις αλλαγές της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

«Θέλουμε το Ford Pass να αλλάξει το χώρο του αυτοκινήτου, όπως το έκανε το iTunes στο χώρο της μουσικής» τόνισε ο κ. Fields προσθέτοντας τους τέσσερις τομείς της πλατφόρμας:

-          Ford Marketplace για την παροχή υπηρεσιών μετακίνησης

-          Ford Guides, ένα help center με πραγματικούς ανθρώπους με τους οποίους θα μπορεί να έρχεται σε επαφή ο καταναλωτής

-          Ford Appreciation, ένα πρόγραμμα επιβράβευσης της πιστότητας των καταναλωτώ και της επαφής με το brand 

-          Ford Hubs, φυσικά καταστήματα που ο επισκέπτης θα έρχεται σε επαφή με τη Ford

Στο Ford Pass μπορεί να γραφτεί δωρεάν online όποιος θέλει, ανεξάρτητα αν είναι κάτοχος Ford και στην Ευρώπη το λανσάρισμά του ξεκινάει σε τρεις χώρες: Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία.

Οι πρώτες παροχές αφορούν το help center, τη συνεργασία με Mc Donalds, 7:11 και BP για το πρόγραμμα επιβράβευσης και τη δημιουργία τεσσάρων Ford Hubs σε όλο τον κόσμο, ένα εκ των οποίων θα γίνει στο Λονδίνο.

“Θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο κόσμος” σημείωσε ο κ. Fields, χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση του ιδρυτή της Ford, Henry Ford, όταν ο τελευταίος έφτιαξε τα πρώτα αυτοκίνητα.

ΠΗΓΗ: deasy.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...