AUDI quattro: Θρύλος της τετρακίνησης

Ταυτίστηκε με το DNA της AUDI και αποτελεί το πλέον σημαντικό σύστημα τετρακίνησης στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το quattro συστήθηκε στο κοινό μέσα από τους αγώνες ωστόσο οι δυνατότητες του το έκαναν ιδανικό για χρήση σε μοντέλα SUV και υψηλών επιδόσεων, εκεί που η ασφάλεια περνά μέσα από την υψηλότερη πρόσφυση

  • -
  • -
Audi lunar quattro

Επόμενος σταθμός της τετρακίνησης quattro είναι το… φεγγάρι. Η Audi υποστηρίζει την ομάδα επιστημόνων Part Time Scientists στην κατασκευή και εξέλιξη ενός rover με στόχο την προσσελήνωσή του μέχρι το 2017, στα πλαίσια του διαγωνισμού Google Lunar XPrize! Το Audi lunar quattro είναι τετρακίνητο, ηλεκτρικό με συλλέκτες ηλιακής ενέργειας και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για να μπορεί να κινείται με άνεση, χαράζοντας νέους δρόμους στο φεγγάρι!

Το quattro παρουσιάστηκε την άνοιξη του 1980 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, αλλά η ιστορία του ξεκινά αρκετά χρόνια νωρίτερα όταν μια ομάδα μηχανικών υπό τις οδηγίες του Dr. Ferdinand Piëch έψαχνε να βρει τρόπο να δημιουργήσει ένα σύστημα τετρακίνησης υψηλών επιδόσεων κατάλληλο για σπορ αυτοκίνητα. Αρχικά προορίζονταν για το ομώνυμο coupe που βγήκε στην παραγωγή, όμως η φήμη του εξαπλώθηκε όταν ως αγωνιστικό διακρίθηκε στα rally με οδηγούς τους Hannu Mikkola, Stig Blomqvist και Michele Mouton. Διέπρεψε ωστόσο στα χέρια του Walter Rohrl ως αγωνιστικό της κλάσης του Group B. Κανείς φίλος του αυτοκινήτου δεν θα μπορεί να ξεχάσει το Sport Quattro S1 των 450 ίππων να πλαγιολισθαίνει στη θρυλική ανάβαση του Pikes Pikes. Οι απίστευτες δυνατότητες που πρόσφερε στη μετάδοση της κίνησης καθιέρωσαν το quattro ως ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και σημαντικά μηχανολογικά συστήματα στην ιστορία της αυτοκίνησης που βρήκε εφαρμογή σε όλα τα μοντέλα της γκάμας Audi.

 

Audi quattro

Ορόσημο για την εξέλιξη του quattro ήταν το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen που επέτρεπε τη μετάδοση της κίνησης στους τροχούς με τη μεγαλύτερη πρόσφυση. Με βασική κατανομή 40:60 μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα, το διαφορικό μπορούσε να μεταφέρει έως και το 60% της ροπής στους εμπρός τροχούς ή μέχρι το 80% στους πίσω. Η λειτουργία του ήταν καθαρά μηχανική και αξιοποιούσε ένα πλανητικό σύστημα γραναζιών που περιόριζε αυτόματα την ολίσθηση μόλις υπήρχε διαφορά περιστροφής μεταξύ των αξόνων. Οι βελτιώσεις του συστήματος ήρθαν με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών. Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό EDS απέτρεπε το σπινάρισμα του τροχού με τη μικρότερη πρόσφυση. Το 1994 το σύστημα quattro αποτελούνταν από ένα κεντρικό τύπου Torsen και δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενα διαφορικά σε κάθε άξονα. Το επόμενο βήμα της εξέλιξης ήρθε από τον ηλεκτροϋδραυλικό συμπλέκτη Haldex που τοποθετήθηκε αρχικά στο Audi TT και κατόπιν στην υπόλοιπη γκάμα. Σήμερα οι προκλήσεις είναι περισσότερες και η διαρκής εξέλιξη της τεχνολογίας αποτελεί μέρος της κουλτούρας της Audi. Κάθε μοντέλο της μάρκας χρησιμοποιεί το ιδανικό από τη σειρά συστημάτων τετρακίνησης με τη σφραγίδα quattro.

 

quattro με πολύδισκο συμπλέκτη

Είναι το σύστημα που εφαρμόζεται στα κόμπακτ μοντέλα με κινητήρα τοποθετημένο εγκάρσια, όπως τα Audi A3, TT αλλά και Q3. Ο ηλεκτρονικά ελεγχόμενος πολύδισκος συμπλέκτης οδηγεί το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης του αυτοκινήτου στον εμπρός άξονα και μόλις γίνει αντιληπτή η υπόνοια απώλειας πρόσφυσης, στέλνει μέρος της ροπής στους πίσω τροχούς, σε ποσοστό που εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της διαδρομής ή το επιλεγμένο πρόγραμμα οδήγησης.

 

quattro με κεντρικό διαφορικό

Αποτελεί την καρδιά της μετάδοσης σε μοντέλα όπως τα Α4 και Q5, με κινητήρα τοποθετημένο κατά το διαμήκη άξονα. Το νέο κεντρικό διαφορικό “Crown Gear Differential” αντικαθιστά το γνωστό μας Torsen και χρησιμοποιεί δύο κορώνες διαφορετικής γεωμετρίας που συμπλέκονται μεταξύ τους. Σε περίπτωση όπου υπάρχει ολίσθηση εμπλέκεται μέσω γραναζιών ένας πολύδισκος συμπλέκτης και το διαφορικό κλειδώνει μεταφέροντας ροπή στον άξονα που έχει πρόσφυση. Παρέχει αμεσότερη απόκριση αλλά και μεγαλύτερο εύρος κατανομής που φτάνει έως και 85% για τον πίσω και 70% για τον εμπρός άξονα.

 

quattro με σπορ διαφορικό

Το sport διαφορικό στον πίσω άξονα είναι η νέα καινοτομία στο σύστημα quattro της Audi κι έρχεται να εξαλείψει την τάση υποστροφής στα κλειστά και απαιτητικά στροφιλίκια. Αυτό επιτυγχάνεται παρέχοντας διαφορετική ροπή μεταξύ του πίσω εξωτερικού και εσωτερικού τροχού. Στα ελαστικά μοιράζεται λιγότερο φορτίο οπότε τα ελαστικά των κατευθυντήριων τροχών μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερες πλευρικές δυνάμεις. Έτσι το αυτοκίνητο στρίβει με υψηλότερη ασφάλεια και σιγουριά και με απαράμιλλη σπορ αίσθηση.

 

quattro με Torque vectoring

Το σύστημα Torque vectoring είναι το απόλυτο εργαλείο ελέγχου της κατανομής της ροπής στους τροχούς που έχουν πρόσφυση. Χάρη σε αυτό ο έλεγχος της πρόσφυσης είναι αμεσότερος προς όφελος της δυναμικής οδήγησης αλλά και την ασφάλειας σε κάθε τερέν. Το Torque vectoring προσομοιώνει τη λειτουργία ενός διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης αξιοποιώντας την υποδομή του ESP. Σε κάθε περίπτωση απώλειας πρόσφυσης επεμβαίνουν τα φρένα επιβραδύνοντας ομαλά τον κάθε τροχό ξεχωριστά κι επαναφέρουν την ισορροπία του αυτοκινήτου χαρίζοντας μοναδικό έλεγχο στις απαιτητικές συνθήκες οδήγησης.

VIDEOS

Audi Land of quattro

Audi quattro. It Couldn't Be Done

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...