Μειώσεις στα τέλη, αυξήσεις στα καύσιμα για το 2017

Θα πληρώνεις όσο κινείσαι, είναι η λογική των νέων τελών κυκλοφορίας που ετοιμάζει για το 2017 η κυβέρνηση

  • -
  • -

Νέα σενάρια έπεσαν στο τραπέζι με τα τέλη κυκλοφορίας για την επόμενη χρονιά, μετά από δηλώσεις του κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης τον τελών κυκλοφορίας, η οποία όμως θα συνδυαστεί με αύξηση στο ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Ωστόσο, ούτε το ποσό του «μικρού» τέλους κυκλοφορίας, όπως συγκεκριμένα το ανέφερε ο υπουργός, διευκρινίστηκε, ούτε και το ποσοστό αύξησης που θα επιβληθεί στα καύσιμα, αφήνοντας έτσι θολό το τοπίο σχετικά με τις αυξήσεις που θα πρέπει να περιμένουμε για το 2017.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Τ. Αλεξιάδη είναι να πληρώνουμε τέλη αναλογικά με τη χρήση του αυτοκινήτου και σύμφωνα με την κατανάλωση που θα έχουμε. Για παράδειγμα, αν η αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης είναι 10 λεπτά του ευρώ, δηλαδή συν τον φόρο 12,3 λεπτά του ευρώ, σε κάθε λίτρο καυσίμου, τότε για έναν οδηγό που κάνει υποθετικά 10.000 χιλιόμετρα τον χρόνο, με ένα αυτοκίνητο που έχει κατανάλωση 8,0 lt/100 km, θα του αναλογούν τέλη κυκλοφορίας 98,4 ευρώ ανεξάρτητα από τον κυβισμό του αυτοκινήτου.

Αυτό είναι το ποσό που προκύπτει μόνο από τα καύσιμα, αφού θα πρέπει να προσθέσετε ακόμα το «μικρό» τέλος, -το οποίο ακόμα δεν γνωρίζουμε, αν και πόσο μικρό θα είναι-,  που θα επιβάλλεται από την αρχή της χρονιάς σε όλους.

Ωστόσο, η αύξηση της τιμής των καυσίμων αναμένεται να επηρεάσει την τιμή διάφορων καταναλωτικών προϊόντων πρώτης ανάγκης και όχι μόνο, αλλά και υπηρεσιών, ένα θέμα για το οποίο δεν έγινε λόγος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...