Επιβάρυνση με τέλη για αυτοκίνητα που έχουν καταστραφεί

Πρόβλημα για τους κατόχους που δεν δήλωσαν την οριστική διαγραφή

  • -
  • -

Πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στο Συνήγορο για οφειλές τελών κυκλοφορίας που αφορούν αυτοκίνητα την τύχη των οποίων αγνοούν. Αυτό συνέβη είτε διότι τα πώλησαν αλλά δεν εκδόθηκε άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του αγοραστή, είτε διότι καταστράφηκαν στο παρελθόν και οι ίδιοι παρέλειψαν να δηλώσουν την οριστική διαγραφή τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απηύθυνε πόρισμα (Ιούνιος 2014) προς τα συναρμόδια υπουργεία με το οποίο διατύπωσε σειρά προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος. Πρόσφατα επανήλθε στο ζήτημα με ειδική έκθεση με θέμα «Τέλη Κυκλοφορίας – Ακινησίες οχημάτων» (Μάιος 2015).

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε δυο εγκυκλίους (ΠΟΛ.1133/25.6.2015 και ΠΟΛ.1147/3.7.2015) με τις οποίες υλοποιείται πρόταση της Αρχής. Συγκεκριμένα, οι πολίτες που εξακολουθούν να επιβαρύνονται με τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα που πώλησαν στο παρελθόν, αρχικά καταγγέλλουν στις αστυνομικές αρχές την παράλειψη του αγοραστή να εκδώσει άδεια κυκλοφορίας στο όνομά του. Τα επιβατικά αυτοκίνητα οχήματα που καταχωρούνται στην Εθνική Βάση Δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας «Απολεσθέντα, ανευρεθέντα, κλαπέντα αντικείμενα και αναζητήσεις προσώπων και πραγμάτων» με δήλωση μη μεταβίβασης οχήματος και μετά από σχετική βεβαίωση που θα εκδίδεται από την Τροχαία και η οποία θα πρέπει να προσκομίζεται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μαζί με αίτηση, τίθενται σε αναγκαστική ακινησία από την ημερομηνία συντέλεσης του συμβάντος όπως αυτή προκύπτει από την ανωτέρω βεβαίωση. Η θέση του οχήματος σε αναγκαστική ακινησία συνεπάγεται και την διαγραφή των οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας, από την ημερομηνία που προκύπτει από τη βεβαίωση της Αστυνομίας.

Το ζήτημα ωστόσο παραμένει ανεπίλυτο για τους πολίτες που δεν μπορούν να διαγράψουν οχήματα που καταστράφηκαν στο παρελθόν από τα μητρώα, επειδή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό καταστροφής από κέντρο ανακύκλωσης.

Η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του Υπουργείου Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού ενημέρωσε εγγράφως το Συνήγορο ότι θεωρεί ανέφικτη την πρότασή του για δημιουργία επιτροπής με αντικείμενο την έγκριση διαγραφής μετά από εξέταση παρόμοιων περιπτώσεων.

Όσοι κάτοχοι οχημάτων αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορούν να απευθυνθούν στο συνήγορο του Πολίτη, με τον κ. Παραγυιό Πέτρο στο τηλέφωνο: 213 1306625.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...