In memoriam Μάκη Σαλιάρη

Θρύλος στους αγώνες και βασιλιάς στη νυχτερινή ζωή

  • -
  • -

Ο χώρος των αγώνων αυτοκινήτου είναι πιο φτωχός μετά το θάνατο του Μάκη Σαλιάρη, του ανθρώπου που απέκτησε φανατικούς φίλους και θαυμαστές όχι μόνο χάρη στις πολυπληθείς διακρίσεις πίσω από το τιμόνι, αλλά γιατί άλλαξε τον τρόπο διασκέδασης χιλιάδων που πέρασαν από την Αυτοκίνηση.

Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1944 και ασχολήθηκε στη νιότη του με τη μουσική. Ήταν ντράμερ στους Stormies το συγκρότημα της δεκαετίας του ‘60 στο οποίο συμμετείχαν ο μακαρίτης Ντέμης Ρούσσος και ο Λουκάς Σιδεράς των Aphrodite’s Child. Μετέπειτα μπήκε στους We Five το συγκρότημα που φιλοξένησε τον Eric Clapton όταν αυτός ως άσημος μουσικός έκανε περιοδείες ανά την Ευρώπη για τα προς το ζην. Μάλιστα ο Clapton ξεχώρισε το νεαρό Σαλιάρη για το μουσικό του ταλέντο.

Στο χώρο των αγώνων έκανε τη πρώτη του εμφάνιση το 1969 και από τότε σε επαγγελματική βάση μέχρι το 1997 όπου σταμάτησε οριστικά. Οι εξαιρετικές του επιδόσεις του έφεραν ένα καλό συμβόλαιο με την Marlboro όπου για δεκατρία ολόκληρα χρόνια ο λογότυπος κοσμούσε τη φόρμα του και τα αυτοκίνητα με τα οποία έτρεχε. Υπήρξε στενός φίλος, αλλά και μεγαλύτερος αντίπαλος με τον Γιώργο Μοσχούς με τον οποίο ευτύχησε να μοιραστεί το πρωτάθλημα το 1977 με τους ίδιους βαθμούς. Συνολικά 17 πανελλήνια πρωταθλήματα και 2 εκατοντάδες νίκες ήταν η πλουσιότατη συγκομιδή της 27χρονης αγωνιστικής του καριέρας. Σε συνέντευξη του ο Μάκης αποκάλυψε πως πιο σημαντικό μάθημα πίσω από το τιμόνι το έμαθε στον πρώτο του αγώνα όταν στην προσπάθεια του να επαναφέρει το αυτοκίνητο στο δρόμο έπειτα από οδηγικό λάθος, έπεσε στον γκρεμό. «Από τότε έμαθα ότι όταν κάνεις λάθος δεν πρέπει να προσπαθείς ποτέ να το διορθώσεις». Το 1990 τρέχοντας για τον ANT1 στην ανάβαση της Πάρνηθας έπειτα από μηχανική βλάβη κατέληξε σφηνωμένος κάτω από τις μπαριέρες και γλίτωσε τη ζωή του αλλά τραυματίστηκε βαριά στο κεφάλι. Ωστόσο ανάρρωσε και συνέχισε να τρέχει για επτά ακόμη χρόνια όταν αποφάσισε να σταματήσει οριστικά τους αγώνες.

Ο βίος του Σαλιάρη ήταν συνυφασμένος με τη νυχτερινή ζωή και η προσωπικότητά του διαμόρφωσε καθοριστικά τον τρόπο διασκέδασης των Αθηναίων για περισσότερo από μια 20ετία. Ο επαγγελματικός του  βίος με το αυτοκίνητο ξεκίνησε με την «Αυτοκίνηση» μια έκθεση αυτοκινήτων στη Λεωφόρο Κηφισίας, που του έδινε το οικονομικό περιθώριο να ασχολείται με τους αγώνες. Το 1980 η απόφαση για τριπλασιασμό των εισφορών στις εισαγωγές αυτοκινήτων οδήγησαν σε αδιέξοδο τον επιχειρηματία Σαλιάρη και ψάχνοντας λύση άκουσε έναν συνεργάτη του να μετατρέψουν την έκθεση αυτοκινήτων σε εστιατόριο και να εγκαταλείψουν τις πωλήσεις. Αφού έκανε τη σχετική έρευνα αγοράς και είδε τους χιλιάδες που συστηματικά γέμιζαν τα νυχτερινά καταστήματα της παραλιακής, αποφάσισε να δημιουργήσει την Αυτοκίνηση, ένα club με τελείως διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της διασκέδασης και μακριά από το συνωστισμό της παραλίας. Άνοιξε το Μάρτιο του 1981 όπου στην Αυτοκίνηση το εστιατόριο ήταν στο πατάρι και στην κυρίως αίθουσα υπήρχαν οι καναπέδες, τα χαμηλά τραπέζια και το στρογγυλό μπαρ όπου γίνονταν το παιχνίδι με τη νεολαία που γέμιζε ασφυκτικά το club. Για πολλά χρόνια ο παλμός της νύχτας χτυπούσε εκεί κι ο Μάκης Σαλιάρης ήταν αυτός που διαμόρφωνε την τάση. Δική του επινόηση ήταν το Club 22 στις αρχές της λεωφόρου Βουλιαγμένης όπου γέμιζε τη δεκαετία του ’80. Κατόπιν απέκτησε το Άλσος,  το Camel Club, το Εργοστάσιο. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τη νύχτα συνδυάζονταν πάντα με την τρέλα του για τους αγώνες και κατάφερε να διακριθεί και στους δύο τομείς.

Οι περισσότεροι θα τον θυμούνται για το οδηγικό του ταλέντο, οι φίλοι του για την γενναιοδωρία του και όσοι έχουν καβατζάρει τα σαράντα θα  έχουν σίγουρα διασκεδάσει σε κάποιο από το μαγαζιά που με τόσο μεράκι δημιούργησε.





















































ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...