Με 125 και 150 ίππους ο νέος 1400άρης στο νέο Astra

Άμεσος ψεκασμός, turbo και rightsizing από την Opel

  • -
  • -

Η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου Opel Astra είναι προγραμματισμένη για το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA) το Σεπτέμβριο και θα εφοδιάζεται με το νέο κινητήρα 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo, όπως είναι το πλήρες όνομά του. Πρόκειται για το μεγάλο αδερφό του χιλιάρη τρικύλινδρου που εφοδιάζει τα Adam Rocks και τη νέα γενιά Corsa. Ο τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας με κεντρικό, άμεσο ψεκασμό θα διατίθεται σε δύο εκδοχές απόδοσης, 125 και 150 ίππων, με τη μέγιστη ροπή των 245 Nm να αποδίδεται μεταξύ 2.000 και 3.500 rpm.  

 

Τεχνολογίες για αθόρυβη λειτουργία

Ο νέος κινητήρας διαθέτει πολλές καινοτομίες προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση και η αθόρυβη λειτουργία. Το μπλοκ είναι σχεδιασμένο με κριτήριο τη μείωση των συντονισμών, το κάρτερ λαδιού χωρίζεται σε δύο τμήματα, η ενσωμάτωση της κυλινδροκεφαλής στην πολλαπλή εξαγωγής είναι ηχομονωμένη, έχει σχεδιαστεί ένα ηχοαπορροφητικό κάλυμμα εκκεντροφόρων, τα μπεκ ψεκασμού υψηλής πίεσης είναι απομονωμένα, ενώ η καδένα χρονισμού έχει υποστεί ειδική κατεργασία με στόχο τη μείωση του θορύβου.

Το αλουμινένιο μπλοκ ζυγίζει δέκα κιλά λιγότερο συγκριτικά το μπλοκ από χυτοσίδηρο του υπάρχοντος 1.4 Turbo. Ο στρόφαλος είναι χυτός και κοίλος, η αντλία λαδιού είναι χαμηλών τριβών και λειτουργεί σε δύο επίπεδα πίεσης ανάλογα με τις απαιτήσεις. Ο κινητήρας είναι σχεδιασμένος για λιπαντικά χαμηλών τριβών με ιξώδες 5W-30.

Oι τρικύλινδροι κινητήρες σύμφωνα με την Opel είναι τυπικοί εκπρόσωποι της φιλοσοφίας downsizing, στην περίπτωση του νέου 1.4 γίνεται λόγος για «rightsizing», δηλαδή, την τέλεια ισορροπία μεταξύ απόδοσης στα χαμηλά και τα υψηλά φορτία.

Ο νέος 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo θα κατασκευάζεται στο Szentgotthárd της Ουγγαρίας. Ήδη από τις γραμμές παραγωγής έχουν παραχθεί 8 εκατομμύρια κινητήρες που εφοδιάζουν τις γραμμές συναρμολόγησης στα υπόλοιπα εργοστάσια της Opel.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...