Citroen C4 Cactus. Ανατρεπτικό!

Αναλύουμε τα 10 HOT SPOTS του μοντέλου που αμφισβητεί με έξυπνες λύσεις την κλασσική έννοια του οικογενειακού αυτοκινήτου

  • -
  • -
Η ΓΚΑΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Κινητήρες Βενζίνης

  • 1.2 PureTech 82 PS
  • 1.2 PureTech Turbo 110 PS

 

Κινητήρες Πετρελαίου

  • 1.6 BlueHDi 100 PS
  • 1.6 e-HDi 92 PS

Tο νέο Citroën C4 Cactus ήρθε και τάραξε για τα καλά τα… “λιμνάζοντα ύδατα” της αυτοκίνησης. Όχι ότι η τεχνολογία δεν εξελίσσεται ραγδαία βελτιώνοντας συνεχώς και σε κάθε τομέα τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Είναι που η νέα πρόταση των Γάλλων ξεφεύγει από τις πεπατημένες επιλογές. “Βλέπει” τα μικρομεσαία χάτσμπακ με “φρέσκο μάτι”. Ξεχωριστό, όχι μόνο σε εικόνα αλλά και σε χαρακτήρα, υιοθετεί απλές αλλά ευφυείς λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες του σύγχρονου οικογενειάρχη, διαγράφοντας κανόνες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απαράβατοι. Με μια ελιτίστικη και ιδιαίτερη λογική που ξεκινά από την σχεδίαση και επεκτείνεται σε ουσία, το Citroën C4 Cactus σε προκαλεί να ασχοληθείς μαζί του. Η αλήθεια είναι πως, το βλέπεις στο δρόμο και σου δημιουργούνται απορίες. Τι είναι ακριβώς; Έχει σοβαρά πλεονεκτήματα ή αρκείται στο μοναδικό του στυλ; Είναι ασφαλές; και από τιμή; Σε όλα αυτά και ακόμη περισσότερα ερωτήματα απαντούμε παρακάτω.

Διαβάστε τη δοκιμή του Citroen C4 Cactus 1.6 HDi
Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες & video του C4 Cactus


 01  Hatchback; Οικογενειακό; Ή μήπως Crossover;

Τίποτε από όλα αυτά και όλα αυτά μαζί. Το Citroën C4 Cactus συνδυάζει αρμονικά την ευρυχωρία ενός μικρομεσαίου hatchback με τα χαρακτηριστικά ενός crossover πόλης. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 4,16 m, αλλά με μεταξόνιο 2,6 m προσφέρει απίστευτη ευρυχωρία για επιβάτες και μεγάλο πορτμπαγκάζ 358 λίτρων. Την ίδια στιγμή, οι τροχοί που βρίσκονται στις άκρες του αμαξώματος, οι επενδύσεις τις πόρτες και η ελαφρώς αυξημένη απόσταση από το έδαφος του δίνουν μια αύρα περιπέτειας αλλά και ευελιξία στις καθημερινές μετακινήσεις.

 

 02  Οι πλαστικές επενδύσεις στις πόρτες, είναι διακοσμητικές;

Τα Airbumps είναι μια πρωτοποριακή ιδέα της Citroën. Αποτελούνται από ειδικό εύκαμπτο υλικό που περιέχει θύλακες αέρα και προστατεύουν το αμάξωμα απορροφώντας τις μικροσυγκρούσεις, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην έντονη προσωπικότητα του μοντέλου. Είναι διαθέσιμα σε μαύρο, γκρι, ανοικτό μπεζ και καφέ και μπορούν να συνδυαστούν με 10 χρωματισμούς για το αμάξωμα και τρεις επιλογές για το εσωτερικό, με αποτέλεσμα τη σημαντική δυνατότητα εξατομίκευσης.

 

 03  Στο εσωτερικό δεν υπάρχει αερόσακος για τον συνοδηγό;

Ο αερόσακος συνοδηγού είναι τοποθετημένος στην οροφή και στη θέση του υπάρχει ένα ιδιαίτερα μεγάλο ντουλαπάκι. Πρόκειται για μια παγκόσμια αποκλειστικότητα της Citroën που προσφέρει περισσότερη ευρυχωρία. Άλλα εντυπωσιακά στοιχεία του εσωτερικού είναι οι άνετες εμπρός θέσεις με στυλ καναπέ, η ψηφιακή οθόνη που έχει αντικαταστήσει τον παραδοσιακό πίνακα οργάνων, η πανοραμική γυάλινη οροφή με εξελιγμένη προστασία από τον ήλιο και η μελετημένη εργονομία με τα χειριστήρια όλων των υποσυστημάτων και λειτουργιών να έχουν ενσωματωθεί σε μια οθόνη αφής 7 ιντσών.

Citroen C4 Cactus: Σαρώνει βραβεία!

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το C4 Cactus

 04  Στο δρόμο; Είναι σταθερό και άνετο;

Το C4 Cactus είναι κλασικό Citroën. Διακρίνεται για την σταθερότητα και την ποιοτική κύλιση που προσφέρει στις ευθείες όσο και για την αποτελεσματικότητά του στις στροφές. Οι κλίσεις από την ανάρτηση δεν υπερβάλλουν, η ομοιογένεια από τιμόνι και πλαίσιο εντυπωσιάζει και η ανάρτηση προσφέρει αίσθηση και κράτημα καλοστημένου μικρομεσαίου. Με το C4 Cactus μπορείς να κινηθείς σβέλτα χωρίς να ανεβάσεις την κατανάλωση καυσίμου που στην πιο οικονομική έκδοση του μοντέλου έχει μέση τιμή 3,4 lt/100 km μόλις!

 

 05  Μα, οικογενειακό με κατανάλωση 3,4 lt/100 km;

Και όμως, η πετρελαιοκίνητη έκδοση 1.6 BlueHDi 100 ίππων έχει τόσο χαμηλή κατανάλωση, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από εκπομπές CO2 μόλις 86 g/km (!) απαλλάσσοντας έτσι τον ιδιοκτήτη από τα τέλη κυκλοφορίας. Το τελευταίο πετυχαίνουν και οι κινητήρες 1.6 BlueHDi 92 ίππων και 1.2 βενζίνης PureTech 82 ίππων, ενώ και ο 1.2 Turbo PureTech των 110 ίππων είναι πολύ οικονομικός με μέση κατανάλωση 4,7 lt/100 km. Στην εξαιρετική αποδοτικότητα συμβάλλει τα μέγιστα το χαμηλό βάρος: 965 κιλά, 200 λιγότερα από το Citroën C4!

 

 06  Τόσο ελαφρύ; Μήπως υστερεί σε ασφάλεια;

Η μείωση του βάρους είναι αποτέλεσμα εφαρμογής έξυπνων σχεδιαστικών λύσεων (π.χ. σύστημα πλύσης smart wash, ηλιοροφή με προστασία UV) και χρήσης ελαφρών υλικών (π.χ. αλουμίνιο για το κάλυμμα του κινητήρα) που όχι απλά δεν στερούν κάτι αλλά αντίθετα ενισχύουν την ασφάλεια του μοντέλου. Εξάλλου, η παλέτα συστημάτων ασφάλειας περιλαμβάνει 6 αερόσακους, ESP, σύστημα Hill-start που φρενάρει αυτόματα το όχημα στις ανηφόρες ώστε ο οδηγός να ξεκινήσει με ευκολία, προβολείς ομίχλης με cornering light και κάμερα οπισθοπορείας για μεγαλύτερη ασφάλεια στους ελιγμούς.

 

 07  Ένα τόσο ιδιαίτερο μοντέλο, θα πρέπει να είναι ακριβό…

Αντίθετα. Οι τιμές του C4 Cactus ξεκινούν από μόλις 13.940 ευρώ με απόσυρση. Δηλαδή, παίρνεις ένα ξεχωριστό οικογενειακό μοντέλο στην τιμή ενός σουπερμίνι! Επιπλέον αυτού όμως, η Citroën κατάφερε να μειώσει το συνολικό κόστος χρήσης του C4 Cactus κατά 20% σε σχέση με το σημείο αναφοράς στην κατηγορία. Η μείωση του βάρους π.χ., εκτός από τη μικρότερη κατανάλωση, μείωσε και τη συνολική φθορά των εξαρτημάτων, ενώ χάρη στα Airbump τα κόστη επισκευής είναι σημαντικά χαμηλότερα.

 
Τιμοκατάλογος Citroen C4 Cactus
Δείτε όλες τις εκδόσεις του C4 Cactus

 08  Με τόσο χαμηλή τιμή, ο εξοπλισμός είναι σπαρτιάτικος, σωστά;

Λάθος. Ο βασικός εξοπλισμός του μοντέλου περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία άνεσης και ασφάλειας. Έτσι, στάνταρ είναι σε κάθε έκδοση το σύστημα ευστάθειας ESP, οι 6 αερόσακοι, ηλεκτρικά παράθυρα και καθρέπτες, ο προγραμματιζόμενος περιοριστής και ρυθμιστής ταχύτητας, το air condition και το σύστημα multimedia με διαδραστική οθόνη αφής 7 ιντσών από όπου ελέγχονται οι ρυθμίσεις του οχήματος, το ηχοσύστημα, ο κλιματισμός, το σύστημα πλοήγησης και τα οδηγικά βοηθήματα.

 

 09  Βγαίνει και με αυτόματο κιβώτιο;

Οι εκδόσεις 1.6 e-HDi 90 και 1.2 PureTech 82 διατίθενται και με το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο ETG. Σε αυτές, ο επιλογέας έχει αντικατασταθεί από το σύστημα “Easy Push”, που αποτελείται από έναν απλοποιημένο επιλογέα με τρεις θέσεις D, N & R, καθώς και χειριστήρια εναλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι. Επίσης σημαντικό στοιχείο που προσφέρει άνεση και ευελιξία, είναι το σύστημα Park Assist που βοηθά στην αναζήτηση χώρου στάθμευσης και αναλαμβάνει αυτόματα να εκτελέσει τους απαραίτητους ελιγμούς. Ο οδηγός απλά χρειάζεται να ελέγχει το φρένο και το γκάζι.

 

 10  Είναι το μοντέλο που αναβιώνει το Citroen 2CV;

Το 2CV αντιπροσωπεύει το ένδοξο παρελθόν της μάρκας. Το C4 Cactus εκπροσωπεί το φιλόδοξο μέλλον της Citroën. Σίγουρα, η τάση να ελαφρώσει σε κάθε του λεπτομέρεια, οι απλές αλλά έξυπνες ιδέες που υιοθετεί, η ελιτίστικη εξωτερική σχεδίαση και η απέριττη αισθητική στο εσωτερικό, είναι στοιχεία που θυμίζουν την αγνή φιλοσοφία αυτοκίνησης που πρεσβεύει το θρυλικό 2CV. Ωστόσο, το C4 Cactus είναι ανατρεπτικό και χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές λύσεις δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα του σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: Ένα 2CV στο δρόμο του Cactus

Έχετε άλλες απορες σχετικά με το Citroën C4 Cactus; Ρωτήστε μας παρακάτω στην ενότητα ΣΧΟΛΙΑ ή στο editors@gocar.gr

 





VIDEOS

C4 Cactus: το αποκλειστικό clip από το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης 2014

GOCAR TEST_Citroen C4 Cactus

Citroen Cactus Commercial

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...