AUDI URBAN FUTURE AWARDS 2014

Υπάρχει χώρος για το αυτοκίνητο στις πόλεις του μέλλοντος;

  • -
  • -

Το ερώτημα απασχολεί την Audi η οποία για τρίτη φορά προκηρύσσει διαγωνισμό και βραβεύει τις καλύτερες προτάσεις για τα θέματα κινητικότητας στις μητροπόλεις. Οι φιλόσοφοι που μελετούν την εξέλιξη της ανθρώπινης συμπεριφοράς στις μητροπόλεις του μέλλοντος έχουν προδιαγράψει μια κατάσταση όπου όλο και περισσότεροι θα συνωστίζονται στα αστικά κέντρα.
Οι μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο θα πολλαπλασιαστούν και θα αποκτήσουν πληθυσμό αρκετών εκατομμυρίων με σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά και  θα είναι πολύ πιο ευάλωτες στα προβλήματα της καθημερινότητας. Το βασικό θέμα στην πραγματικότητα που μέλει να έρθει είναι αν χωρά κάπου το αυτοκίνητο και πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις σε ένα τόσο βεβαρημένο και πολύπλοκο περιβάλλον.
Τα Audi Urban Future Awards δίνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο κίνητρο 100.000 ευρώ για την επιστημονική ομάδα που θα μελετήσει και θα υποβάλει την καλύτερη πρόταση πάνω στο θέμα της κινητικότητας. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού είχε να κάνει με την αναζήτηση του επόμενου άλματος στην κινητικότητα και τέσσερις ήταν οι φιναλίστ: η ομάδα της Βοστώνης, της Σεούλ, της πόλης του Μεξικό και του Βερολίνου.
Νικήτρια ομάδα ανακηρύχτηκε η πόλη του Μεξικό υπό τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Jose Castillo η οποία έπεισε τη διεθνή κριτική επιτροπή, πώς η  πρόταση της μπορεί να δώσει κανονική λύση σε μια πόλη με πληθυσμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.

 
Data Doners

Το Mexico City έχει πληθυσμό 20 εκατομμύρια, κυκλοφορούν περίπου 4 εκ. αυτοκίνητα και οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται σε ποσοστό 70 - 80% από ΜΜΜ. Ωστόσο ο κακός σχεδιασμός έχει ανάγει την κινητικότητα στην πιο επώδυνη διαδικασία της ημέρας εν συγκρίσει με αυτή 20 μητροπόλεων του κόσμου σύμφωνα με μελέτη της ΙΒΜ. Στο Mexico City το μεταφορικό έργο γίνεται από πλειάδα Μέσων όπως ΙΧ, Λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό, Ταξί, Τραίνα, ελαφρύ σιδηρόδρομο, Peseros (ταξί με χρέωση ανά επιβάτη), παράνομα ταξί και υπάρχουν και κοινόχρηστα ποδήλατα. Παρόλα αυτά μια σύντομη διαδρομή λίγων χιλιομέτρων μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο ώρες αφού τα πάντα στην πόλη είναι ακινητοποιημένα. Μάλιστα ο πληθυσμός του Mexico City το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 25 εκ., ξεπερνώντας τη Νέα Υόρκη των 23,6 εκ. και θα υπολείπεται από τη Mumbai των 26,6 εκ. και του Τόκιο των 38,7 εκ. κατοίκων.

Η λύση που πρότεινε η ομάδα του Castillo για το Mexico City έχει να κάνει με τη χρήση των smartphones όπου προτείνεται ένα σύστημα οργάνωσης των μεταφορών λαμβάνοντας στοιχεία από τα κινητά τηλέφωνα. Η χρήστες σύμφωνα με την νικήτρια πρόταση του διαγωνισμού θα γίνουν εθελοντές «δότες» data τα οποία θα αξιοποιούνται κατάλληλα από τις εταιρείες που διαχειρίζονται το μεταφορικό έργο και θα έχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για το μοτίβο των μετακινήσεων που θέλουν να κάνουν οι οδηγοί-επιβάτες στην καθημερινότητά τους. Ήδη από το Σεπτέμβριο λειτουργεί η πλατφόρμα συλλογής των δεδομένων και έχει αναπτυχθεί κατάλληλη εφαρμογή για κινητό που στέλνει τα δεδομένα και ενημερώνει το χρήστη ποια είναι η σωστή ώρα αναχώρησης ώστε να βρει το λιγότερο κυκλοφοριακό φόρτο για να φτάσουν ταχύτερα στον προορισμό του, ενώ παράλληλα επηρεάζει τον τρόπο οργάνωσης των μεταφορών αφού αναδεικνύει που υπάρχει ανάγκη για πύκνωση των δρομολογίων. Όσο αυξάνονται οι «data doners» τόσο θα βελτιώνεται η πρόβλεψη αλλά και θα προτείνονται εναλλακτικές προτάσεις διαδρομής ή Mέσου με παρόμοιο τρόπο όπως στα συστήματα τηλεματικής.


Η ομάδα του Mexico City ασχολήθηκε με την οργάνωση των μεταφορών μέσω διαχείρισης δεδομένων από Smartphone

 

Η επίδραση της αυτόνομης οδήγησης στη συμπεριφορά των επιβατών ήταν το επίκεντρο της μελέτης της ομάδας της Σεούλ

 

Η επίδραση των συστημάτων αυτόνομης στάθμευσης στο σχεδιασμό των κτιρίων ήταν το θέμα της ομάδας της Βοστόνης


 

Η ομάδα του Βερολίνου πρότεινε εναλλακτικές λύσεις διασύνδεσης του αεροδρομίου με το κέντρο της πόλης

 

Οι νικητές του διαγωνισμού Audi Urban Future Awards 2014 στα αριστερά του CEO της Audi Rupert Stadler: Jose Castillo Gabriella Gomez-Mont και Carlos Gershenson

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...