Προσομοίωση ατυχημάτων βασισμένη στο Robocoaster

Μια ιδέα που εφάρμοσε η Volvo εμπνευσμένη από τη Legoland

  • -
  • -

Η ιδέα για τον προσομοιωτή προέκυψε όταν ο Anders Axelson ειδικός της Volvo Cars σε θέματα ασφάλειας, επισκέφθηκε με τις κόρες του το θεματικό πάρκο της Legoland το καλοκαίρι του 2007. «Παρακολουθώντας τους ανθρώπους να πετάγονται προς όλες τις κατευθύνσεις σε μια βόλτα στο ‘Robocoaster’, αντιλήφθηκα ξαφνικά ότι αυτές οι ιδιαίτερα απότομες τυχαίες κινήσεις έμοιαζαν με τις βίαιες δυνάμεις στις οποίες εκτίθενται οι επιβαίνοντες, όταν ένα αυτοκίνητο εκτραπεί από τον δρόμο», είπε ο Axelson.

Παρακολουθώντας το ρομποτικό βραχίονα να στριφογυρνά τα παιδιά, ο Axelson αντελήφθη ότι η μέθοδος αυτή είχε και άλλες δυνατότητες εκτός από τη διασκέδαση που μπορούσε να προσφέρει. Όταν επέστρεψε στο γραφείο, ξεκίνησε μια έρευνα για ένα ανάλογο ρομποτικό μηχάνημα που θα μπορούσε να προγραμματιστεί να προσομοιώνει με ακρίβεια τις κινήσεις που είχε καταγράψει η Volvo Cars στα crash test εκτροπής εκτός δρόμου.

Η ανάλυση των κινηματογραφήσεων από έναν μεγάλο αριθμό τέτοιων δοκιμών επιβεβαίωσε ότι η εκτίναξη από την ιδανική θέση πρόσδεσης στο κάθισμα με τη ζώνη ασφαλείας ευθύνεται κατά πολύ για τραυματισμούς που παρατηρούνται σε πραγματικά ατυχήματα. «Οι μηχανικοί εξέλιξαν ελπιδοφόρες λύσεις για την ενεργή πρόσδεση των επιβαινόντων ώστε να συγκρατούνται στη θέση τους. Από τη στιγμή, όμως, που η συντριβή ολόκληρων αυτοκινήτων σε μια δοκιμή είναι μια χρονοβόρα και πανάκριβη μέθοδος, χρειαζόμασταν μια ταχύτερη και φθηνότερη λύση για να αξιολογήσουμε τις ιδέες μας», θυμάται ο Axelson.

 

Πίστα δοκιμών

Η σουηδική εταιρεία κατασκευής βιομηχανικών ρομπότ ABB είχε την τεχνογνωσία που χρειαζόταν για να προγραμματίσει ένα μηχάνημα, σχεδιασμένο για εργασίες ακριβείας, να κινεί ένα κάθισμα αυτοκινήτου με ανάλογο τυχαίο τρόπο. Η ερευνητική ομάδα τοποθέτησε ένα κάθισμα αυτοκινήτου με ζώνη ασφαλείας στον πολυαξονικό ρομποτικό βραχίονα προσομοιώνοντας τις κινήσεις ενός σεναρίου εκτροπής εκτός δρόμου. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε στην εξέλιξη του Volvo XC90 προκειμένου να βρεθεί ο σωστός συνδυασμός γεωμετρίας της ζώνης ασφαλείας, της λειτουργίας αυτόματης τάνυσης και σχήματος του καθίσματος που θα βοηθούσε να παραμείνει ο επιβάτης σταθερά στη θέση του, σε περίπτωση εκτροπής εκτός δρόμου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...