Peugeot Exalt Concept στο Παρίσι

Προσαρμοσμένο στα ευρωπαϊκά γούστα

  • -
  • -

Tο πρωτότυπο EXALT της Peugeot το πρωτοείδαμε τον Απρίλιο στην έκθεση του Πεκίνου. Το γαλλικό cοncept προσαρμόστηκε στα ευρωπαϊκά γούστα και κάνει πανευρωπαϊκό ντεμπούτο στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού. To Exalt αποτελεί μία νέα πρόταση σε ότι αφορά τη χρήση των υλικών κατασκευής. Η εξωτερική επιφάνεια του αμαξώματος είναι σε γκρίζα απόχρωση ‘ακατέργαστου χάλυβα’, μιμούμενο την επιδερμίδα του δέρματος καρχαρία, ενώ στο εσωτερικό, κυριαρχεί το ξύλο που προέρχεται από ανακυκλωμένο χαρτί εφημερίδων, και μάλιστα οικονομικών, εξ’ ου και η ροζ απόχρωσή του! Η σχεδιαστική συγγένεια με το ONYX concept γίνεται εμφανής χάρη σε λεπτομέρειες όπως η ισορροπία όγκων και η έντονη παρουσία ανακυκλωμένων υλικών. Το πρωτότυπο σεντάν των 4,70 μ. παίρνει κίνηση από ένα υβριδικό σύστημα που συνδυάζει έναν βενζινοκινητήρα εμπρός με έναν ηλεκτροκινητήρα που κρύβεται κάτω από το πάτωμα του χώρου των αποσκευών και δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς. Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 340 ίππους.

 

Εντυπωσιακό απ’ έξω

Με το EXALT, η Peugeot εκφράζει το όραμά της για ένα ξεχωριστό και πολυχρηστικό μοντέλο σεντάν. Το νέο αυτό πρωτότυπο ξεχωρίζει χάρη στις έντονα χυτές γραμμές, τους τονισμένους ώμους, το έντονα κεκλιμένο παρμπρίζ, τη χαμηλή οροφή (μόλις 1,31 μ. ύψος), το σφηνοειδές προφίλ που κρύβει ένα απρόσμενα ευρύχωρο εσωτερικό και τα μυώδη φτερά που καλύπτουν τους τεράστιους τροχούς των 20 ιντσών. Το μακρύ καπό καταλήγει στην μεγάλη και εκφραστική μάσκα, η οποία πλαισιώνεται από χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα που δηλώνουν αμέσως την φωτιστική ταυτότητα των μοντέλων της μάρκας. Κάτω από τη μάσκα δεσπόζουν οι τρείς αεραγωγοί ενώ χαρακτηριστική οπτική αίσθηση προκαλούν τα φλας που αποτελούνται από μία σειρά LED στα κάθετα πτερύγια του εμπρός σπόιλερ. Για βελτίωση των αεροδυναμικών επιδόσεων, το πίσω μέρος του EXALT είναι επικαλυμμένο με ειδική επίστρωση που μοιάζει με δέρμα καρχαρία (Shark Skin). Χάρη σε αυτή την τεχνική επίστρωσης, το ειδικό αυτό υλικό εξασφαλίζει στο μοντέλο, πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα, και εξαιρετικά αεροδυναμικά χαρακτηριστικά, που συμβάλλουν και στη βελτίωση της κατανάλωσης. Το υλικό αυτό εξασφαλίζει, σε συνδυασμό και με άλλα αεροδυναμικά βοηθήματα (πίσω διαχύτης, ενσωματωμένη αεροτομή οροφής, αεροδυναμικοί καθρέφτες), συντελεστή SCx που δεν ξεπερνά το 0,6.

 

Φουτουριστικό εσωτερικό

Εξαιρετικά πρωτότυπος είναι ο μηχανισμός ανοίγματος της πίσω πόρτας του Exalt. Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική που διαθέτει ηλεκτροκινητήρα για το άνοιγμα, εξασφαλίζει περιορισμένες διαστάσεις πίσω πόρτας, που αποκαλύπτει όμως ένα τεράστιο χώρο αποσκευών με πάτωμα που παρέχει πρόσβαση και στον ηλεκτροκινητήρα HYbrid-kick. Στο εσωτερικό του PEUGEOT EXALT ο κάθε επιβάτης διαθέτει τον προσωπικό του χώρο. Τα σπορ καθίσματα με επένδυση που συνδυάζει το ύφασμα και το δέρμα στα πλευρικά τμήματα, εξασφαλίζουν μοναδική άνεση και απόλυτη στήριξη. Το ταμπλό καθώς και τμήματα των πλευρικών επιφανειών καλύπτονται από ξύλο που προέρχεται από ανακυκλωμένο χαρτί εφημερίδων, τεχνική που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πρωτότυπο Onyx. Η μοναδική σομόν απόχρωση του συγκεκριμένου ξύλου οφείλεται στο γεγονός ότι το χαρτί που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται αποκλειστικά από οικονομικές εφημερίδες.

Το εσωτερικό με την ονομασία ‘PEUGEOT i-Cockpit’ είναι κατασκευασμένο με στόχο την απόλυτη εξασφάλιση της ευχαρίστησης στην οδήγηση. Στον παραπάνω στόχο συμβάλλουν καθοριστικά, τόσο το μικρό δερμάτινο τιμόνι, όσο και ο πίνακας οργάνων που βρίσκονται τοποθετημένα ακριβώς μπροστά το οπτικό πεδίο του οδηγού. Στην κεντρική κονσόλα βρίσκονται οι δύο αναδιπλούμενες οθόνες αφής, όπου δίνουν στον οδηγό πρόσβαση σε λειτουργίες όπως : του υπολογιστή ταξιδίου, του ηχοσυστήματος ή του συστήματος πλοήγησης και του αυτόματου κλιματισμού ή και του συστήματος Pure Blue. Το τελευταίο είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης του αέρα. Όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο και στο εσωτερικό δεν υπάρχουν επιβάτες, το σύστημα Pure Blue «αποστειρώνει» κατά κάποιο τρόπο τις εσωτερικές επιφάνειες ψεκάζοντάς τις βακτηριοκτόνες και μυκητοκτόνες ουσίες. Όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση, ένα ειδικό ενεργό φίλτρο φροντίζει να καθαρίζει τον αέρα που μπαίνει στην καμπίνα, κατακρατώντας τις οργανικές ουσίες και τα μικροσωματίδια, εξασφαλίζοντας έτσι στους επιβάτες ένα απόλυτα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.

 

Υποσχέσεις για οδηγική απόλαυση

Με το συνολικό βάρος να μην υπερβαίνει τα 1.700 κιλά, τη συνδυαστική ισχύ των δύο κινητήρων να φτάνει τους 340 ίππους και την κίνηση να μεταδίδεται και στους 4 τροχούς, το PEUGEOT EXALT επιτυγχάνει μοναδικές τιμές στον τομέα των επιδόσεων. Κάτω από το καπό βρίσκεται ο 1.6 THP των 270 ίππων που έχει εξελιχθεί από την PEUGEOT Sport. Σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο των 6 σχέσεων, ο συγκεκριμένος 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας αποδίδει ειδική ισχύ 170 ίππους/λίτρο.

Για την κίνηση στον πίσω άξονα φροντίζει ο ηλεκτροκινητήρας των 50 kW ο οποίος ενεργοποιείται για να κινήσει το αυτοκίνητο μόνο ηλεκτρικά ή και υβριδικά. Η συγκεκριμένη διάταξη χρησιμοποιείται επίσης για επαναφόρτιση των μπαταριών αλλά και για ανάκτηση ενέργειας στη φάση της επιβράδυνσης. Ο ηλεκτροκινητήρας που βρίσκεται κάτω από το πάτωμα του χώρου των αποσκευών, αποδεικνύεται ιδανικός για τις μετακινήσεις εντός πόλης και η παροχή ρεύματος μπορεί να του εξασφαλίσει την απαραίτητη φόρτιση για κάθε αστική διαδρομή. Η τεχνολογία HYbrid4 συμβάλλει μέσω των φρένων στη μετατροπή της κινητικής σε ηλεκτρική ενέργεια και προσαρμόζεται στιγμιαία σε κάθε απαίτηση του οδηγού και επιλέγει τον ιδανικό τρόπο κίνησης του αυτοκινήτου: αμιγώς ηλεκτρική, αποκλειστικά με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης ή με υβριδική κίνηση που συνδυάζει και τους δύο τρόπους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...