Ηλεκτρικός αυτοκινητόδρομος στις ΗΠΑ από τη Siemens

Χρήση ηλεκτρικών φορτηγών για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το 2016 τα πρώτα αποτελέσματα της δοκιμαστικής λειτουργίας

  • -
  • -
Siemens: Τομέας Υποδομών & Αστικών Κέντρων

Ο Τομέας Υποδομών και Αστικών Κέντρων της Siemens (με έδρα το Μόναχο) απασχολεί σχεδόν 90.000 εργαζόμενους, εστιάζοντας τις δραστηριότητες του σε βιώσιμες τεχνολογίες για τις μητροπολιτικές περιοχές και τις υποδομές τους. Μεταξύ άλλων, ο Τομέας παρέχει προϊόντα, συστήματα και λύσεις για την έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας, τις σιδηροδρομικές μεταφορές, τα έξυπνα ενεργειακά δίκτυα, την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και την ασφάλεια. Ο Τομέας αποτελείται από τα Τμήματα Τεχνολογιών Κτιρίων, Προϊόντων Χαμηλής & Μέσης Τάσης, Συγκοινωνιών και Logistics, Σιδηροδρομικών Συστημάτων και Έξυπνων Δικτύων.

Ηλεκτροκίνητα φορτηγά που θα τροφοδοτούνται από εναέριες γραμμές επαφής θα κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ το 2016, με στόχο τη μείωση των αέριων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Περιφερειακή Αρχή Ποιότητας του Αέρα στην Νότια Ακτή των ΗΠΑ (SCAQMD), έδωσε στη Siemens το «ΟΚ», για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ηλεκτρικού αυτοκινητόδρομου για δοκιμαστικούς σκοπούς, κοντά στα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς. Στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τα δύο λιμάνια διεξάγονται περίπου 35.000 κοντινές διαδρομές από φορτηγά, σε ημερήσια βάση! Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως, αν οι διαδρομές αυτές γίνονταν με ηλεκτρισμό, η μείωση στις εκπομπές ρύπων θα ήταν σημαντική σε μια περιοχή που πλήττεται από την αιθαλομίχλη.

Ο ηλεκτρικός αυτοκινητόδρομος της Siemens θα ηλεκτροδοτεί επιλεγμένες λωρίδες κυκλοφορίας μέσω ενός συστήματος εναέριων γραμμών επαφής. Με αυτό τον τρόπο, τα φορτηγά θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια όπως ακριβώς και τα τραμ. Σε συνεργασία με την Volvo και τη θυγατρική της Mack, η Siemens αναπτύσσει ένα όχημα επίδειξης για τους σκοπούς του έργου. Στο εγχείρημα θα συμμετέχουν και εταιρείες διαχείρισης φορτηγών από την Καλιφόρνια.

Η υποδομή για τις εναέριες γραμμές επαφής θα εγκατασταθεί σε δύο κατευθύνσεις, στην πόλη Κάρσον, κοντά στο Λος Άντζελες. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2015 και θα διαρκέσει για ένα χρόνο. Κατά τη δοκιμαστική φάση, έως και τέσσερα φορτηγά θα εκτελούν καθημερινά τη διαδρομή και στις δύο κατευθύνσεις. Τα ηλεκτροκίνητα φορτηγά (“e-trucks”) θα εφοδιαστούν με ένα υβριδικό σύστημα και με ευφυείς συλλέκτες συνεχούς ρεύματος. Καθώς θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από τις εναέριες γραμμές επαφής, τα φορτηγά δεν θα παράγουν καθόλου εκπομπές αέριων ρύπων, όταν κινούνται στην περιοχή. Ο συλλέκτης συνεχούς ρεύματος επιτρέπει στα οχήματα να κάνουν προσπεράσεις, να σταματήσουν και να επανεκκινήσουν, φτάνοντας ταχύτητες έως και 90 χιλιομέτρων ανά ώρα. Σε δρόμους που δεν διαθέτουν εναέριες γραμμές επαφής, τα οχήματα θα χρησιμοποιούν το υβριδικό σύστημα για την κίνησή τους. Στόχος είναι η πλήρης εξάλειψη των τοπικών ρύπων, η ελάττωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, η μείωση του λειτουργικού κόστους και η δημιουργία μιας βάσης για την εμπορική αξιοποίηση του συστήματος στο μέλλον.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...