Δημοπρασία κλασικών του Coys στην Αθήνα: Αυτό που έλειπε

Η θεσμοποίηση των πλειστηριασμών ήταν κάτι που απουσίαζε από την ελληνική αγορά, μόνο που γίνεται σε μια όχι και τόσο καλή στιγμή, λόγο της κρίσης που επικρατεί στον χώρο του κλασικού αυτοκινήτου

  • -
  • -

Την Coys φυσικά την γνωρίζετε. Είναι από τους μεγαλύτερους οργανισμούς που ειδικεύονται σε πλειστηριασμούς ανεξαρτήτως είδους. Άλλωστε, είναι για δεύτερη χρονιά που προσπαθεί να οργανώσει ένα αξιοπρεπή πλειστηριασμό ιστορικών και κλασικών αυτοκινήτων στη χώρα μας. Το πολυτελές "Αστήρ Παλλάς" ήταν ο ακατάλληλο χώρος και τα 130 αυτοκίνητα (και λίγες μοτοσυκλέτες) που μπήκαν "κάτω από το σφυρί" ήταν ένα νούμερο που, αν μη τι άλλο, αντικατοπτρίζει το τοπικό ενδιαφέρον προς πώληση.

Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι οι πλειστηριασμοί αυτού του τύπου είναι πολύ συνηθισμένοι στο εξωτερικό και αποτελούν μια καλή ευκαιρία, όχι μόνο για αγορά και πώληση, αλλά και για να προσδιορισθούν οι αξίες. Κάτω από τον Coys υπάρχει η σιγουριά για την αυθεντικότητα και την ποιότητα των προς πώληση αυτοκινήτων, ενώ θα πρέπει να πούμε ότι οι τιμές μας φάνηκαν πολύ λογικές. Τώρα το ότι δεν υπήρχαν κάποια εξωφρενικά αυτοκίνητα προς πώληση, αυτό οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι απλά δεν υπάρχουν πολλά "ΤΟΡ" αυτοκίνητα στη χώρα μας, ενώ όσοι τα διαθέτουν δεν έχουν κανένα λόγο για να τα αποχωριστούν.

Να αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως το εξαιρετικό NSU Spider του 1964 με περιστροφικό κινητήρα με τιμή από 20.000 ευρώ, μια πολύ όμορφη Bianchina του 1959 στα ίδια χρήματα, μια Cadillac Eldorado Convertible του 1955 με αρχική τιμή 35.000 ευρώ, μια σειρά από στρατιωτικά οχήματα και μια πολύ εντυπωσιακή Corvette S1 του 1954 στη καλή τιμή των 60.000 ευρώ. Φυσικά υπήρχε μια στρατιά από Porsche 911, ακόμα και μια Lancia Stratos σε κομμάτια. Υπήρχαν όμως και χαμηλότερες τιμές και έτσι μια BMW 1602 θα αφαιρούσε μόνο 7.000 ευρώ από τον τραπεζιτικό λογαριασμό σας, το ίδιο και μια Jaguar 420G του 1969. Μια νόστιμη Alfa Romeo GT Veloce 2000 άρχιζε από 9.000 €, μια Porsche 914 από 10 χιλιάρικα και η Lamborghini Espada από 13. Τιμές εκκίνησης πολύ λογικές, με το Saab 96 στα 6.000 ευρώ και μια Ferrari 400 από μόλις 11.000 €.

Για το τέλος να πούμε το μυστικό της δόξας που γνωρίζει το κλασικό αυτοκίνητο και που βρίσκεται πολύ μακριά από οποιονδήποτε συναισθηματισμό και ρομαντισμό. Το κλασικό αυτοκίνητο είναι χρηματιστηριακό προϊόν και έχει αποδειχτεί, όχι μόνο μια καλή επένδυση κατά καιρούς, αλλά και ένας πολύ καλός τρόπος να κρατήσεις τα χρήματά σου μακριά από το χέρι της εφορίας. Έτσι, μην σας φανεί περίεργο που οι περισσότερες πωλήσεις/αγορές στην Ευρώπη έχουν σαν στόχο την τοποθέτηση χρημάτων και λιγότερο κάποιο ψώνιο, ή παιδικό απωθημένο. Το κλασικό αυτοκίνητο είναι χρηματιστήριο με τιμές που ανεβαίνουν, αλλά και πολλές φορές κατεβαίνουν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ποντάρουν σε μελλοντικές υπεράξιες. Θα σας δώσουμε λοιπόν μια μόνο συμβουλή: Πάντα πρέπει να ξέρετε τι κάνετε και να είστε πολύ καλά διαβασμένοι.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...