Opel: Τεχνολογία καταλυτών

Από τους τριοδικούς, στο Euro 6

  • -
  • -

Οι καταλύτες για τη μείωση των ρύπων των αυτοκινήτων πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η πραγματική επανάσταση ήρθε με τους τριοδικούς καταλύτες οι οποίοι μείωσαν θεαματικά τους ρύπους. Ήδη από το 1984, η Opel δούλευε το project και ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη που τοποθέτησε καταλυτικό μετατροπέα Ευρωπαϊκής παραγωγής σε ένα 1.8 Opel Ascona, το οποίο προοριζόταν για τη Γερμανική Αστυνομία και παραδόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Μέχρι το τέλος του 1984, η Opel απασχολούσε 1000 εργαζόμενους στον τομέα των καταλυτών έχοντας επενδύσει παράλληλα το τεράστιο ποσό του 1 δις Γερμανικών Μάρκων, πάνω από 500 εκατομμύρια Ευρώ. Παλιότερα, τροποποιημένοι καταλύτες από τις ΗΠΑ εισάγονταν στην Ευρώπη. Η GM, μητρική εταιρία της Opel ήταν η μεγαλύτερη κατασκευάστρια καταλυτών της εποχής.

Το άλμα στην καταλυτική τεχνολογία για την Opel, έγινε με την ανάληψη της διοίκηση της εταιρείας από τον Louis R. Hughes, τον Απρίλιο του 1989. Ο Hughes έδωσε έμφαση στη νέα τεχνολογία και αποφάσισε η Opel να γίνει ο πρώτος ευρωπαίος κατασκευαστής αυτοκινήτων μαζικής παραγωγής του οποίου ολόκληρη η γκάμα βενζινοκινητήρων να διαθέτει καταλυτικούς μετατροπείς στο βασικό εξοπλισμό. Μέχρι τα μέσα του1989, 19 από τα 20 βενζινοκίνητα Opel που πωλούνταν στην αγορά χρησιμοποιούσαν καταλύτη. Σήμερα, οι ρύποι έχουν μειωθεί δραστικά – κάτω από 10% των επιπέδων της προ-καταλυτών εποχής.

Οι καταλύτες έγιναν υποχρεωτικοί στην Ε.Ε. το 1992. «Τη δεκαετία του 1970 είχε ξεκινήσει η θέσπιση κανονισμών εκπομπών ρύπων, αλλά η μεγαλύτερη επίδραση έγινε αισθητή το 1992 όταν τέθηκε σε ισχύ το Euro 1. Εκείνη την εποχή, η ύπαρξη καταλυτικού μετατροπέα ήταν υποχρεωτική και αποτελούσε συνάρτηση διαφόρων παραγόντων» δήλωσε ο Roland Maucher Αρχιμηχανικός στο τμήμα Engine Management Systems (EMS) Components.

 

Φίλτρα σωματιδίων Diesel

Το Euro 4 έγινε υποχρεωτικό το 2005, τη χρονιά που η Opel λανσάρισε φίλτρα σωματιδίων για τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της γκάμας της, που περιόριζαν τις εκπομπές σωματιδίων σχεδόν στο μηδέν. Αυτό έγινε τέσσερα χρόνια πριν ισχύσει το Euro 5 που εφαρμόστηκε το 2009. Η Opel ξεκίνησε την παραγωγή δύο νέων συστημάτων – του Lean Nox Trap (LNT) και του συστήματος AdBlue Selective Catalyst Reduction (SCR), τα οποία μειώνουν τα οξείδια του αζώτου (NOx) από τα καυσαέρια. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Στην πραγματικότητα, οι εκπομπές ενός πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου του 1992 ισοδυναμούν με τις αντίστοιχες 140 οχημάτων diesel του 2014.

 

Κινητήρες Euro 6

Η νέα γενιά του τετρακύλινδρου βενζινοκινητήρα 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo συγκριτικά με τον προηγούμενο 1.6 turbo της Opel, έχει εκπομπές CO2 και κατανάλωση καυσίμου 13% χαμηλότερες, ενώ η μέγιστη ισχύς και ροπή είναι 30% υψηλότερη. Το Cascada cabrio ήταν το πρώτο Opel που λανσάρισε αυτό τον κινητήρα, ο οποίος τώρα διατίθεται με τα Astra, AstraGTC και Zafira Tourer. Ο νέος 1.6 CDTI Turbo diesel της Opel λανσαρίστηκε με το Zafira Tourer και ήδη διατίθεται με τα Meriva και Astra. Τόσο το σύστημα Blue Injection Selective Catalytic Reduction (SCR) της Opel στο Zafira Tourer όσο και η τεχνολογία LeanNox Trap (LNT) των Meriva και Astra πληρούν τις προδιαγραφέςEuro 6, κάνοντας τον 1.6 CDTI καθαρό σαν βενζινοκινητήρα. Τα νέα ADAM και ADAM ROCKS θα είναι τα πρώτα Opel με τη νέα γενιά του τρικύλινδρου βενζινοκινητήρα 1.0 ECOTEC Direct Injection που πληροί τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...