ΔΟΚΙΜΗ: Nissan Qashqai 1.2 DIG-T

Το βενζινοκίνητο Nissan Qashqai με το «μικρό» κινητήρα των 1,2 λίτρων, είναι εδώ και μας δίνει την ευκαιρία να δούμε έμπρακτα πως το downsizing των κινητήρων με τη διευρυμένη χρήση του turbo, δεν είναι απαραιτήτως κακό για να ευχαριστηθεί κανείς οδήγηση σε όλες τις κατηγορίες

  • -
  • -
Ισχύς116 PS
Ροπή190 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h10,9 sec
Κατανάλωση μ.κ.5,6 lt/100km
Εκπομπές CO2129 gr/km
Euro NCAP
γλυκά
  • Χώροι- άνεση
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Σχεδίαση αμαξώματος- εσωτερικού
  • Απόδοση και λειτουργία κινητήρα

Η πρώτη επαφή με το νέο Qashqai ήταν στην τετρακίνητη έκδοση με τον diesel κινητήρα των 1,6 λίτρων. Η συνολική εικόνα του αυτοκινήτου ήταν πολύ θετική και θεωρούμε πως η κορυφαία έκδοση, είναι και η καλύτερη για όσους τα θέλουν όλα. Από εκεί και πέρα, όσοι δε χρειάζονται την τετρακίνηση, έχουν αρκετές εναλλακτικές και όπως είδαμε με το συγκεκριμένο 1.200άρι μοτέρ, αρκετά αξιόλογες. Η αλήθεια είναι πως στο άκουσμα και μόνο του συνδυασμού των 1.318 κιλών με τον κινητήρα τω 1,2 λίτρων, το «κράτημα» είναι λογικό και αναμενόμενο. Στην πράξη όμως, η δουλειά των μηχανικών της Nissan έτσι όπως μεταφέρεται στον οδηγό, αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

ξυνά
  • Επιταχύνσεις εν κινήσει
1,2 DIG-T: Δύναμη αλλά και οικονομία

Τεχνολογικά, κάτω από το καπό του νέου Qashqai στη βασική του έκδοση, ο άμεσος ψεκασμός και το turbo δίνουν το παρόν σε ένα εντυπωσιακό 4κύλινδρο σύνολο με 16βάλβιδη κεφαλή και περιορισμένη χωρητικότητα. Και δεν είναι μόνο οι 116 ίπποι της μέγιστης απόδοσης και τα 190 Nm της ροπή. Ο 1.200άρης DIG-T είναι πολιτισμένος σε λειτουργία αλλά και σε «δίψα» για καύσιμο. Η μέση κατανάλωση που ανακοινώνει η Nissan (5,6 λίτρα/100 χλμ.) είναι ένα εφικτό νούμερο, μόνο όμως για κίνηση σε ταξίδι με τουριστικό ρυθμό. Κατά μέσο όρο σε μικτές συνθήκες, εμείς εδώ στο gocar.gr «φλερτάραμε» με τα 7 λίτρα/100 χλμ., μένοντας συνήθως κάτω από αυτό το «ψυχολογικό» όριο, που έτσι και αλλιώς όμως είναι καλό σαν επίδοση με βάση και το μέγεθος του αυτοκινήτου. Πολύ καλές είναι και οι εκπομπές ρύπων του, μια και με 129 γρ./χλμ. έχει και τις προϋποθέσεις για να κινείται καθημερινά στο κέντρο της πρωτεύουσας «ντριμπλάροντας» και τον Πράσινο Δακτύλιο. 

Θα είναι δημοφιλές

Το αμάξωμα είναι ομολογουμένως πολύ όμορφο. Δίνει το στίγμα του σύγχρονου από όποια πλευρά και να το δει κανείς, ενώ με ένα πολύ φίνο τρόπο, χωρίς να κρύβει τη συγγένειά του με το απελθόν καταφέρνει και αφήνει τελείως διαφορετική «επίγευση». Έχοντας λοιπόν κερδισμένο το στοίχημα της πρώτης ματιάς (αλλά και της δεύτερης, και της τρίτης…) η συνέχεια δε μπορεί παρά να θεωρηθεί κολακευτική, μια και το σύνηθες μέχρι τώρα 1.600άρι μοτέρ έχει δώσει τη θέση του στο DIG-T 1.200άρι με την ίδια απόδοση. Προφανώς και σε λογιστικό επίπεδο ο μικρότερος είναι προτιμότερος. Το ότι απέδειξε την αξία του και στο δρόμο, ήταν το καλύτερο δυνατό επιστέγασμα.

Χώροι για όλους

Όντας 47 χιλιοστά μεγαλύτερο σε μήκος και 20 χιλ. σε πλάτος από το απελθόν Qashqai, το νέο δημιουργεί προσδοκίες για καλύτερους χώρους επιβατών και αποσκευών. Σε ότι έχει να κάνει με τις τελευταίες, τα 430 λίτρα του σχετικού χώρου είναι καλά για τα δεδομένα της κατηγορίας των μικρομεσαίων. Ο χώρος έχει σχετικά κανονικό σχήμα, συνεπώς είναι απόλυτα εκμεταλλεύσιμος, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε το ότι η επέκταση προς τα επάνω είναι εφικτή με την εταζέρα να το επιτρέπει. Για τους επιβάτες, ο διαθέσιμος χώρος στην καμπίνα είναι αυτό που μπορεί να ζητήσει κανείς. Άνετα θα κάτσουν πίσω δύο ενήλικοι, ενώ οι παραχωρήσεις που θα επιβάλλει και ένας τρίτος είναι πραγματικά λίγες. Ευχάριστη διευκόλυνση είναι και η ύπαρξη πολλών αποθηκευτικών χώρων για αντικείμενα. Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να υπολογίζει κανείς και το ποιοτικό περιβάλλον με τα καλά υλικά σε όλες τις επιφάνειες, το εξαιρετικό φινίρισμα και την απόλυτα σύγχρονη αισθητική του ταμπλό.

Στο δρόμο (και λίγο εκτός)

Το νέο Qashqai με το μικρότερο μηχανικό σύνολο, ταξιδεύει ευχάριστα και δεν προδίδει σε καμία περίπτωση τη χωρητικότητα του κινητήρα του, παρά μόνο όταν ο οδηγός απαιτήσει επιτάχυνση (προφανώς για προσπέραση) από ταχύτητα κοντά στα 100 χλμ./ώρα, ενώ είναι «κρεμασμένος» με 6η ταχύτητα επιλεγμένη. Σε τέτοιες περιπτώσεις και λόγω της αραιής κλιμάκωσης των σχέσεων του κιβωτίου, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και κατέβασμα δύο σχέσεων (ή και τριών). Έτσι και αλλιώς όμως, η δουλειά θα γίνει- απλά χαλώντας το μέσο όρο της κατανάλωσης, που αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» των ημερών μας. Αυτό όμως θα το δούμε πιο κάτω. Σε κάθε περίπτωση, οι 116 ίπποι ο κινητήρας συμπαραστέκεται σε ότι και αν ζητήσει ο οδηγός. Ακόμα και με φουλ φορτίο, το Qashqai παραμένει ευχάριστο και ασφαλές σε όλους τους δρόμους. Η στιβαρότητά του και η πολύ καλή ρύθμιση της ανάρτησης τονώνει το ηθικό του οδηγού, ο οποίος ακόμα και όταν το παρακάνει, έχει ένα πλήρες «πλέγμα» ηλεκτρονικών βοηθημάτων να τον προστατεύει από τις «κακοτοπιές».  Η απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος και η μεγάλη διάσταση των τροχών (215/60- 17’) προσφέρουν το «βασικό» πακέτο για να κινηθεί κανείς εκτός δρόμου. Σε ήπιο χωματόδρομο και σαφώς χωρίς λάσπες, εκεί που με λίγα λόγια θα μπορούσε να πάει και ένα τυπικό επιβατικό, το Qashqai θα δείξει ιδιαίτερα άνετο. Για τίποτα παραπάνω όμως και ας μην ξεγελαστεί κανείς από το SUVοδειδές αμάξωμα. Με πλήρες φορτίο και σε έντονες ανωφέρειες, ο οδηγός μπορεί να αγχωθεί αλλά μιλάμε για μια ιδιαίτερη κατάσταση που ο οδηγός θα πρέπει να αποφύγει. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων στην καθημερινή μετακίνηση αλλά και στα ταξίδια, το «βασικό» Qashqai δικαιώνει όλους όσοι το επιλέξουν. 

Φωτογραφίες: Κ. Μποϊδάνης

συμπέρασμα

Στα 18.350€ με απόσυρση, το νέο Nissan Qashqai έχει αρκετά «δυνατό» ανταγωνισμό. Απέναντι σε αυτόν, το crossover της Ιαπωνικής εταιρείας έχει κάποια πολύ ισχυρά χαρτιά να αντιτάξει. «Επιχειρήματα» που το καθιστούν πολύ καλή επιλογή. Ένα τέτοιο είναι το όνομα του μοντέλου που τείνει να γίνει ξεχωριστό brand, γεγονός που έχει τη δική του ιδιαίτερη βαρύτητα σε ότι έχει να κάνει με τη διατήρηση της αξίας του και την τιμή του στην αγορά των μεταχειρισμένων. Αξίζει ειδική μνεία στην αξιοπιστία που έχουν τα μοντέλα της Nissan εν γένει αλλά και στο δίκτυο υποστήριξης που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται αναβαθμισμένο σε όλα τα επίπεδα. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...