Μονά-ζυγά στο Παρίσι… και οι Γάλλοι στα κάγκελα

Εκ περιτροπής κυκλοφορία για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη γαλλική πρωτεύουσα

  • -
  • -

Το γνωστό μέτρο “μονά-ζυγά” (εκ περιτροπής) εφαρμόζει στην κυκλοφορία των οχημάτων η πόλη του Παρισιού από Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014, για να αντιμετωπιστεί η υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Το πρόβλημα εστιάζεται στα μικροσωματίδια (ΡΜ10), που έφτασαν την προηγούμενη Παρασκευή τα 180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο ασφαλείας τα 80. Στόχος είναι να πειστούν οι οδηγοί να χρησιμοποιούν περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο για κοντινές αποστάσεις ή να κάνουν χρήση των προγραμμάτων car sharing με ηλεκτρικά οχήματα που ξεκίνησαν πρόσφατα να λειτουργούν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ωστόσο, οι Γάλλοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να περιορίσουν τις καθημερινές τους μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, αντιδρώντας στο μέτρο με βασικό επιχείρημα πως η θέρμανση ρυπαίνει περισσότερο, αλλά εκεί δεν υπάρχει περιορισμός. Είναι αξιοσημείωτο πως το site e-loue.com προτρέπει τους Παριζιάνους να ανταλλάσουν ή ακόμη και να νοικιάζουν μεταξύ τους πινακίδες κυκλοφορίες για να παρακάμπτουν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι Αρχές από την άλλη έχουν διαθέσει περίπου 700 αστυνομικούς να περιφρουρούν 60 σημεία της πόλης ελέγχοντας τους αριθμούς κυκλοφορίας των διερχόμενων αυτοκινήτων. Ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα εξαιρούνται του μέτρου, όπως και οχήματα που μεταφέρουν από 3 επιβάτες και πάνω, με το πρόστιμο για τους παραβάτες να ανέρχεται στα 22 ευρώ. Μόνοι ικανοποιημένοι φαίνεται πως είναι οι οδηγοί ΤΑΞΙ που αναμένουν αύξηση στην εργασία τους.

Να σημειώσουμε εδώ πως σε αντίθεση με τους Γάλλους, οι Έλληνες οδηγοί σε ανάλογες περιπτώσεις υπομένουμε τα πάντα χωρίς αντιδράσεις, όπως π.χ. την απαγόρευση κυκλοφορίας εντός του Δακτυλίου της Αθήνας όλων των αυτοκινήτων με πρώτη ημερομηνία κυκλοφορίας πριν το 1990. Αυτό που οι αρμόδιοι ξέχασαν να μας πουν είναι αν τελικά είχε θετική επίπτωση η συγκεκριμένη απαγόρευση στην ατμοσφαιρική ρύπανση της Πρωτεύουσας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...