Opel Adam 1.4 100 PS Long Term

Ζήσαμε με το Opel Adam αρκετό καιρό για να το γνωρίσουμε καλά, να εκτιμήσουμε τις αρετές του, να διακρίνουμε τις αδυναμίες του και να μας λείψει όταν το αποχωριστήκαμε

  • -
  • -

Το Adam είναι όσο εντυπωσιακό φαίνεται στις φωτογραφίες. Είχαμε προλάβει από την πρώτη επαφή μαζί του να γοητευτούμε, με το funky χαρακτήρα του και την καλή ποιότητα κατασκευής και υλικών σε όλους τους τομείς- χαρακτηριστικό όλων των επιβατικών της Opel. Με μήκος 3.546 χιλ. πλάτος 1.627 χιλ. και ύψος 1.488 χιλ. το Adam προδιαθέτει για επαρκείς χώρους επιβατών αλλά στην πράξη, το πίσω κάθισμα είναι σχετικά στενάχωρο για επιβάτες με ύψος άνω του 1,70 μ. και κυρίως για τα γόνατα αυτών. Στην καμπίνα των επιβατών, το Adam διακρίνεται για τη διάθεσή του για «παιχνίδι». Χρώματα, σχήματα και προσεγμένες επιφάνειες, συνθέτουν ένα σύνολο ιδιαίτερα νεανικό, χωρίς αυτό να υστερεί σε ποιότητα, που είναι το στοιχείο που ζητούν οι πιο «ώριμοι» ηλικιακά και όχι μόνο, αγοραστές. Ο χώρος των αποσκευών είναι μάλλον μικρός και τα 170 λίτρα του προσφέρονται για τη μεταφορά λίγων πραγμάτων. Σε ότι αφορά τον Ecotec των 1,4 λίτρων με τον οποίο ήταν εφοδιασμένο το «δικό μας» Adam, οι 100 ίπποι του είναι ικανοποιητικοί στην πράξη, ενώ με 119 γρ. CO2/χλμ. κυκλοφορεί καθημερινά στο δακτύλιο που έχει και αυτό την αξία του. Αυτό που δεν μπορέσαμε να «δαμάσουμε» ήταν η κατανάλωση καυσίμου, που μέσα στην πόλη κρατήθηκε σε υψηλά επίπεδα- σταθερά πάνω από τα 7 λίτρα/ 100 χλμ. Το 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων με τη σχετικά αραιή κλιμάκωση κάνει τις μετακινήσεις εκτός των τειχών άνετες και βοηθάει στον περιορισμό της κατανάλωσης σε λογικά επίπεδα (κοντά στα 6 λίτρα/100 χλμ.). Εκτός αυτού, στον ανοιχτό δρόμο εκτιμήσαμε τη ρύθμιση της ανάρτησης που έχει την κλασσική διάταξη με τα γόνατα εμπρός και τον ημιάκαμπτο άξονα πίσω. Παρακάτω, ο λόγος στους μάρτυρες υπεράσπισης:

Κόλπα δραστήρια και δυναμικά

«Είναι μικρό, αλλά πίσω από το τιμόνι δεν νιώθεις ότι οδηγείς κάτι τέτοιο. Κάτω από την χαριτωμένη αισθητική κρύβεται ένα συμπυκνωμένο ικανό αυτοκίνητο για κόλπα δραστήρια και δυναμικά με μοντέρνο στιλ συμπεριφοράς και νεανική, σπορ διάθεση, άσχετα αν δεν το βοηθάει ο ατμοσφαιρικός του κινητήρας. Σβέλτο είναι, αλλά το πλαίσιο ζητά ίππους και απλά χασμουριέται με όσους διαχειρίζεται για την ώρα. Ευτυχώς σύντομα σκάει μικρή υπερτροφοδοτούμενη «ποικιλία» που θα νοστιμίσει περεταίρω τη γεύση, αλλά και πάλι σε προκαλεί να πάρεις φόρα και να ορμήξεις!»

Γιάννης Τσιγκρής

 

Για όλους και για όλα

«Δεν έχασα την ευκαιρία να πάω σε όλους του προορισμούς μου μαζί του. Το Δημήτρη για μπάλα, φροντιστήριο ή καρτ, τη Χριστίνα σχολείο, μπαλέτο και παιδότοπο. Οικογενειακές βόλτες κοντινές και μακρινές, μέσα και έξω από την Αττική. Τα μικρά βλέπετε βολεύονται στο πίσω κάθισμα, ενώ όπως και “τα μεγάλα”, ψωνίζονται με την εμφάνιση και τη χαριτωμενιά του Adam. Δεν έχασα την ευκαιρία όπως φαίνεται, να κάνω και τις συστάσεις με το παλιότερο “μέλος” της οικογένειας και ξέρετε κάτι; Το Adam μου φαίνεται πως ταίριαζε παντού. Ανυπομονώ να το δω ξανά. Ιδιαίτερα με τον turbo χιλιάρη.»

Κωνσταντίνος Μποϊδάνης

 

Το θέλω!

«Όταν ήρθε το Adam για δοκιμή το οικειοποιήθηκα γιατί απλά δεν ήθελα να βγω από αυτό! Στιλάτο, με χαρούμενο και άνετο εσωτερικό, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, εξαιρετικό multimedia system, χώρους, που να πάω; Το ελαφρύ αλλά ακριβές τιμόνι, η σπορ σφιχτή ανάρτηση και η καλή ποιότητα κύλισης έκαναν τις καθημερινές μου διαδρομές πολύ ευχάριστες. Όταν ξεχνούσα το πόδι μου λίγο παραπάνω στο γκάζι είχε αντίκτυπο στην τσέπη μου (τουλάχιστον στην έκδοση 1.4 που είχαμε εμείς…) αλλά με λίγη σύνεση δεν αποτελούσε πρόβλημα.»

Δήμητρα Σχοινοχωρίτη

 

Fun to Watch & Drive

«Δεν θα σταθώ στην εμφάνιση (που μου αρέσει), ούτε στις δυνατότητες εξατομίκευσης (τόσες πολλές που με… τρομάζουν). Το Adam με εντυπωσίασε στην οδήγηση. Προσωπικά, το θεωρώ το πιο ενδιαφέρων προσιτό Opel των τελευταίων ετών στο δρόμο. Χαρίζει μια ευχάριστα σπορτίβικη αίσθηση χωρίς να ξεχνά τα καθήκοντά του σε άνεση και ποιότητα κύλισης. Μια από τις εκπλήξεις της χρονιάς. Όσο για το 1.400άρι μοτέρ, όσο κινείσαι σε νορμάλ ρυθμό όλα είναι μια χαρά. Αν όμως αποφασίσεις να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις αρετές του πλαισίου, θέλει ξεζούμισμα.»

Γιάννης Λημναίος

 

Μέσα από τα μάτια των άλλων

Δεν θα γράψω για πώς φάνηκε το Adam σ’ εμένα, αλλά για το πώς το είδαν όσοι βρέθηκαν απρόσμενα δίπλα του. Στην Πεντέλη όπου φωτογραφίζαμε το Korres P4, μηχανόβιος σταμάτησε να δώσει τα διαπιστευτήρια στον Δημήτρη. Η συνεπιβάτης μάλλον αδιάφορη προς το «θηρίο», ενδιαφέρθηκε αμέσως για το κοκκινάκι, ρωτώντας επιλεκτικά για κυβισμούς και ιπποδυνάμεις!! Το άλλο περιστατικό ήταν σε εμπορικό κέντρο, όπου ανδροπαρέα “empty nesters” εκθείαζε το στυλ του, τονίζοντας πόσο άνεση σου δίνει ένα μικρό αυτοκίνητο όταν δεν έχεις μεταφορικές ανάγκες. Άντε τώρα να τους πουλήσει κανείς φούμαρα.

Βασίλης Παπαδόπουλος

 

Flashback

«Το Adam δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της Opel στο fashion world. Το 1993 παρουσιάστηκε στην Έκθεση της Φραγκφούρτης το Tigra και κανείς δεν το πίστευε όταν άρχισε να κυκλοφορεί την επόμενη κιόλας χρονιά. Η σχεδίασή του ήταν παραπάνω από εντυπωσιακή, με την πίσω οβάλ πόρτα να είναι όλα τα λεφτά. Από την άλλη απογοήτευαν η χρήση του εσωτερικού από το Corsa, η εργονομία και οι χώροι πίσω. Όμως ποιός νοιαζόταν για αυτά; Το αυτοκίνητο αγαπήθηκε από τους νέους, ζώντας μέχρι το 2000. Ε, κάτι τέτοιο περιμένω και από το Adam.»

Κώστας Λούβαρης

 







ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...