Έρχονται μειώσεις φόρων στα ΙΧ

Χαμηλότερα τεκμήρια και κατάργηση του φόρου πολυτελείας μελετά το Υπουργείο Οικονομικών

  • -
  • -

Σημαντικές αλλαγές μελετά το Υπουργείο Οικονομικών στη φορολογία των αυτοκινήτων, ύστερα από το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί ειδικά γι’ αυτό το λόγο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, οι προτάσεις της επιτροπής περιλαμβάνουν:

  • Οριζόντια μείωση του τεκμηρίου διαβίωσης ΙΧ κατά 20% έως 30%, η οποία θα μειώσει ανάλογα και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης σε κατόχους ΙΧ άνω των 1.929 και έως 2.500 κυβικών εκατοστών και με 10% για ΙΧ μεγαλύτερου κυβισμού. Θυμίζουμε πως ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης αφορά ΙΧ ηλικίας έως 10 ετών. Την αλλαγή αυτή τη βλέπουν με καλό μάτι στο υπουργείο και πιθανότατα θα ισχύσει από την 1/1/2015, χωρίς όμως να αποκλείεται και η εφαρμογή της αναδρομικά από 1/1/2014.
  • Κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται κατά τον εκτελωνισμό του Ι.Χ. εφόσον αυτό είναι εργοστασιακής αξίας άνω των 30.000 ευρώ
  • Αλλαγή του μέτρου των τελών κυκλοφορίας και χρέωση με το μήνα.


Στόχος του Υπουργείου είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο μαζικής κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας στην εφορία για προσωρινή ακινησία, ενώ σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές δεν θα πρέπει να επιφέρουν δημοσιονομικό κόστος. Εμείς από την πλευρά μας να ευχηθούμε οι τελικές αποφάσεις να στηριχθούν σε σωστές εκτιμήσεις και να ελαφρύνουν πραγματικά τη δυσβάσταχτη όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, φορολόγηση των αυτοκινήτων.

 

Πηγή: Capital.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...