Άρση ακινησίας μόνο με ασφαλιστήριο

Ιδιαίτερος ζήλος για τα ανασφάλιστα από τα λαγωνικά της ΓΓΔΕ

  • -
  • -

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία για την άρση της ακινησίας έπειτα από την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας στην οικεία ΔΟΥ. Η εγκύκλιος ουσιαστικά βάζει «φρένο» σε όσους είχαν πρόθεση να κάνουν χρήση της δυνατότητας που δίνει ο Νόμος και να πάρουν προσωρινές πινακίδες για να πάνε το αυτοκίνητό τους για σέρβις ή να περάσουν ΚΤΕΟ.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν. 4141/2013 η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή λειτουργία του αυτοκινήτου, εκτός αν έχει τηρηθεί η διαδικασία της ακινησίας. Κατά τη ρητή διατύπωση των προαναφερθεισών διατάξεων η μόνη περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης οχήματος είναι εκείνη της θέσεως αυτού σε κατάσταση ακινησίας. Κατά συνέπεια στις περιπτώσεις που η κατάσταση αυτή αίρεται, έστω και προσωρινά, κατόπιν αιτήσεως του ιδιοκτήτη του με την χορήγηση της προσωρινής άδειας κυκλοφορίας «Μ» για τις περιπτώσεις που μνημονεύονται στην εγκύκλιό μας ΠΟΛ 1132/3-12-2003, υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης του οχήματος επειδή αυτό τίθεται σε κυκλοφορία έστω και προσωρινά, εφόσον στους σκοπούς της ως άνω διάταξης, όπως φαίνεται και από την εισηγητική έκθεση του νόμου είναι και η «... πάταξη του φαινομένου της κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων ...» (άρθρο 27 παρ. 3 της ως άνω εισηγητικής έκθεσης). Έτσι δεν θα χορηγείται, στο εξής προσωρινή άδεια κυκλοφορίας «Μ» εφόσον προηγουμένως δεν προσκομίζεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ασφαλιστήριο συμβόλαιο από το οποίο να προκύπτει ότι το εν λόγω όχημα είναι ασφαλισμένο κατά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό θα κυκλοφορήσει.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα αντανακλαστικά του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων είναι αυξημένα και η δικαιολογία των «γραπτών και προφορικών ερωτημάτων» που αναφέρει στην εγκύκλιο είναι μάλλον για …ξεκάρφωμα. Το κυνήγι των ανασφάλιστων δεν γίνεται σε όσους κάνουν τον κόπο να βγάλουν χάρτινη πινακίδα «Μ» για να πάνε το αυτοκίνητο για σέρβις ή ΚΤΕΟ. Ούτε κόβουν βόλτες για να φορτίσουν …μπαταρίες. Δεν γίναμε όλοι ...Λιαπήδες ξαφνικά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...