50 Χρόνια Ημερολόγιο Pirelli

Η ιστορία πίσω από το πιο διάσημο ημερολόγιο

  • -
  • -

Εδώ και μισό αιώνα το “The Cal”™ σηματοδοτεί το πέρασμα του χρόνου με έργα των πιο αναγνωρισμένων φωτογράφων της εποχής τους, αποτυπώνοντας τη σύγχρονη κουλτούρα και συχνά καθιερώνοντας νέες τάσεις.

Όλα ξεκίνησαν από μία ιδέα της Βρετανικής θυγατρικής η οποία αναζητούσε μία στρατηγική μάρκετινγκ που θα βοηθούσε την Pirelli να ξεχωρίσει από τον τοπικό ανταγωνισμό. Ανέθεσαν στον Derek Forsyth καλλιτεχνικό διευθυντή και τον φωτογράφο Robert Freeman, διάσημο για τα πορτρέτα των Beatles, να δημιουργήσουν κάτι εντελώς πρωτοποριακό, δίνοντας τους απόλυτη ελευθερία κινήσεων.  Το αποτέλεσμα ήταν ένα ποιοτικό, αποκλειστικό προϊόν με καλλιτεχνικές και πολιτισμικές αποχρώσεις που από την αρχή ξεχώρισε από τον κόσμο της μόδας και του lifestyle.

Από τότε και για 50 χρόνια, το “The Cal”™ συνέχισε να σηματοδοτεί το πέρασμα του χρόνου με έργα των πιο αναγνωρισμένων φωτογράφων της εποχής τους – αποτυπώνοντας και ερμηνεύοντας τη σύγχρονη κουλτούρα και συχνά καθιερώνοντας νέες τάσεις. Η ιστορία του Ημερολογίου μπορεί να χωριστεί σε τρεις διαφορετικές εποχές που επηρεάστηκαν από τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις.


 

Δεκαετία 1964 - 1974

Στην εποχή των Beatles και της μίνι φούστας, το Ημερολόγιο από εταιρικό δώρο, έγινε έκδοση για περιορισμένο κοινό. Τα μοντέλα ήταν κυρίως νεαρά κορίτσια, φωτογραφημένα σε εξωτικές παραλίες και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Αλλά ακόμα και αυτές οι πρώτες λαμπερές φωτογραφίες απηχούσαν τη γνήσια αισθητική φιλοσοφία και κουλτούρα του Ημερολογίου που φιλοδοξούσε να γίνει σύμβολο της αλλαγής των καιρών. Το 1969 ο Harri Peccinotti απέρριψε τις στημένες πόζες προτιμώντας τις πιο φυσικές και αυθόρμητες φωτογραφίσεις στις ηλιόλουστες παραλίες της Καλιφόρνια. Το 1972, η Sarah Moon έγινε η πρώτη γυναίκα φωτογράφος για το Ημερολόγιο καταρρίπτοντας μια για πάντα τα σχετικά ταμπού.



 


Δ
εκαετία 1984 - 1994

Έπειτα από εννέα χρόνια αποχής επανήλθε δριμύτερο, με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Martyn Walsh. Το Ημερολόγιο επέστρεψε στις ρίζες του, συμπεριλαμβάνοντας κάποιες διακριτικές σχεδόν ανεπαίσθητες αναφορές στο κύριο προϊόν του Group: τα ελαστικά.

Στις παραλίες των Μπαχάμας, δίπλα στα όμορφα μοντέλα φωτογραφημένα για το Ημερολόγιο του 1984 από τον Uwe Ommer, μυστηριώδη ίχνη εμφανίζονταν στην άμμο: ήταν το σχέδιο πέλματος του τελευταίου προϊόντος της Pirelli, του ελαστικού Ρ6.

Το 1987 ο Terence Donovan δημιούργησε ένα επαναστατικό Ημερολόγιο μόνο με μαύρα μοντέλα, στο οποίο συμμετείχε η μόλις 16 ετών Naomi Campbell στο ξεκίνημα της καριέρας της. Την επόμενη χρονιά, ο Barry Lategan συμπεριέλαβε άντρα μοντέλο για πρώτη φορά σε ένα παραδοσιακό μέσον επίδειξης γυναικείας ομορφιάς. Το 1990, ο Arthur Elgort δημιούργησε την πρώτη ασπρόμαυρη έκδοση, αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη Γερμανίδα σκηνοθέτη Leni Riefenstahl.



 

Από το 1994 μέχρι σήμερα

Το 1993 με την αλλαγή της ηγεσίας της Pirelli υπήρξε μία ακόμα αποφασιστική καμπή. Λαναρίστηκαν ιδιαίτερες καμπάνιες όπως αυτή με τον σπρίντερ Carl Lewis με κόκκινες γόβες στιλέτο. Το Ημερολόγιο έγινε ένα από τα βασικά εργαλεία marketing, την καλλιτεχνική κατεύθυνση ανέλαβε η διεύθυνση της εταιρίας στο Μιλάνο κι αποφασίστηκε ότι όλες οι αναφορές σε ελαστικά έπρεπε να σταματήσουν και να επανέλθει στην αρχική του ταυτότητα.

Το 1994 ο Herb Ritts στο Ημερολόγιό του «A Homage to Women» περιέλαβε την ελίτ των supermodels: Cindy Crawford, Helena Christensen, Kate Moss και Karen Alexander.

Το Ημερολόγιό του, με τίτλο “A Homage to Women” (‘Φόρος Τιμής στις Γυναίκες’) θέλησε να απαθανατίσει “τις γυναίκες της δεκαετίας του '90 και τη θέση τους στον κόσμο: περήφανες, σέξι και όμορφες εσωτερικά”.

Τις επόμενες χρονιές παρελαύνουν από τις σελίδες η αφρόκρεμα της πασαρέλας, αστέρες του κινηματογράφου, τραγουδιστές και προσωπικότητες. Ανάμεσα στα πιο διάσημα ονόματα που κοσμούν τις τελευταίες εκδόσεις είναι η Christie Turlington και η Naomi Campbell  το 1995  με φωτογράφο τον Richard Avedon. Carré Otis, Eva Herzigova και Nastassja Kinsky φωτογραφίζονται το 1996 από τον Peter Lindbergh. Η Monica Bellucci ήταν το πρώτο μοντέλο από την Ιταλία το 1997.

Το 1998, ο Bruce Weber επέλεξε αρσενικούς αστέρες του κινηματογράφου και τραγουδιστές, ανάμεσα στους οποίους οι Robert Mitchum, John Malkovich, Kris Kristofferson, B.B.King και Bono, ενώ η Alek Wek και η Laetitia Casta ήταν τα πρόσωπα του 1999, φωτογραφημένα από τον Herb Ritts, και το 2000, από την Annie Leibovitz.

Ο εικοστός πρώτος αιώνας ξεκίνησε με ένα Ημερολόγιο Pirelli που δημιούργησε ο Mario Testino φωτογραφίζοντας στη Νάπολη μεταξύ άλλων τις Gisele Bündchen και Frankie Rayder.

Το  2004 στην 40ή επέτειο ο Nick Knight φωτογράφησε τις Catherine Deneuve και Isabella Rossellini. Το 2005 ήταν η σειρά του Patrick Demarchelier: στο “O espirito do Brazil” φωτογράφησε τη διάσημη Naomi Campbell και την πρωτοεμφανιζόμενη Adriana Lima στις ηλιόλουστες παραλίες της Ipanema και της Copacabana.

Το διάσημο δίδυμο Mert & Marcus ήταν οι καλλιτέχνες της έκδοσης του 2006, οι οποίοι επέλεξαν τη ρετρό γοητεία των sixties με πρωταγωνίστριες τις Jennifer Lopez, Kate Moss και Gisele. Το 2007 ήταν η χρονιά του Χόλυγουντ με τις Sophia Loren, Penelope Cruz, Hilary Swank, Naomi Watts και Lou Doillon, που πόζαραν στο φακό των Ines & Vinoodh Matadin. Το 2008, ο Patrick Demarchelier επέλεξε για πρώτη φορά τοποθεσίες στην Ασία.

Η Μποτσουάνα ήταν ο σταθμός του Peter Beard για το 2009. Πίσω από το ημερολόγιο του 2011 βρισκόταν η δημιουργική ευφυΐα του θρύλου της μόδας Karl Lagerfeld. Δημιούργησε τη “Μυθολογία” ένα ημερολόγιο που ανέδειξε το πάθος του για την κλασική Ελληνική και Ρωμαϊκή κουλτούρα. Η έκδοση 2012 δημιουργία του Mario Sorrenti, είχε τίτλο “Λήθη” (“Swoon”), με πρωταγωνίστριες τις Milla Jovovich, Kate Moss και Isabeli Fontana.

Το 2013 ο ρεπόρτερ Steve McCurry, αφιέρωσε το Ημερολόγιο στη μεταβαλλόμενη κοινωνική και οικονομική κατάσταση στη Βραζιλία.




 

Hμερολόγιο 2014

Για να γιορτάσει την εμβληματική επέτειο, η Pirelli αποφάσισε να μην δημιουργήσει νέο Ημερολόγιο για το 2014 αλλά να χρησιμοποιήσει την αρχειοθετημένη έκδοση του 1986 την οποία είχε επιμεληθεί ο Helmut Newton και μέχρι σήμερα ήταν «κρυμμένη» στα συρτάρια της εταιρίας. Τη συγκεκριμένη χρονιά είχε επιλεγεί για το Ημερολόγιο ο Αμερικανός φωτογράφος Bert Stern και ο Newton αναγκαστικά δήλωσε κώλυμα. Παρόλα αυτά ο Newton είχε αφήσει παρακαταθήκη στη συνεργάτη του Manuela Pavesi, τη μοναδική σειρά φωτογραφιών στην Καμπάνια δημιουργώντας την Ιταλική εκδοχή του “The Cal”™.


Διαβάστε την περίεργη ιστορία πίσω από το ημερολόγιο του 1986 όπου φωτογραφήθηκαν δύο ημερολόγια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...