TOP 5 ROADSTERS: Αποθέωσις

R8 V10 Spyder - 458 Spider - Aventador LP700-4 Roadster - GranCabrio MC - MP4-12C Spider: Αναζητώντας τη διάσταση του περιττού, δε μπορείς παρά να καταλήξεις σε αυτά εδώ τα 5 Top Roadsters! Το απόλυτα άχρηστο και το απόλυτα αναγκαίο υπάρχει εδώ!

  • -
  • -

Γιατί τα ανοιχτά αυτοκίνητα είναι τα αγαπημένα μας; Η απάντηση είναι απλή: μα γιατί είναι παντελώς άχρηστα! Είναι μια άσκηση ματαιοδοξίας και τίποτα άλλο. Απλά φωνάζουν “είμαι εδώ” γιατί το αφεντικό μου δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει από το λιάζεται!

Όμως εδώ που τα λέμε, καλοκαίρι είναι και σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια άσκηση ματαιοδοξίας, ειδικά όταν έχουμε μαζέψει για να σας παρουσιάσουμε μερικά από τα διαμάντια του πιο ξεδιάντροπου στέμματος. Τα αυτοκίνητα αυτά άλλωστε, ακόμη και κλειστά είναι τόσο προκλητικά που ίσως δεν χρειάζεται καν να τα “γδύσουμε”. Ας είναι όμως. Και επειδή δεν μας στοιχίζει τίποτα στο να ονειρευόμαστε, διαλέξαμε ένα από όλα. Ένα με κινητήρα V10 και τετρακίνηση από τη Γερμανία, ένα V8 ατμοσφαιρικό και μαζί ένα V12 από την Ιταλία, μαζί με ένα υπερτροφοδοτούμενο από τη Βρετανία. Όλα μέχρι τώρα με τον κινητήρα στο κέντρο. Και για να προσθέσουμε και μια κλασική πινελιά, προσθέσαμε και έναν ακόμα Ιταλό, αυτή τη φορά με κινητήρα εμπρός και κίνηση πίσω.

Όλα και supercar και ανοιχτά; Ναι, αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο διαφορετικό στη λογική και στη καρδιά τους. Εδώ δεν υπάρχει επιλογή, υπάρχει μόνο ματαιοδοξία και αυτή επί φανταστικού! Τα αυτοκίνητα αυτά είναι φτιαγμένα για καλοκαίρι και για όνειρα, παρότι όλα αυτά πλέον φαίνονται τόσο μακρινά. Το μόνο που μένει είναι το όνειρο. Αφεθείτε λοιπόν στην αποθέωση του ονείρου.

Audi R8 V10 Spyder
TOP-5-ROASTER

Σίγουρα δεν ήταν εύκολη η απόφαση της Audi μπει στο παιχνίδι των supercar. Όμως δεν το έκανε με μισή καρδιά. Τώρα μάλιστα, με τον μεγάλο 5.2 V10 των 525 ίππων σίγουρα δεν θα αισθάνεται και πολύ άβολα σε αυτή τη παρέα. Μάρτυράς μας τα 3,8 sec για το 0-100 km/h και τα 310 km/h τελικής ταχύτητας. Βέβαια, θα πρέπει να προσθέσουμε το εφτάρι κιβώτιο με τον διπλό συμπλέκτη και τα μαγνητικά ελεγχόμενα αμορτισέρ για να ανακαλύψουμε αυτό που όλοι ξέρουν: τις δυνατότητες και το βάθος της τεχνολογίας που διαθέτει ένα μεγάλο group. Το R8 είναι ένα supercar χωρίς προβλήματα, εύκολο, που συγχωρεί, αλλά και που κολακεύει τον οδηγό του. Αν υποστηρίζαμε μάλιστα ότι ακόμα και η γιαγιά μου θα μπορούσε να το οδηγήσει, δεν θα πέφταμε και πολύ έξω. Το R8 μεταφέρει τη κίνηση και στους τέσσερις τροχούς με αποτέλεσμα να προσφέρει άριστο κράτημα! Ισοπεδώνει τα πάντα χάρη στον τρομερό του κινητήρα και τον τρόπο που βάζει τα άλογά του στην άσφαλτο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αφαιρεί το δικαίωμα στο παιχνίδι.

 

Ferrari 458 Spider
TOP-5-ROASTER

Τα αυτοκίνητα με το όρθιο αλογάκι είναι περισσότερο μια αναμενόμενη αξία και λιγότερο μια υπαρξιακή πράξη αυτοκίνησης. Μια Ferrari δεν κινεί το σώμα σου, κινεί την ψυχή σου. Όλο το αυτοκίνητο είναι ξεχωριστό, από το κόκκινο “engine start” μέχρι στην κρεμ alcantara της ταπετσαρίας, αλλά αυτά τα προσπερνάς. Εδώ σημασία έχουν άλλα. Όπως ο V8 των 4,5 λίτρων και 562 ίππων στο κέντρο, που χωρίς turbo στέλνει 575 ίππους στους πίσω τροχούς, δίνοντας κορυφαίες επιδόσεις: 0-100 km/h σε 3,4 sec και τελική 318 km/h. Αλλά και το στροφόμετρο, που θα μπορούσε να προέρχεται από κάποια μοτοσυκλέτα, με τη κόκκινη γραμμή να προσπερνά τις 9.000 σ.α.λ. Η 458 είναι πάντα στο όριο, το ίδιο και ο οδηγός της. Το γρήγορο τιμόνι πάντα προλαβαίνει την ουρά, αλλά καλό θα ήταν να είσαι ένα βήμα εμπρός, παρά μια φάση πίσω. Καλύτερα να σχεδιάζεις/ φαντάζεσαι από πριν τις γραμμές που θα γράψεις με μαύρο λάστιχο στην άσφαλτο! Σκέτη αδρεναλίνη. Και με την ανοιχτή οροφή, είναι ένα ακόμη καλύτερο παιχνίδι.

 

Lamborghini Aventador LP700-4 Roadster
TOP-5-ROASTER

Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι ο ταύρος αυτός έχει αίμα που βράζει. Ο V12 των 6.498 cc βρίσκεται στο κέντρο του αυτοκινήτου, αποδίδει τον όχι ευκαταφρόνητο αριθμό των 700 ατμοσφαιρικών (!) ίππων και χαρίζει κορυφαίες επιδόσεις: 0-100 km/h σε 3,0 sec και τελική 345 km/h. Ο κινητήρας είναι το αυτοκίνητο. Όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν για να εξυπηρετούν τον κινητήρα και τίποτα άλλο! Το ουρλαχτό του απλά δεν μπορεί να συγκριθεί και να περιγραφεί! Αισθητικά, η Aventador δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια καθαρόαιμη Lamborghini, με τις πόρτες να ανοίγουν προς τα πάνω. Συναρπαστική… ακόμα και σταματημένη. Οι άγριες γραμμές ήταν και είναι το σήμα κατατεθέν της εταιρείας. Η Lamborghini ακολουθεί τον δικό της δρόμο και μπορεί να έχει φανατικούς εχθρούς, αλλά και φανατικούς πιστούς. Τα αυτοκίνητά της ποτέ δεν ανήκαν στο μέσο όρο, ποτέ δεν ήταν εύκολα, ποτέ δεν απευθύνονταν στη συντηριτική πλευρά των supercar. Ήταν και είναι ξεχωριστά και πάντα αποτελούσαν τη διαφορετική αν όχι εκκεντρική άποψη.

 

Maserati GranCabrio MC
TOP-5-ROASTER

Εδώ έχουμε να κάνουμε με κλασικά πράγματα: κινητήρας V8 τοποθετημένος εμπρός και κιβώτιο/διαφορικό πίσω για καλύτερη κατανομή του βάρους. Οι 8 κύλινδροι φτάνουν τα 4,7 λίτρα και οι ίπποι τους 460. Αρκετοί, αλλά όχι πολλοί για τα κιλά του αυτοκινήτου που ακουμπούν τους δύο τόνους. Και η ηλικία όμως είναι κάτι που δεν κρύβεται. Φαίνεται στους μάλλον τυχαία τοποθετημένους διακόπτες και στις εκ των υστέρων ενισχύσεις της καρότσας, που κλέβουν χώρο από τους επιβάτες και τις αποσκευές. Όμως το αυτοκίνητο είχε και έχει βασικές αξίες, όπως είναι οι αναρτήσεις του, η οδική του συμπεριφορά, αλλά και η γενικότερη λειτουργία του κινητήρα. Ο μεγάλος ατμοσφαιρικός V8 μπορεί να μην είναι πύραυλος, αλλά σαν Grand Tourer κάνει τη δουλειά του και με το παραπάνω! Δεν χρειάζεται το κουμπί να είναι στο Sport mode, η GranCabrio αρέσκεται να κινείται με τη παχυλή της ροπή. Είναι το ταξιδιάρικο της παρέας: «Πεταγόμαστε μέχρι τις Κάνες;» Εκφράζει την άλλη άποψη, αυτή του δρομέα μεγάλων αποστάσεων.

 

McLaren MP4-12C Spider
TOP-5-ROASTER

Η μινιμαλιστική McLaren μπορεί να μην φωνάζει σχεδιαστικά, αλλά σηκώνοντας τη πόρτα αποκαλύπτει τον εσωτερικό της κόσμο από ανθρακονήματα και αυτό σε… φτιάχνει. Το αυτοκίνητο αυτό δεν έχει ιστορία, δεν έχει παρελθόν, είναι το σημείο εκκίνησης. Αλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η McLaren είχε να παρουσιάσει αυτοκίνητο δρόμου από το 1998, με την MP4 να κάνει την εμφάνισή της μόλις το 2011. Ο 8κύλινδρος 3.8 διαθέτει διπλούς υπερσυμπιεστές, έναν σε κάθε πλευρά του «V». Αλλά είπαμε είναι το από ανθρακονήματα πλαίσιο εδώ που κάνει τη διαφορά. Είναι το στιβαρό της παρέας και με 625 ίππους επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 3,1 sec και μέχρι την τελική των 31 km/h. Τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα όταν μπεις στον κόσμο του «Active», όπου μπορείς να αρχίζεις να παίζεις με τους περιστροφικούς διακόπτες που ρυθμίζουν τη δύναμη «P» για Powertrain και «H» για Handling. Η McLaren είναι ένα απόλυτα υπολογισμένο υπεραυτοκίνητο, αυτό που δεν θέλεις, αλλά που δεν μπορείς να αποχωριστείς!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...