Green Car BMW i8

Τα πάντα για το εντυπωσιακό plug-in υβριδικό supercar που ετοιμάζει η BMW

  • -
  • -
με μια ματιά
  • Ελαφρύ, αμάξωμα με πλαστικό κλωβό επιβατών ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP)
  • Plug-in υβριδικό σύστημα που αποτελείται από περτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1.5 Turbo, ηλεκτροκινητήρα, 6άρι αυτόματο κιβώτιο και μπαταρία ιόντων λιθίου
  • Συνολική απόδοση 362 ίππων και 570 Nm που δίνει επιτάχυνση 0–100 km/h σε 4,5 sec και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τελική ταχύτητα 250 km/h
  • Μέση κατανάλωση κάτω από 2,5 lt /100 km και εκπομπές CO2 κάτω από 59 g/km
  • Ευφυής διαχείριση ενέργειας, που δίνει τη δυνατότητα κίνησης αποκλειστικά με ηλεκτρισμό και μηδενικούς ρύπους

Μετά την επίσημη πρεμιέρα του i3, η BMW κάνει το επόμενο βήμα του νέου της brand, BMW i, αυτή τη φορά στην κατηγορία των σπορ αυτοκινήτων. Πρόκειται φυσικά για το ήδη γνωστό i8. Το plug-in υβριδικό supercar υπόκειται ήδη σε δοκιμές στην πίστα του BMW Group στο Miramas (Γαλλία), λίγο πριν μπει και αυτό σε παραγωγή.

green tech
Τόσο ο βενζινοκινητήρας και ο ηλεκτροκινητήρας όσο και τα ηλεκτρονικά ισχύος και η μπαταρία, είναι εξελιγμένα από το BMW Group. Το BMW i8 είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής της BMW με τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα. Ο 1.5 BMW TwinPower Turbo αποδίδει μέγιστη ισχύ 231 PS, με την ειδική ισχύ 154 PS ανά λίτρο κυβισμού να είναι εφάμιλλη σπορ κινητήρων υψηλών επιδόσεων αλλά και η υψηλότερη από οποιονδήποτε κινητήρα έχει κατασκευάσει το BMW Group. Ο τρικύλινδρος βασίζεται στα χαρακτηριστικά των εν σειρά εξακύλινδρων κινητήρων BMW. Διαθέτει ισχυρό σύστημα υπερσυμπίεσης, άμεσο ψεκασμό καυσίμου με μπεκ υψηλής ακρίβειας τοποθετημένα ανάμεσα στις βαλβίδες, VALVETRONIC χωρίς πεταλούδα γκαζιού και αντικραδασμικό άξονα, ενώ ένας αποσβεστήρας πολλαπλών σταδίων ενσωματωμένος στο αυτόματο κιβώτιο διασφαλίζει πολύ ομαλή και αθόρυβη λειτουργία στις χαμηλές στροφές.
Η δεύτερη πηγή ισχύος του BMW i8 είναι ένας υβριδικός, σύγχρονος ηλεκτροκινητήρας που αποδίδει μέγιστη ισχύ 131 PS και μέγιστη ροπή των 250 Nm, σχεδόν από στάση. Τυπικό χαρακτηριστικό ενός ηλεκτροκινητήρα, είναι πως η ισχύς είναι άμεσα διαθέσιμη στο ξεκίνημα και συνεχίζεται με την ίδια προθυμία ακόμα και σε υψηλότερες στροφές. Η γραμμική καμπύλη ισχύος, που φτάνει μέχρι την υψηλή κλίμακα στροφών, είναι αποτέλεσμα μιας ειδικής σχεδιαστικής αρχής ηλεκτροκινητήρα, που αποτελεί αποκλειστικότητα του BMW i. Η τεχνολογία BMW eDrive βελτιώνει την αρχή του μόνιμου μαγνήτη μέσω ειδικής διάταξης και διαστάσεων των εξαρτημάτων παραγωγής ροπής. Αυτό οδηγεί σε ένα φαινόμενο αυτομαγνητισμού που συνήθως εμφανίζουν μόνον οι επαγωγικοί ηλεκτροκινητήρες. Η πρόσθετη διέγερση διασφαλίζει ότι το ηλεκτρομηχανικό πεδίο που παράγεται όταν εφαρμόζεται το ρεύμα, παραμένει σταθερό ακόμα και στις υψηλές στροφές. Πέρα από την υποστήριξη του βενζινοκινητήρα στην αύξηση της ισχύος, ο ηλεκτροκινητήρας μπορεί επίσης να κινήσει ανεξάρτητα το όχημα με ταχύτητα έως και 120 km/h και για αποστάσεις μέχρι 35 km.
Η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι υγρόψυκτη και μπορεί να επαναφορτίζεται σε μία συμβατική οικιακή ηλεκτρική πρίζα, σε πίνακα BMW i Wallbox ή σε δημόσιο σταθμό φόρτισης. Μία πλήρης επαναφόρτιση διαρκεί λιγότερο από τρεις ώρες σε μία οικιακή πρίζα και λιγότερο από δύο ώρες στο BMW i Wallbox. Όταν οι απαιτήσεις ισχύος το επιτρέπουν, η μπαταρία υψηλής τάσης επαναφορτίζεται από τον ηλεκτροκινητήρα, μέσω της μονάδας γεννήτριας-μίζας που χρησιμοποιείται και για το ξεκίνημα του κινητήρα.
Το gocar λέει
Οικονομικό αυτοκίνητο πόλης και supercar σε ένα. Με ηλεκτρική αυτονομία 35 km, το i8 μπορεί να σε μεταφέρει στο γραφείο, στο εστιατόριο ή για ψώνια χωρίς να καίει βενζίνη και να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, ενώ την ίδια στιγμή σου προσφέρει απλόχερα οδηγική απόλαυση και κορυφαίες επιδόσεις. Με άλλα λόγια, μπορείς μαζί του να καλύψεις τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης στην πόλη οικονομικά και οικολογικά και όταν το θελήσεις να απολαύσεις οδήγηση εκτός πόλης, ή ακόμη και σε πίστα! Μέχρι να έρθει η επανάσταση στις μπαταρίες και στην αυτονομία που θα προσφέρουν, αυτό είναι το νόημα της ηλεκτροκίνησης και το BMW i8 είναι χτισμένο ακριβώς πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του BMW i8 είναι:

  • Το ελαφρύ, αεροδυναμικά βελτιστοποιημένο αμάξωμα με πλαστικό κλωβό 2+2 επιβατών ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP) και σχεδόν τέλεια αναλογία φορτίου ανά άξονα 50:50.
  • Ο συμπαγής, υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας 1.5 BMW TwinPower Turbo που σε συνδυασμό με ηλεκτροκινητήρα αποδίδει 362 ίππους και δίνει επιτάχυνση 0–100 km/h σε 4,5 sec και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τελική ταχύτητα 250 km/h.
  • Η ευφυής διαχείριση ενέργειας, στα πλαίσια της στρατηγικής Efficient Dynamics, που δίνει τη δυνατότητα κίνησης αποκλειστικά με ηλεκτρισμό και μηδενικούς ρύπους.

 

Πιο αναλυτικά, ο συμπαγής τρικύλινδρος 1.500άρης βενζινοκινητήρας με τεχνολογία BMW TwinPower Turbo συνδυάζεται με εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο και ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης και μπαταρία ιόντων λιθίου που επαναφορτίζεται σε μία στάνταρ, οικιακή ηλεκτρική πρίζα. Ο βενζινοκινητήρας “στέλνει” 231 ίππους στον πίσω άξονα, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 131 ίππους και κινεί τους εμπρός τροχούς. Αυτή η διάταξη παρέχει δυνατότητες πλήρως ηλεκτρικής λειτουργίας με αυτονομία μέχρι 35 km και τελική ταχύτητα 120 km/h. Όταν λειτουργούν και τα δύο συστήματα, η συνολική απόδοση φτάνει τους 362 ίππους και τα 570 Nm, προσφέροντας εκπληκτική ελκτική πρόσφυση μέσω τετρακίνησης με δυναμική κατανομή ροπής μεταξύ αριστερών και δεξιών τροχών στις γρήγορες στροφές. Σύμφωνα με τον κύκλο δοκιμών της Ε.Ε. για τα plug-in υβριδικά οχήματα, η μέση κατανάλωση του BMW i8 θα είναι κάτω από 2,5 lt /100 km με εκπομπές CO2 κάτω από 59 g/km.

Η αρχιτεκτονική LifeDrive με αλουμινένιο πλαίσιο Drive για το σύστημα κίνησης και κλωβό επιβατών CFRP εξελίχθηκε ειδικά για τα οχήματα BMW i και προσφέρει την τέλεια πλατφόρμα για σημαντική μείωση του βάρους. Ενδεικτικά, το BMW i8 ζυγίζει (χωρίς φορτία) κάτω από 1.490 kg. Η εξοικονόμηση βάρους επιτεύχθηκε με εκτενή εφαρμογή CFRP, αλουμινίου, αφρώδους υλικού και κρύσταλλων χημικής σκλήρυνσης. Με μήκος 4.890 mm, πλάτος 1.942 mm και ύψος 1,293 mm, το BMW i8 έχει της αναλογίες ενός τυπικού supercar. Προσεγμένη είναι και η αεροδυναμική, με συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) 0,26. Η αρχιτεκτονική LifeDrive προσφέρει επίσης οφέλη και στην κατανομή βάρους. Η μπαταρία ιόντων λιθίου τοποθετείται χαμηλά στο κέντρο του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα ένα χαμηλό κέντρο βάρους, ενώ η κατανομή φορτίου ανάμεσα στους δύο άξονες είναι κοντά στη σχεδόν τέλεια αναλογία 50:50. Ο συμπαγής ηλεκτροκινητήρας και τα παρελκόμενά του βρίσκονται πολύ κοντά στον εμπρός άξονα (ηλεκτροκίνηση). Ο υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας που τοποθετείται μαζί με το κιβώτιο στο πίσω τμήμα του BMW i8.

 

Driving Experience Control και eDrive

Ένα ευφυές σύστημα ελέγχου διασφαλίζει τον άριστο συντονισμό του βενζινοκινητήρα και του ηλεκτροκινητήρα, μεταβάλλοντας την κατανομή ισχύος εμπρός-πίσω σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες οδήγησης. Στην είσοδο της στροφής, μεταφέρεται περισσότερη ισχύς στους πίσω τροχούς, ενώ για πιο δυναμική επιτάχυνση στην έξοδο της στροφής, ο εγκέφαλος του συστήματος κίνησης επιστρέφει στη στάνταρ κατανομή ισχύος. Το BMW i8 προσφέρει επίσης στον οδηγό πρωτοφανές εύρος δυνατοτήτων για τη ρύθμιση των συστημάτων κίνησης και ανάρτησης του οχήματος για να προσαρμόσει την οδηγική εμπειρία στο προσωπικό του στυλ οδήγησης.

Χρησιμοποιώντας τον επιλογέα σχέσεων, ο οδηγός μπορεί είτε να επιλέξει τη θέση D για αυτοματοποιημένη αλλαγή σχέσεων ή να αλλάξει σε SPORT mode. Το SPORT mode προσφέρει σειριακή επιλογή σχέσεων και πολύ σπορ ρυθμίσεις οδήγησης και ανάρτησης. Σε SPORT mode, ο κινητήρας και ο ηλεκτροκινητήρας πετυχαίνουν πολύ ζωηρές επιδόσεις, η απόκριση του γκαζιού είναι ταχύτερη και η συνεισφορά ισχύος από τον ηλεκτροκινητήρα μεγιστοποιείται. Για να διατηρείται η φόρτιση της μπαταρίας, το SPORT mode ενεργοποιεί τη μέγιστη ανάκτηση ενέργειας μέσω πέδησης στο ρολάρισμα και το φρενάρισμα: για το σκοπό αυτό, η λειτουργία γεννήτριας του ηλεκτροκινητήρα, που επαναφορτίζει τη μπαταρία χρησιμοποιώντας κινητική ενέργεια, αλλάζει σε πιο δυναμική ρύθμιση. Ταυτόχρονα, οι χρόνοι αλλαγών ταχυτήτων μειώνονται και επιλέγεται μία πολύ σπορ ρύθμιση για το στάνταρ Dynamic Damper Control. Επίσης, σε αυτό το mode, ο προγραμματιζόμενος πίνακας οργάνων παρέχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την οδήγηση στην ένδειξη του στροφόμετρου.

Ο διακόπτης Driving Experience Control στην κεντρική κονσόλα προσφέρει δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο ρυθμίσεων. Στο ξεκίνημα, ενεργοποιείται το COMFORT mode για ισορροπία μεταξύ σπορ επιδόσεων και απόδοσης καυσίμου, με απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες άνεσης. Εναλλακτικά, ενεργοποιείται το ECO PRO mode, το οποίο, στο BMW i8 όπως και σε άλλα μοντέλα, υποστηρίζει ένα αποδοτικό οδηγικό στυλ. Ο εγκέφαλος του συστήματος κίνησης συντονίζει τη συνεργασία μεταξύ βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα για μέγιστη οικονομία. Στο ρολάρισμα, το σύστημα ευφυούς διαχείρισης ενέργειας αποφασίζει αυτόματα, σύμφωνα με τις οδηγικές συνθήκες και την κατάσταση του οχήματος, κατά πόσο θα ανακτήσει ενέργεια μέσω πέδησης ή θα ρολάρει αποσυνδέοντας το σύστημα κίνησης Ταυτόχρονα, το ECO PRO mode προγραμματίζει τα ηλεκτρικά συστήματα άνεσης όπως AC, θέρμανση καθισμάτων και θερμαινόμενους καθρέπτες ώστε να λειτουργούν με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας – αλλά χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια. Η μέγιστη αυτονομία του BMW i8 με ένα γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου και μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία είναι πάνω από 500 km σε COMFORT mode. Σε ECO PRO mode, μπορεί να αυξηθεί μέχρι 20%.

 

Το ECO PRO mode του BMW i8 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην πλήρως ηλεκτρική λειτουργία. Στην περίπτωση αυτή, το όχημα λειτουργεί μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα. Μόνον εάν η φόρτιση της μπαταρίας πέσει κάτω από ένα δεδομένο επίπεδο, ή από ξαφνικό πάτημα του γκαζιού μέχρι τέρμα (kickdown), ο κινητήρας εσωτερικής καύσης ενεργοποιείται αυτόματα. Το πρόγραμμα οδήγησης που επιλέγεται εμφανίζεται στο ταμπλό οργάνων με χαρακτηριστικό χρώμα και οδηγικές πληροφορίες ανάλογα με το Mode. Η τρισδιάστατη εμφάνιση της ένδειξης υπογραμμίζει τη φουτουριστική εμφάνιση και αίσθηση του οχήματος συνολικά. Εννοείται πως τα συστήματα DSC και Dynamic Damper Control (ηλεκτρονικός έλεγχος των αμορτισέρ) προσφέρονται στάνταρ. Το σύστημα ελέγχου ευστάθειας DSC (Dynamic Stability Control) περιλαμβάνει ABS, Cornering Brake Control (CBC), Dynamic Brake Control (DBC), Brake Assist, Brake Standby, Start-Off Assistant, Fading Compensation και λειτουργία Brake Drying. Το σύστημα Dynamic Traction Control (DTC) που ενεργοποιείται μέσω μπουτόν αυξάνει τα όρια του DSC, επιτρέποντας ελεγχόμενο ελαφρό σπινάρισμα των κινητήριων τροχών, για ευκολότερη εκκίνηση στο χιόνι ή σε χαλαρά εδάφη, ή για πολύ σπορ στρίψιμο. Τέλος, το σύστημα διεύθυνσης είναι ηλεκτρομηχανικό.

BMW i8 - ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Βενζινοκινητήρας 1.5 TwinPower Turbo
Κυβισμός (cc) 1.499
Κύλινδροι 3
Ισχύς (PS) 231
Ροπή (Nm) 320
Ηλεκτροκινητήρας BMW eDrive
Ισχύς (PS) 131
Ροπή (Nm) 250
Μπαταρία Ιόντων λιθίου
Κιβώτιο Αυτόματο 6 σχέσεων
ΑΠΟΔΟΣΗ  
Συνολική Ισχύς (PS) 362
Συνολική Ροπή (Nm) 570
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
0-100 km/h (sec) </= 4,5
80-120 km/h (sec) < 4,5
Τελική ταχύτητα (km/h) 250
Μέση κατανάλωση (lt/100 km) </= 2,5
Εκπομπές CO2 (g/km) </= 59
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ  
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 4.689 x 1.942 x 1.293
Μεταξόνιο (mm) 2.800
Βάρος (mm) < 1.490
Θέσεις 2+2
Green μοντέλα της BMW

BMW i3

Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό όχημα μαζικής παραγωγής της BMW έχει αυτονομία 150 km και αναμένεται στην ελληνική αγορά έως το τέλος του 2013.

 

BMW 3 ActiveHybrid

Το “μικρό” υβριδικό της μάρκας συνδυάζει 3λιτρο βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα, δίνοντας 306 ίππους, 0-100 km/h σε 5,3 sec, μέση κατανάλωση 5,9 lt/100 km και εκπομπές CO2 139 g/km.

 

BMW 5 ActiveHybrid

Ουσιαστικά φορά το υβριδικό σύστημα της Σειράς 3 με ίδια απόδοση, μέση κατανάλωση 6,4 lt.100 km, εκπομπές CO2 149 g/km και 0-100 km/h σε 5,9 sec.

 

BMW 7 ActiveHybrid

Διαθέσιμη τόσο σε κανονική όσο και σε Long έκδοση με 3λιτρο μοτέρ βενζίνης, ηλεκτροκινητήρα, 354 ίππους, 0-100 km/h σε 5,7 sec, μέση κατανάλωση 6,8 lt/100 km και εκπομπές CO2 158 g/km.

 

BMW i8 Spyder

Είναι αρκετά πιθανό στο μέλλον να δούμε και ανοιχτή έκδοση του i8, βασισμένο στο πρωτότυπο Spyder που αποκάλυψαν οι Βαυαροί το 2012.

VIDEOS

BMW i8

BMW i8 design process

BMW i8 in the Aerodynamic test center

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...