Ο δεκάλογος του camping

Hot Tips για την εναλλακτική ιδέα διακοπών

  • -
  • -

Στις διακοπές, καλό και το δωμάτιο, όμως αν θέλεις να γευτείς 100% καλοκαίρι πρέπει να δοκιμάσεις κάποια στιγμή την επιλογή “επιστροφή στην φύση”. Το camping ωστόσο δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί θέληση, κότσια και καλή προετοιμασία. Αν το σκέφτεσαι και δεν το έχεις ξανακάνει, ακολούθησε τις συμβουλές μας:

 

01  Είναι απόλαυση!

Ανοίγεις το μάτι και την σήτα και βουρ για τη θάλασσα που βρίσκεται δυο βήματα μπροστά σου! Η δροσιστική βουτιά με το καλημέρα είναι αξία ανεκτίμητη και η μέρα ξεκινάει νωρίς μεν, αλλά με «απαλό» θεραπευτικό για το δέρμα ήλιο και κρυστάλλινα νερά που τα ανακατεύεις μόνο εσύ και η παρέα σου. Όταν κεντράρει ο ήλιος αποτραβήξου για σκιά, καφέ, μεζέ και ότι τραβάει η διάθεση.   

 

02  Είναι και ταλαιπωρία!!

Χωρίς σκιά ξυπνάς με τις κότες, τον ήλιο στα μούτρα και -ενδεχομένως- με τις σταγόνες του ιδρώτα να κυλούν στον κρόταφό σου. Ντάλα μεσημέρι και μέχρι να πέσει ο ήλιος, η σκηνή είναι τσάμπα σάουνα και μέσα της συνηθίζεται το πολύ 5λεπτη δραστηριότητα, κωδικοποιημένη ως εξής: «φερμουάρ, ψάχνω και δεν βρίσκω ή βρίσκω αλλά ιδρώνω, σιχτιρίζω, αποχωρώ, φερμουάρ».  

 

03  Εις άγραν σκιάς

Μαζί με το νερό είναι τα πιο πολύτιμα και περιζήτητα όταν ζεις σε οργανωμένο ή ελεύθερο camping. Αρκετές ελληνικές παραλίες είναι προικισμένες με αρμυρίκια, όμως για να βρεις θέση Αυγουστιάτικα πρέπει να είσαι πολύ αισιόδοξος ή υπομονετικός. Κάνε δημόσιες σχέσεις με τους γύρω σου, όλο και κάποιος θα βαρέσει λήξη διακοπών αφήνοντας το πολυπόθητο δεντράκι. Διαφορετικά «απόλαυσε» τον ήλιο…

 

04  Αααα… βραδάκι!

Η καλύτερη ώρα! Αν δεν είσαι από αυτούς που τρέμουν τον ίσκιο τους, πάρε το sleeping bag και ξάπλωσε στην παραλία με τον έναστρο ουρανό πιάτο πάνω από το κεφάλι σου! Κουβεντούλα με την παρέα, ατελείωτο χάζι αστεριών, αμπελοφιλοσοφίες και χαβαλές. Και όταν βαρύνουν τα βλέφαρα, ύπνος αρχοντικός. Αν πάλι δεν είσαι για τέτοια, no problem! Κλείσε τις σήτες και καληνύχτα! 

 

05  Προσωπικά είδη

Λίγα και απαραίτητα ανάλαφρα καλοκαιρινά ρούχα και όχι ένα στόλο μπλούζες, βερμούδες, φούστες, κρέμες και μαγιό! Camping σημαίνει παραλία με την ανέμελη διάθεση να πρωταγωνιστεί. Ιδανικά, τα πράγματά σας πρέπει να χωράνε σε ένα σάκο αφού η οικονομία χώρου είναι πολύτιμη. Να θυμίσουμε ότι κουβαλάτε επιπλέον και τον κατασκηνωτικό εξοπλισμό.

 

06  Εξοπλισμός

Σκηνή, υπόστρωμα, sleeping bags, άντε και ομπρέλα: απαραίτητα αν δεν θέλεις σύντομα να ψάχνεις δωμάτιο ή εισιτήριο επιστροφής. Φυσικά, ο εξοπλισμός είναι ανεξάντλητος στα εξειδικευμένα μαγαζιά, αλλά όλα εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής που επιλέγεις. Φακός, φαρμακείο, υδροδοχείο τα επόμενα βασικά στην λίστα. Φρόντισε ότι πάρεις να είναι αξιόπιστο και ματζόβολο!

 

07  Καθαριότητα: η μισή αρχοντιά

Στα οργανωμένα, τις ώρες αιχμής επικρατεί διαδήλωση και ίσως προλάβεις το νερό ζεστό! Στο ελεύθερο, έχεις εξασφαλίσει το ζεστό …αρκεί να έχεις το νερό! Τα 20λιτρα υδροδοχεία στον ήλιο κάνουν θαύματα. Ενδεικτικά, με δυο μπουκάλια του 1,5 lt εξασφαλίζεις το μπάνιο σου. Τις γυναίκες τις κερνάμε άλλα δύο, γιατί τις αγαπάμε. Α, και φυσικά δεν ξεχνώ: μωρομάντηλο το θαυματουργό!

 

08  Με αυτοκίνητο

Για παραπάνω από δυο, μονόδρομος, όπως επίσης αν κουβαλάς το μισό σπίτι στις διακοπές. Ενδείκνυται για πολυήμερη κατασκήνωση και ευλογημένοι όσοι διαθέτουν επιπλέον διαφορικό (4x4), για να ανακατεύουν τον καρόδρομο προς τον παραθαλάσσιο επίγειο παράδεισο. Μειονέκτημα, η διαθεσιμότητα και η τιμή για εισιτήριο στο καράβι και το παρκάρισμα σε πολυσύχναστα μέρη. Πλεονέκτημα, ο χώρος!

 

09  Με μοτοσυκλέτα

Ιδανικά με on-off και όχι με «βυτίο» 200+  κιλών που θέλει τον Τρομάρα για να το φέρει βόλτα στο κακοτράχαλο μονοπάτι προς την παραλία. Μικρό και ελαφρύ, ακόμα και παπί, θα το απολαύσεις καλύτερα σε ελληνικό νησί. Στα υπέρ: η ανέμελη διάθεση, η ευελιξία, το χαμηλό κόστος χρήσης αλλά και μεταφοράς στα καράβια. Μειονέκτημα: οι περιορισμένοι χώροι. Απαραίτητο: το κράνος!

 

10  Περί νομοθεσίας

SOS: το «ελεύθερο» δεν είναι ελεύθερο! Το Λιμενικό συνήθως προειδοποιεί, το ακραίο σενάριο όμως προβλέπει αυτόφωρο, 3 μήνες φυλακή (εξαγοράσιμη) και € 150 κατ’ άτομο. Παίζει ρόλο και η συμπεριφορά των κατασκηνωτών, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και στους γύρω, δύσκολα “στραβώνουν” οι Αρχές. Υπάρχει φυσικά και η επιλογή «οργανωμένο», όπου έχεις το κεφάλι σου ήσυχο - πακέτο με extra ανέσεις.

 

Το άρθρο προέρχεται από το τρίτο τεύχος του GOCAR Magazine. Απόλαυσε τη μοναδική του διαδραστικότητα και την καλοκαιρινή του διάθεση στο iΡad σου, κάνοντας δωρεάν download στο ΑppStore.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...