Ayrton Senna: 29 χρόνια χωρίς τον θρύλο της Formula 1 [video]

Σχεδόν τρεις δεκαετίες πέρασαν από τη μαύρη Πρωτομαγιά του 1994, την ημέρα που χάθηκε ο Ayrton Senna βυθίζοντας στο πένθος τον κόσμο της F1.

  • -
  • -

Ακριβώς 29 χρόνια πριν, στο Grand Prix της Formula 1 στην πίστα της Imola, ο Ayrton Senna έχασε τη ζωή του. Αυτή η Κυριακή, η Πρωτομαγιά του 1994, έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων των φίλων των μηχανοκίνητων σπορ, λόγω της απώλειας του μέγα Βραζιλιάνου, ενός από τους καλύτερους οδηγούς που πέρασαν ποτέ από την Formula 1. Χάρισε πραγματικά μοναδικές στιγμές στο κοινό, κατακτώντας 3 Παγκόσμια Πρωταθλήματα οδηγών με 41 νίκες, 65 pole positions και βέβαια, εκατομμύρια θαυμαστές σε κάθε γωνιά της γης.

Πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν πως είναι ο καλύτερος οδηγός που είδαμε ever στα μονοθέσια της F1, ενώ το όνομά του δεν εξαφανίζεται ποτέ από την επικαιρότητα. Για παράδειγμα, λίγες ημέρες πριν, ο Ayrton Senna ανακηρύχθηκε Προστάτης του Αθλητισμού στη Βραζιλία, ένας τίτλος που απονέμεται σε αναγνωρισμένες προσωπικότητες στον τομέα που εξειδικεύονται, έχοντας ξεχωρίσει. Ακόμη και 29 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Βραζιλιάνος δεν ξεθωριάζει στη μνήμη μας. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε…

Το τραγικό δυστύχημα στην Imola το 1994

Μια ακολουθία διάφορων ατυχών γεγονότων οδήγησαν στον θάνατο του Ayrton Senna. Ο Βραζιλιάνος οδηγούσε το μονοθέσιο της Williams-Renault όταν η κολόνα του τιμονιού έσπασε και δεν μπορούσε να κατευθύνει το αγωνιστικό. Έπεσε στα φρένα, όμως ο χώρος δεν επαρκούσε και χτύπησε στο τοιχίο της στροφής Tamburello. Η μεγαλύτερη ατυχία όμως, ήταν ότι ένα εξάρτημα της ανάρτησης που έσπασε, κατάφερε να βρει το πιο «αδύναμο σημείο» του προστατευτικού εξοπλισμού που φορούσε ο Ayrton Senna: τη ζελατίνα του κράνους.

Διαπερνώντας τη, προκάλεσε βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, στις οποίες υπέκυψε λίγο αργότερα. Ωστόσο, το μοιραίο Grand Prix του San Marino, δεν μας στέρησε μόνο τον Ayrton Senna. Μια ημέρα πριν, έχασε τη ζωή του ο Roland Ratzenberger, οδηγός της F1 από την Αυστρία, ενώ σημειώθηκαν ακόμη τρία πολύ σοβαρά συμβάντα: η τρομακτική έξοδος του Rubens Barrichello στα δοκιμαστικά, ένα ατύχημα στην εκκίνηση του αγώνα και ακόμη ένα, στον χώρο των pits.

Ας θυμηθούμε μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία για τον Ayrton Senna μέσα από το video του "The Racing Pilot" στο YouTube!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...